Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Phale | Rice & Urad Dal Snack


Ingredients:

Rice Flour - 2 cup
Salt - 2 tsp
Oil - 3 tbsp
Urad Dal - 1/2 cup
Ginger - 1 tbsp (grated)
Green Chilly - 2 (finely chopped)
Cumin seeds - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Fennel Powder (Saunf Powder) - 1 tsp
Amchur Powder - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Oil for deep frying

Method:

1. Rinse the dal a couple of times and then soak in enough water for 3-4 hours
2. Grind the soaked dal to a coarse paste without adding water
3. Heat 1 tbsp Oil in a pan and add cumin seeds and hing & let them sizzle
4. Now add grated ginger and green chilly
5. Saute till the raw aroma of ginger goes away
6. Lower the flame and add coriander powder, red chilli powder, fennel powder
7. Mix well
8. Add the dal paste
9. On low flame mix dal and masala
10. Add 1 tsp salt and mix
11. With frequent stirring, cook till it thickens and dries a bit
12. Let the filling cool
13. Mix 1 tsp salt in Rice flour
14. Now add 4 cups of hot water in the flour and mix well
15. Add 2 tbsp Oil in it and mix well
16. Now cook the mixture on low heat by stirring continuously
17. Cook till it becomes thick like a dough
18. Let the dough cool
19. Now take a large portion of the dough and like a thick chapati spread the mix on the greased rolling board
20. Place the stuffing on the chapati in center lengthwise
21. Roll and block from both the sides
22. Similarly make rolls from the rest of the dough and filling 
23. Place these rolls in boiling water for 15-20 minutes
24. Check by putting the knife, if it comes out clean, it is fully cooked
25. Then take it out from the water and let it cool
26. Cut the Roll into slices
27. Heat Oil for deep frying and fry the slices
28. If you want them soft, then fry for half a minute
29. If you like them crispy, then fry till they become golden brown
30. Serve them hot with Green Chutney and Tamarind Chutney

फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

सामग्री:

चावल का आटा - २ कप
नमक - २ छोटे चम्मच
तेल - ३ बड़े चम्मच
उड़द दाल - १/२ कप
अदरक - १ बड़ा चम्मच (कसी हुई)
हरी मिर्च - २ (बारीक कटी हुई)
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
सौंफ पाउडर - १ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
तलने के लिए तेल 

विधि:

१. दाल को दो बार पानी से निथार के, ३-४ घंटे के लिए पर्याप्त पानी में भिगो दें 
२. भीगी हुई दाल को बिना पानी डाले दरदरा पीस लें 
३. एक पैन में १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें और जीरा , हींग डाल कर तड़कने दें 
४. अब कसी हुई अदरक और हरी मिर्च डालें
५. तब तक पकायें जब तक अदरक की कच्चेपन की खुशबू ख़तम हो जाये 
६. आंच धीमी कर दें और धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, सौंफ पाउडर डालें 
७. अच्छे से मिलायें
८. पिसी दाल डालें 
९. धीमी आंच पर दाल और मसाले मिलायें 
१०. अब १ छोटा चम्मच नमक डाल कर मिलायें 
११. बारबार चलाते हुए पकायें  जब तक ये गाढ़ा और थोड़ा सूखा हो जाये 
१२. भरावन को सूखने दें 
१३. चावल के आटे में १ छोटा चम्मच नमक मिलायें
१४. अब इसमें ४ कप गरम पानी डाल कर अच्छे से मिलायें
१५. अब २ बड़े चम्मच तेल डाल कर अच्छे से मिलायें
१६. अब इस मिश्रण को धीमी आंच पर बराबर चलते हुए पकायें
१७. इसे तब तक पकायें जब तक यह गूंथे हुए आटे जैसा गाढ़ा हो जाये
१८. इसे ठंडा होने दें
१९. अब इस आटे से एक बड़ा हिस्सा ले कर इसे एक मोटी चपाती की तरह चिकने चकले पर फैलायें
२०. इस चपाती के बीच में भरावन को लम्बाई में रखें 
२१. इस भरावन को चपाती से लपेट कर दोनों सिरे बंद कर दें और रोल तैयार करें 
२२. इसी प्रकार बाकी बचे हुए आटे और भरावन से रोल बना लें
२३. इन रोल को उबलते पानी में १५-२० मिनट पकायें
२४. चाकू डाल कर देखें, अगर साफ़ निकल आये तो रोल पक चुके हैं 
२५. अब इन्हे पानी से निकाल कर ठंडा होने दें
२६. रोल को गोलाकार टुकड़ों में काट लीजिये
२७. एक गहरे पैन में तलने के लिये तेल गरम करें और यह टुकड़े तल लें
२८. अगर आप नरम पसंद करते हैं तो आधा मिनट तलें
२९. अगर आप कुरकुरे पसंद करते हैं तो सुनेहरा भूरा होने तक तलें
३०. गरम गरम फले हरी चटनी और इमली की चटनी के साथ परोसें 

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