Poori Kachori | पूरी कचोरी

Poori Kachori


Ingredients:

Atta (Whole wheat flour) - 2 cup
Salt - 2 tsp
Oil - 4 tbsp
Urad Dal - 1/2 cup
Ginger - 1 tbsp (finely chopped)
Green Chilly - 2 (finely chopped)
Cumin seeds - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Fennel Powder (Saunf Powder) - 1 tsp
Amchur Powder - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Oil for deep frying

Method:

1. Rinse the dal a couple of times and then soak in enough water for 3-4 hours
2. Grind the soaked dal to a coarse paste without adding water
3. Heat 1 tbsp Oil in a pan and add cumin seeds and hing & let them sizzle
4. Now add chopped ginger and green chilly
5. Saute till the raw aroma of ginger goes away
6. Lower the flame and add coriander powder, red chilli powder, fennel powder
7. Mix well
8. Add the dal paste
9. On low flame mix dal and masala
10. Add 1 tsp salt and mix
11. With frequent stirring, cook till it thickens and dries a bit
12. Let the filling cool
13. In a mixing bowl add 1 tsp salt to Atta and mix well
14. Now add 3 tbsp Oil in it
15. Rub the fat in the Aata with fingertips and mix very well to get bread crumbs like texture
16. Add about 1/3 cup of water in parts and knead to smooth soft dough
17. Cover with a moist cloth and keep aside for 30 minutes
18. Make small balls from the filling mixture
19. Make same number of balls from the dough
20. Spread some oil on dough ball and roll out to a round circle of about 5 inches width
21. Place the filling ball on the dough circle
22. Pleat the dough circle and then join the edges bringing them to the centre
23. Press the top and again roll into a circle of about 5 inches width
24. Heat Oil in a Kadahi for deep frying and gently place the kachoris in hot oil at medium flame
25. Gently nudge with a slotted spoon so that kachori starts puffing up
26. When one side is golden, turn over and fry the other side
27. Fry till the second side is golden and remove with a slotted spoon
28. Serve hot Urad Dal Kachoris with Rasedaar Aloo Sabji and Sweet and Sour Pumpkin

पूरी  कचोरी 

सामग्री:

आटा - २ कप
नमक - २ छोटे चम्मच
तेल - ४ बड़े चम्मच
उड़द दाल - १/२ कप
अदरक - १ बड़ा चम्मच (कसी हुई )
हरी मिर्च - २ (बारीक कटी हुई)
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
सौंफ पाउडर - १ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
तेल तलने के लिए 

विधि:

१. दाल को दो बार पानी से निथार के, ३-४ घंटे के लिए पर्याप्त पानी में भिगो दें 
२. भीगी हुई दाल को बिना पानी डाले दरदरा पीस लें 
३. एक पैन में १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें और जीरा , हींग डाल कर तड़कने दें 
४. अब कटी हुई अदरक और हरी मिर्च डालें
५. तब तक पकायें जब तक अदरक की कच्चेपन की खुशबू ख़तम हो जाये 
६. आंच धीमी कर दें और धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, सौंफ पाउडर डालें 
७. अच्छे से मिलायें
८. पिसी दाल डालें 
९. धीमी आंच पर दाल और मसाले मिलायें 
१०. अब १ छोटा चम्मच नमक डाल कर मिलायें 
११. बारबार चलाते हुए पकायें  जब तक ये गाढ़ा और थोड़ा सूखा हो जाये 
१२. भरावन को सूखने दें 
१३. एक बर्तन में आटे में १ छोटा चम्मच नमक डाल कर मिलायें 
१४. अब इसमें ३ बड़े चम्मच तेल डालें
१५. तेल और आटे को अपनी उँगलियों से अच्छे से मिलायें जिससे की ब्रेड क्रम्ब्स जैसा लगने लगे
१६. करीब १/३ कप पानी धीरे धीरे डालते हुए आटे को नरम गूंथ लें 
१७. एक गीले कपडे से ढक कर ३० मिनट के लिए  रख दें 
१८. भरावन के छोटे छोटे गोले बना लीजिये
१९. उतने ही गोले गूंथे आटे के भी बना लीजिये 
२०. आटे के गोले पर हल्का सा तेल लगा कर गोलाकार में करीब ५ इंच चौड़ा बेल लें 
२१. अब भरावन का एक गोला इस गोलाकार के बीच में रखें 
२२. गोलाकार में चुन्नट डालते हुए सारे किनारे बीच में लाते हुए जोड़ दें 
२३. ऊपर से दबाएं और फिर ५ इंच चौड़ा गोलाकार बेल लें 
२४. तलने के लिए तेल कढ़ाही में गरम करें और धीरे से बेली हुई कचोरी दाल कर माध्यम आंच पर पकायें 
२५. धीरे धीरे छेद वाली कलछी से दबायें ताकि कचोरी फूल जाये
२६. जब एक तरफ से सुनहरा भूरा होने तक सिक जाये तो पलट लें और दूसरी तरफ से सेकें
२७. दूसरी तरफ से सुनेहरा सिकने तक तलें और फिर कलछी से निकाल लें
२८. गरम गरम उड़द दाल कचोरी को रसेदार आलू की सब्जी और खट्टे मीठे कद्दू के साथ परोसें 


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