Hariyali Aloo | Green Potato Curry | हरियाली आलू
Hariyali Aloo | Green Potato Curry
Ingredients:
Baby potatoes - 500 gmOil - 4 tbsp
Cinnamon - 1" piece
Clove - 1
Green cardamom - 1
Garlic flakes - 7
Ginger - 1/2" piece (roughly chopped)
Onion - 3 (sliced)
Green chillies - 4
Mint leaves - 1/4 cup
Coriander leaves - 1 cup (roughly chopped)
Turmeric Powder - 1/4 tsp
Butter - 1 tbsp
Salt - 1 tsp
Garam Masala Powder - 1/2 tsp
Lemon juice -1 lemon
Method:
1. Boil potatoes in cooker for 2 whistles2. Cool and peel off the skin
3. Heat 2 tbsp oil, add cinnamon, clove and green cardamom
4. Now add garlic flakes, ginger and give it a fry
5. Add sliced onion and fry on medium flame till golden in colour
6. Let it cool
7. Grind green chillies, mint leaves and coriander leaves to a paste
8. Add sauted onion and grind smoothly with little water
9. Heat 1 tbsp oil and roast the boiled potatoes until golden
10. Heat 1 tbsp oil, add bay leaf, cumin seeds
11. Add the ground paste and mix in medium flame
12. Add turmeric powder, butter
13. Fry in medium flame for 2-3 minutes
14. Add roasted potatoes, salt and 1/2 cup water
15. Mix gently and simmer for 5 minutes
16. Add garam masala powder and mix well
17. Switch off the flame and add lemon juice of the lemon
18. Mix gently
19. Hariyali Aloo is ready
20 Garnish it with ginger julienne and serve it with Roti, Chapati or Paratha
हरियाली आलू | धनिये के आलू
सामग्री:
छोटे आलू - ५०० ग्रामतेल - ४ बड़े चम्मच
दालचीनी - १" टुकड़ा
लौंग - १
हरी इलाइची - १
लहसुन कली - ७
अदरक - १/२ " टुकड़ा (कटा हुआ)
प्याज - ३ (कत्ले)
हरी मिर्च - ४
पुदीने के पत्ते - १/४ कप
धनिया पत्ती - १ कप (कटी हुई)
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
मक्खन - १ बड़ा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
१ निम्बू का रस
विधि:
१. आलू को कुकर में २ सीटी आने तक उबाल लें२. ठंडा कर के छिलका उतार लें
३. २ बड़े चम्मच तेल गरम करें और उसमे दालचीनी, लौंग और हरी इलाइची डालें
४. अब लहसुन, अदरक डालें और भूनें
५. प्याज डालें और मध्यम आंच पर सुनेहरा होने तक भूनें
६. इसे ठंडा होने दें
७. हरी मिर्च, पुदीना और धनिया पत्ती को महीन पीस लें
८. भुना प्याज डालें और थोड़ा पानी डाल कर पीस लें
९. १ बड़ा चम्मच तेल डाल कर उबले आलू को सुनेहरा होने तक भूनें
१०. १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें, तेज पत्ता, जीरा डालें
११. पिसा मसाला डालें और मध्यम आंच पर अच्छे से मिलायें
१२. हल्दी पाउडर , मक्खन डालें
१३. मध्यम आंच पर २-३ मिनट तक भूनें
१४. भुने आलू, नमक, १/२ कप पानी डालें
१५. हलके हाथ से मिलायें और ५ मिनट तक पकायें
१६. गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१७. आंच बंद कर दें और निम्बू का रस डालें
१८. धीरे से मिलायें
१९. हरियाली आलू तैयार है.
२०. अदरक के पतले स्ट्रिप्स से सजा कर इसका आनंद रोटी, चपाती या पराठे के साथ लें
Comments
Post a Comment