Moong Bricks Curry | मूंग ब्रिक्स की तरकारी

Moong Bricks Curry 


Ingredients:

Moong Dal - 1 cup
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Garam Masala - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp
Oil  - 1 tbsp
Onion -1 (Cut to pieces)
Ginger - 1 inch (Cut to pieces)
Coriander leaves - 1 tbsp (Finely chopped)

Method:

1. Wash and Soak Dal for 2-3 hours
2. Grind Dal to a smooth paste without adding water
3. Add 1/2 tsp salt to the paste and prepare a thick batter
4. Pour this batter in a dish to steam
5. Add 1 glass water to the cooker and keep this dish in a Cooker 
6. Remove whistle of Cooker and Steam this batter
7. Now cool this steamed cake and cut into small squares
8. Grind Onion, Ginger, red chilli powder, turmeric powder, coriander powder together
9. Deep fry the moong squares to light brown
10. Heat Oil in a Vessel 
11. Add the ground paste and cook till Oil separates
12. Now add the fried Squares to this mixture
13. Add Garam Masala powder, 1/2 tsp salt and 1/2 glass water
14. Cover and cook for 2 -3 minutes
15. Serve the curry with moong bricks garnished with coriander leaves

Note: If you desire to make a soupy curry, add 1 glass water instead of 1/2 glass water

मूंग ब्रिक्स की तरकारी

सामग्री:

मूंग दाल - १ कप
पिसी लाल मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
पिसी हल्दी - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
गरम  मसाला - १/२ छोटा चम्मच
नमक  - १ छोटा चम्मच
तेल - १  बड़ा चम्मच
प्याज -१  (कटा हुआ)
अदरक - १ इंच (कटी हुई)
हरी धनिया पत्ती - 
 बड़ा चम्मच (बारीक कटी हुई)

विधि:

१. दाल को धो कर २-३ घंटे के लिए भिगोयें
२. दाल को बिना पानी डाले बारीक पीस लें
३. इसमें १/२ चम्मच नमक दाल कर गाढ़ा घोल तैयार करें
४. इस घोल को भाप में पकाने के बर्तन में डाल दें
५. कुकर में एक गिलास पानी डालें और उस बर्तन को कुकर में रखें 
६. कुकर की सीटी निकाल कर भाप में पकायें
७. अब इस भाप में पकी दाल को ठंडा कर के चौकोर टुकड़ों में काट लें
८. प्याज़, अदरक को पिसी लाल मिर्च, पिसी हल्दी और धनिया पाउडर के साथ पीस लें
९. मूंग के टुकड़ों को सुनहरा भूरा तल लें
१०. एक बर्तन में तेल गरम करें
११. इसमें पिसा मसाला डालें और तब तक पकायें जब तक तेल अलग हो जाये 

१२. अब इसमें तले हुए टुकड़े डालें 
१३. अब गरम मसाला, १/२ चम्मच नमक और १/२ गिलास पानी इसमें डालें 
१४. इसे ढक कर २-३ मिनट तक पकायें 
१५. हरी धनिया पत्ती से सजा कर मूंग ब्रिक्स तरकारी परोसें 

नोट : अगर रसेदार तरकारी बनानी है तो १/२ गिलास पानी की जगह १ गिलास पानी डालें 


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