Stuffed Torai | Bharwan Turai | भरवां तोरई
Stuffed Torai | Bharwan Turai
Ingredients:
Torai (Ridge Gourd) - 500 gm (small and fresh)Oil - 3 tbsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Cumin Seeds - 1/4 tsp
Saunf (Fennel) Powder - 2 tsp
Coriander Powder - 2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Amchur Powder - 1/2 tsp
Garam Masala Powder - 1/4 tsp
Salt - 1 tsp
Green Chilli (finely chopped) - 2
Ginger (grated) - 1 tbsp
Method :
1. Wash Turai nicely2. Peel all the turai and remove the stalks from both the sides
3. Cut these torai into about 3 inch big pieces
4. In each piece make a slit longitudinally in a way that it is joined from one end
5. Take saunf powder, coriander powder, red chilli powder, turmeric powder, amchur powder, garam masala powder, salt, ginger, green chillies, coriander leaves in a bowl
6. Add 1 tbsp oil in this masala and mix it very well
7. Open torai from cut end and fill the filling in it
8. Press it once with your hands
9. Fill all the torai in the similar way
10. Heat 2 tbsp oil in a pan
11. Add Hing, cumin seeds in it when oil heats up
12. When cumin seeds crackle, place the torai in the pan in a single layer
13. Keep the torai on medium flame and cover and cook for 5 minutes
14. After 5 minutes turn the sides of all the torai
15. Again cover and cook for 5 minutes on low flame
16. Cook till the torai are cooked from all sides
17. Switch off the flame and take out stuffed torai in a serving plate.
18. Mouth watering Stuffed Torai is ready and can be enjoyed with Roti, Naan, Paratha or Rice
तेल - ३ बड़े चम्मच
हींग - १/४ छोटी चम्मच
जीरा - १/४ छोटी चम्मच
सोंफ पाउडर - २ छोटी चम्मच
धनियां पाउडर - २ छोटी चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटी चम्मच
हल्दी पाउडर - आधा छोटी चम्मच
अमचूर पाउडर - आधा छोटी चम्मच
गरम मसाला - एक चौथाई छोटी चम्मच
नमक - १ चम्मच
२. अब इनको छील लीजिये और दोनों ओर से डन्ठल काट लीजिये.
5. Take saunf powder, coriander powder, red chilli powder, turmeric powder, amchur powder, garam masala powder, salt, ginger, green chillies, coriander leaves in a bowl
6. Add 1 tbsp oil in this masala and mix it very well
7. Open torai from cut end and fill the filling in it
8. Press it once with your hands
9. Fill all the torai in the similar way
10. Heat 2 tbsp oil in a pan
11. Add Hing, cumin seeds in it when oil heats up
12. When cumin seeds crackle, place the torai in the pan in a single layer
13. Keep the torai on medium flame and cover and cook for 5 minutes
14. After 5 minutes turn the sides of all the torai
15. Again cover and cook for 5 minutes on low flame
16. Cook till the torai are cooked from all sides
17. Switch off the flame and take out stuffed torai in a serving plate.
18. Mouth watering Stuffed Torai is ready and can be enjoyed with Roti, Naan, Paratha or Rice
भरवां तोरई
सामग्री :
तोरई -५०० ग्राम ( छोटी छोटी ताजी तोरई )तेल - ३ बड़े चम्मच
हींग - १/४ छोटी चम्मच
जीरा - १/४ छोटी चम्मच
सोंफ पाउडर - २ छोटी चम्मच
धनियां पाउडर - २ छोटी चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटी चम्मच
हल्दी पाउडर - आधा छोटी चम्मच
अमचूर पाउडर - आधा छोटी चम्मच
गरम मसाला - एक चौथाई छोटी चम्मच
नमक - १ चम्मच
विधि :
१. तोरइयों को अच्छी तरह धो लें.२. अब इनको छील लीजिये और दोनों ओर से डन्ठल काट लीजिये.
३. हरेक तोरई के करीब ३ इंच बड़े टुकड़े काट लें
४. हर टुकड़े में लम्बाई में चीरा लगायें जिससे वो दूसरी तरफ से जुड़ा रहे
५. एक प्लेट में सोंफ पाउडर, धनियां पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, अमचूर पाउडर, गरम मसाला,नमक निकाल कर मिला लीजिये.
६. इस मसाले में १ बड़ा चम्मच तेल डाल कर मिला लीजिये
७. तुरई को चीरे के तरफ से खोल कर इसमें थोड़ा मसाला भरें
८. एक बार इसे हाथ से दबायें
९. इसी प्रकार सभी तोरई को भरें १०. पैन में तेल डाल कर गरम करें.
११. गरम तेल में हीग और जीरा डाल दीजिये.
१२. मसाले भरी तोरइयों को तेल में लगा दें
१२. मसाले भरी तोरइयों को तेल में लगा दें
१३. तोरई को मध्यम आंच पर रखें और ५ मिनिट ढक कर पकने दीजिये.
१४. ढक्कन खोलें, तोरइयों को पलटें.
१५. फिर से ढक कर ५ मिनट के लिए धीमी आंच पर पकायें
१६. तब तक पकायें जब तक तोरई सब तरफ से पक जाये
१७. आंच बंद कर दें और भरवा तोरई को एक प्लेट में परोसें
१८. स्वादिष्ट भरवा तोरई तैयार है और इसका आनंद रोटी, नान, पराठा या चावल के साथ लें
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