Safed Matar Ki Sabji (No Onion No Tomato) | सफ़ेद मटर की सब्जी

Safed Matar Ki Sabji 



Ingredients :

Safed Matar - 1 cup
Salt - 1 tsp
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1/2 tsp 
Hing - 1/4 tsp
Coriander powder - 1.5 tsp
Ginger (grated) - 1 tsp
Green Chillies (finely chopped) - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Amchur powder - 1 tsp
Chat masala powder - 1/2 tsp

Method :

1. Wash and Soak Safed matar for 3-4 hours
2. Remove from water and transfer soaked matar in a cooker
3. Add 1 cup water and 1 tsp salt in it
4. Close the lid of the cooker and cook for 1 whistle on high flame
5. Lower the flame and cook for 5 minutes more
6. Switch off the gas
7. Let the pressure of cooker release on its own
8. Open the lid and check that matar has become nicely soft
9. Heat oil in a pan or kadahi
10. Add cumin seeds and let them crackle
11. Lower the flame and add hing, coriander powder, grated ginger, green chillies, red chilli powder, garam masala powder
12. Mix nicely
13. Add 1/2 cup water in the spices and saute till the oil separates from the spices
14. Now add the boiled safed matar in it and mix nicely
15. Add amchur powder, chat masala powder and mix
16. Add water according to the consistency you want and mix
17. Lower the flame. Cover and cook for 3-4 minutes on medium flame
18. Garnish with green coriander and serve them hot with Kulcha, paratha or chapati

सफ़ेद मटर की सब्जी  

सामग्री : 

सफ़ेद मटर - १ कप 
नमक - १ टी स्पून 
तेल - २ टेबल स्पून 
जीरा - १/२ टी स्पून  
हींग - १/४ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १.५ टी स्पून 
अदरक (कसी हुई) - १ टी स्पून 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून 
चाट मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 

विधि :

१. सफ़ेद मटर को अच्छे से धो कर पानी में ३-४ घंटे भिगो दें 
२. पानी से निकाल कर भीगी हुई मटर को कुकर में डालें 
३. इसमें १ कप पानी और १ टी स्पून नमक डालें 
४. कुकर का ढक्कन बंद कर दें और १ सीटी आने तक तेज़ आंच पर पकायें 
५. अब आंच धीमी कर दें और ५ मिनट और पकायें 
६. आंच बंद कर दें 
७. कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें 
८. ढक्कन खोल कर देखें की मटर अच्छे से गल गयी है 
९. एक पैन या कड़ाही में तेल गरम करें 
१०. जीरा डालें और तड़कने दें 
११. आंच धीमी कर दें और हींग, धनिया पाउडर, कसी हुई अदरक, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें 
१२. अच्छे से मिलायें 
१३. मसलों में १/२ कप पानी डालें और तब तक भूनें जब तक तेल मसलों से अलग हो जाये 
१४. अब उबली हुई सफ़ेद मटर डालें और अच्छे से मिलायें 
१५. अमचूर पाउडर, चाट मसाला पाउडर डालें और मिलायें 
१६. आप को सब्जी जितना गाढ़ा या पतला चाहिए उसके अनुसार पानी डालें और मिलायें 
१७. ढक कर मध्यम आंच पर ३-४ मिनट पकायें 
१८. हरी धनिया से सजायें और कुलचा, पराठा या चपाती के साथ गरम गरम परोसें 




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