Carrot and Tomato Soup | गाजर टमाटर का सूप
Carrot and Tomato Soup
Ingredients:
Tomato - 500 gmCarrot - 200 gm
Salt - 2 tsp
Crushed Black Pepper - 1/2 tsp
Roasted Cumin Powder - 1/2 tsp
Sugar - 1 tbsp
Basil / Tulsi leaves for garnishing
Cream for garnishing
Bread Croutons for topping
Method:
1. Wash and Chop the tomatoes2. Peel, Wash and chop the carrots
3. Put tomatoes and carrots to boil with 1 cup water and salt
4. When it comes to boil, lower the heat, cover and simmer till the vegetables are completely cooked through
5. Let the boiled vegetables cool
6. Blend the boiled vegetables in a blender
7. Strain the blended tomatoes through a strainer
8. Add 1/2 cup water to the vegetables in the strainer to strain it nicely
9. Add water to strained tomatoes to make up to 4 1/2 cups of liquid
10. Put on the fire and bring it to boil and simmer
11. Add the sugar, cumin powder and pepper
12. Simmer on low heat for about 10 minutes
13. Serve hot soup garnished with basil / tulsi leaves and cream
14. Tomato Carrot Soup can also be enjoyed with bread croutons
गाजर टमाटर का सूप
सामग्री:
टमाटर - ५०० ग्रामगाजर - २०० ग्राम
नमक - २ छोटे चम्मच
कुटी काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
भुना जीरा पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
चीनी - १ बड़ा चम्मच
बेसिल / तुलसी की पत्तियां सजाने के लिये
क्रीम सजाने के लिये
ब्रेड क्रोटोन्स टॉपिंग के लिए
विधि:
१. टमाटर को धो कर काट लें२. गाजर को छील कर, धो कर, काट लें
३. गाजर और टमाटर को १ कप पानी और नमक डाल कर उबलने रखें
४. जब ये उबलने लगे, आंच धीमी कर दें, ढक दें और सब्जियों के गल जाने तक पकने दें
५. उबली हुई सब्जियों को ठंडा होने दें
६. उबली सब्जियों को पीस लें
७. पिसे टमाटर को छलनी से छान लीजिये
८. छलनी की सब्जियों में १/२ कप पानी डालें ताकि अच्छे से छान लें
९. इसमें पानी डालें ताकि ४ १/२ कप रस तैयार हो जाये
१०. आंच पर रख कर उबलने के लिये रखें
११. चीनी, जीरा पाउडर और काली मिर्च डालें
१२. इसे धीमी आंच पर १० मिनट तक पकायें
१३. गरम गरम सूप बेसिल /तुलसी पत्ती और क्रीम से सजा कर परोसें
१४. टमाटर गाजर के सूप का आनंद ब्रेड क्रोटोन्स के साथ भी लिया जा सकता है
Comments
Post a Comment