Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन
Phale | Rice & Urad Dal Snack
Ingredients:
Rice Flour - 2 cupSalt - 2 tsp
Oil - 3 tbsp
Urad Dal - 1/2 cup
Ginger - 1 tbsp (grated)
Green Chilly - 2 (finely chopped)
Cumin seeds - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Fennel Powder (Saunf Powder) - 1 tsp
Amchur Powder - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Oil for deep frying
Method:
🥣 Step 1: Prepare the Urad Dal Filling
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Rinse and Soak
Rinse urad dal a couple of times and soak it in enough water for 3–4 hours. -
Grind the Dal
Drain the water and grind the soaked dal into a coarse paste without adding extra water. -
Cook the Masala
Heat 1 tbsp oil in a pan. Add cumin seeds and a pinch of hing (asafoetida); let them sizzle. -
Add Aromatics
Add grated ginger and chopped green chilies. Sauté until the raw aroma disappears. -
Add Spices
Lower the heat and add:-
Coriander powder
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Red chili powder
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Fennel (saunf) powder
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Mix and Add Dal Paste
Stir the spices, then add the dal paste. Mix well on low flame. -
Season and Cook
Add 1 tsp salt and cook with frequent stirring until the mixture thickens and slightly dries out. -
Cool the Filling
Turn off the heat and let the stuffing cool down completely.
🍚 Step 2: Prepare the Rice Dough
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Season the Rice Flour
Add 1 tsp salt to the rice flour. -
Add Hot Water
Pour in 4 cups of hot water and mix well to form a loose dough. -
Add Oil and Cook
Add 2 tbsp oil to the mixture. Cook on low heat, stirring continuously. -
Cook Until Dough-Like
Stir until it forms a thick, smooth dough. Then let it cool.
🍘 Step 3: Assemble the Rolls
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Roll Out the Dough
Grease a rolling board. Take a large portion of dough and flatten it like a thick chapati. -
Add the Filling
Place the cooled filling lengthwise at the center of the chapati. -
Roll and Seal
Gently roll it over the filling and seal the ends. -
Repeat
Make similar rolls using the rest of the dough and filling.
🔥 Step 4: Steam the Rolls
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Steam in Boiling Water
Place the rolls in boiling water for 15–20 minutes. -
Check for Doneness
Insert a knife — if it comes out clean, the rolls are fully cooked. -
Cool and Slice
Remove the rolls and let them cool completely. Then cut into thick slices.
🍳 Step 5: Fry and Serve
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Deep Fry the Slices
Heat oil and deep fry the slices. -
Choose Your Texture
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For a soft bite, fry for just 30 seconds.
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For a crispier texture, fry until golden brown.
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Serve Hot
Enjoy your Phare slices hot with green chutney and tamarind chutney.
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फले | चावल उड़द दाल व्यंजन
सामग्री:
चावल का आटा - २ कपनमक - २ छोटे चम्मच
तेल - ३ बड़े चम्मच
उड़द दाल - १/२ कप
अदरक - १ बड़ा चम्मच (कसी हुई)
हरी मिर्च - २ (बारीक कटी हुई)
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
सौंफ पाउडर - १ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
तलने के लिए तेल
विधि:
१. दाल को दो बार पानी से निथार के, ३-४ घंटे के लिए पर्याप्त पानी में भिगो दें२. भीगी हुई दाल को बिना पानी डाले दरदरा पीस लें
३. एक पैन में १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें और जीरा , हींग डाल कर तड़कने दें
४. अब कसी हुई अदरक और हरी मिर्च डालें
५. तब तक पकायें जब तक अदरक की कच्चेपन की खुशबू ख़तम हो जाये
६. आंच धीमी कर दें और धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, सौंफ पाउडर डालें
७. अच्छे से मिलायें
८. पिसी दाल डालें
९. धीमी आंच पर दाल और मसाले मिलायें
१०. अब १ छोटा चम्मच नमक डाल कर मिलायें
११. बारबार चलाते हुए पकायें जब तक ये गाढ़ा और थोड़ा सूखा हो जाये
१२. भरावन को सूखने दें
१३. चावल के आटे में १ छोटा चम्मच नमक मिलायें
१४. अब इसमें ४ कप गरम पानी डाल कर अच्छे से मिलायें
१५. अब २ बड़े चम्मच तेल डाल कर अच्छे से मिलायें
१६. अब इस मिश्रण को धीमी आंच पर बराबर चलते हुए पकायें
१७. इसे तब तक पकायें जब तक यह गूंथे हुए आटे जैसा गाढ़ा हो जाये
१८. इसे ठंडा होने दें
१९. अब इस आटे से एक बड़ा हिस्सा ले कर इसे एक मोटी चपाती की तरह चिकने चकले पर फैलायें
२०. इस चपाती के बीच में भरावन को लम्बाई में रखें
२१. इस भरावन को चपाती से लपेट कर दोनों सिरे बंद कर दें और रोल तैयार करें
२२. इसी प्रकार बाकी बचे हुए आटे और भरावन से रोल बना लें
२३. इन रोल को उबलते पानी में १५-२० मिनट पकायें
२४. चाकू डाल कर देखें, अगर साफ़ निकल आये तो रोल पक चुके हैं
२५. अब इन्हे पानी से निकाल कर ठंडा होने दें
२६. रोल को गोलाकार टुकड़ों में काट लीजिये
२७. एक गहरे पैन में तलने के लिये तेल गरम करें और यह टुकड़े तल लें
२८. अगर आप नरम पसंद करते हैं तो आधा मिनट तलें
२९. अगर आप कुरकुरे पसंद करते हैं तो सुनेहरा भूरा होने तक तलें
३०. गरम गरम फले हरी चटनी और इमली की चटनी के साथ परोसें
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