Kachumber Salad | कचुम्बर सलाद
Kachumber Salad
Ingredients:
Cucumber - 1 cup (cut into thin strips)Carrot - 1 cup (cut into thin strips)
Green capsicum - 1/2 cup (cut into thin strips)
White Radish - 1 cup (cut into thin strips)
Onion - 1 cup (thin slices)
Tomato - 1 cup (cut into thin strips after removing seeds and pulp)
Green Chillies - 1 tbsp (chopped)
Coriander Leaves - 2 tbsp (finely chopped)
Salt - 1/2 tsp
Black salt - 1/4 tsp
Red Chilli powder - 1/4 tsp
Lemon Juice - 1 tbsp
Beetroot - 1 tbsp (grated)
Method:
1. Put sliced onion in cold water for 15 minutes2. Remove onions from water
3. Mix all the ingredients (except beetroot) nicely in a large bowl
4. Serve the salad garnished with beetroot
5. The kachumber salad can be served as an accompaniment with lunch or dinner. It can also be served as a light and cool evening food during hot summer days
कचुम्बर सलाद
सामग्री:
खीरा - १ कप (लम्बे पतले टुकड़ों में)गाजर - १ कप (लम्बे पतले टुकड़ों में)
शिमला मिर्च - १/२ कप (लम्बे पतले टुकड़ों में)
मूली - १ कप (लम्बे पतले टुकड़ों में)
प्याज - १ कप (लम्बे पतले टुकड़ों में)
टमाटर - १ कप (बीज और गूदा निकल कर लम्बे पतले टुकड़ों में)
हरी मिर्च - १ बड़ा चम्मच (कटी हुई)
धनिया पत्ती - २ बड़े चम्मच (बारीक कटी हुई)
नमक - १/२ छोटा चम्मच
काला नमक - १/४ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
निम्बू का रस - १ बड़ा चम्मच
चुकंदर - १ बड़ा चम्मच (कसा हुआ)
विधि:
१. प्याज को ठन्डे पानी में १५ मिनट के लिये डालें२. प्याज को पानी से निकाल लें
३. सारी सामग्री (चुकंदर के अलावा) को एक बड़े प्याले में मिला लें
४. सलाद को चुकंदर से सजा कर परोसें
५. कचुम्बर सलाद को खाने के साथ पेश कर सकते हैं
६. इसका आनंद गर्मियों में शाम के समय हलके और ठन्डे व्यंजन की तरह लिया जा सकता है
Comments
Post a Comment