Adrak Chuhara Kishmish Khatta Meetha Achar | Ginger Dates Raisin Sweet Sour Pickle | अदरक छुहारा किशमिश खट्टा मीठा अचार

Adrak Chuhara Kishmish Khatta Meetha Achar 



Ingredients:

Ginger - 100 gm
Dry dates - 4
Raisins - 1 tbsp
Sugar - 2 tbsp
Salt - 1/2 tsp
Black salt - 1/2 tsp
Black pepper powder - 1/2 tsp
Lemon juice - 2 tbsp
Roasted cumin powder - 1/2 tsp

Method:

🛁 Prepping the Ingredients

  1. Soak the Dry Dates – Place dry dates (chuhara) in water and let them soak for 3–4 hours to soften.

  2. Prepare the Ginger – Peel the ginger, wash it thoroughly, and cut it into thin juliennes.

  3. Deseed the Dates – Once soaked, remove the seeds from the dates.

  4. Chop the Dates – Slice the dates into either circular rounds or long strips, as per your preference.


🌞 Sun-Drying the Mix

  1. Remove Moisture – Spread the julienned ginger and chopped dates on a plate and sun-dry them for 2–3 hours to evaporate any excess moisture.


🥣 Mixing the Achar

  1. Combine the Ingredients – In a large mixing bowl, add:

    • Sun-dried ginger,

    • Chopped dates,

    • And raisins (kishmish).

  2. Add the Flavor – Sprinkle in:

    • Sugar 🍬

    • Salt 🧂

    • Black salt

    • Roasted cumin powder

    • Black pepper powder

  3. Tangy Twist – Pour in fresh lemon juice 🍋 and mix everything thoroughly to coat well.


🌤️ Natural Pickling Process

  1. Let It Marinate – Cover the bowl and keep it in the sun for 3–4 days, stirring once a day with a clean, dry spoon.


🫙 Store & Enjoy

  1. Bottle It Up – Transfer the pickle to a clean, dry glass jar or bottle.

  2. Ready to Serve – Your Sweet & Tangy Ginger–Dates–Raisin Pickle is ready! Enjoy it as a flavorful side with any meal 🥗🍛.


 

अदरक छुहारा किशमिश खट्टा मीठा अचार  

सामग्री :

अदरक - १०० ग्राम 
छुहारा - ४
किशमिश - १ टेबल स्पून
चीनी - २ टेबल स्पून
नमक - १/२ टी स्पून 
काला नमक - १/२ टी स्पून 
काली मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
निम्बू का रस - २ टेबल स्पून 
भुना जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून 

विधि :

१. छुहारों को पानी में ३-४ घंटे के लिए भिगोयें
२. अदरक को छील कर, धो कर पतले लम्बे टुकड़ों में काट लें 
३. भीगे हुए छुहारों में से बीज निकाल लें 
४. छुहारों को गोल या लम्बाई में मनचाहे आकार में काट लें 
५. कटे हुए अदरक और छुहारों को धुप में २-३ घंटे के लिए रख दें ताकि अतिरिक्त पानी सूख जाये 
६. एक बाउल में अदरक, छुहारे और किशमिश को डालें 
७. इसमें चीनी, नमक, काला नमक,जीरा पाउडर, काली मिर्च पाउडर डालें 
८. अब निम्बू का रस डालें और मिला लें 
९. ढक कर धुप में ३-४ दिन रखें 
१०. अचार को एक साफ़ सूखी बोतल में निकाल लें 
११. अदरक छुहारा किशमिश खट्टा मीठा अचार तैयार है इसे आप किसी भी समय के खाने के साथ खा सकते हैं 

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