Tomato Ginger Soup | टमाटर अदरक का सूप

Tomato Ginger Soup



Ingredients:

Tomato - 500 gm
Ginger - 50 gm
Salt - 1 tsp
Roasted Cumin Powder - 1 tsp
Black Pepper Powder - 1/2 tsp
Sugar - 2 tsp

Method:

1. Wash tomatoes and cut each tomato to eight pieces
2. Peel and wash Ginger and grate it
3. Boil tomatoes and ginger with one cup water and salt for 3 whistles
4. Let the boiled tomatoes cool
5. Grind the boiled tomato mixture
6. Sieve the grinded tomatoes to get a smooth paste
7. Add 4 cup water in this paste and let it boil
8. When it starts boiling add cumin powder, black pepper powder, sugar and lower the flame
9. Let it cook on low flame for 5-6 minutes
10. Serve it hot in a  cold winter evening for warmth
11. Tomato and Ginger Soup also works as a relief from throat and stomach disorders

 टमाटर अदरक का सूप

सामग्री:

टमाटर - ५०० ग्राम
अदरक - ५० ग्राम
नमक - १ छोटा चम्मच 
भुना जीरा पाउडर - १ छोटा चम्मच 
काली मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
चीनी - २ छोटे चम्मच

विधि:

१. टमाटर को धो कर, हर टमाटर के ८ टुकड़े कर लें 
२. अदरक को छील कर और धो कर कस लें
३. टमाटर और अदरक को १ कप पानी और नमक डाल कर ३ सीटी आने तक उबाल लें 
४. उबले टमाटर को ठंडा होने दें 
५. टमाटर के मिश्रण को पीस लें 
६. पिसे टमाटर को एक सार करने के लिये छान लीजिये 
७. टमाटर पेस्ट में ४ कप पानी डालें और उबलने रख दें
८. जब उबलने लगे तब जीरा पाउडर, काली मिर्च पाउडर, चीनी डालें और आंच धीमी कर दें
९. धीमी आंच पर ५-६ मिनट तक पकने दें 
१०. सर्दियों की शाम को इसे गरमा गरम परोसें
११. टमाटर और अदरक का सूप गले और पेट के विकार के लिये बहुत उपयोगी है 

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