Mixed Dal Chilla | Mixed Dal Dosa | मिश्रित दाल चीला |मिश्रित दाल डोसा

Mixed Dal Chilla


Ingredients:

Urad Dal (Split and dehusked Black gram lentils) - 1/4 cup
Sabut Mung dal (Green gram) - 1/4 cup
Chana dal (Bengal gram) - 1/4 cup
Toor Dal ( Split pigeon peas) - 1/4 cup
Ginger - 1/2 inch piece
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Green Chilli - 1 -2
Salt - 1 tsp
Oil or Ghee - 6 tsp or as required

Method :

1. Wash the lentils and soak them for at least 4 hours or overnight
2. Drain the water and blend the lentils along with ginger, chilli, cumin, salt using about 1/2 cup water
3. For crisp dosas blend to a thick batter. For soft dosas add more water while blending
4. Grease a dosa tawa lightly and heat it well on a medium flame
5. When the pan is hot enough, pour 3/4 ladle batter to the center. Quickly spread it to a thin dosa.
6. Cook on a medium heat. Drizzle some oil around the edges.
7. When the dosa is cooked, the edges will begin to leave the pan. Flip and cook the dosa on the other side until brown spots appear
8. Flip again and cook until crisp
9. Remove the dosa to a plate and make next one the same way
10. Serve mixed dal dosa with chutney or pickle

मिश्रित दाल चीला |मिश्रित दाल डोसा

सामग्री : 

धुली उरद दाल - १/४ कप
साबुत मुंग दाल - १/४ cup
चना दाल - १/४ कप
तूर दाल (अरहर दाल) - १/४ cup
अदरक - १/२इंच टुकड़ा
जीरा - १/२ छोटा चम्मच 
हरी मिर्च - १-२
नमक - १ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार
तेल या घी - ६ छोटे चम्मच या आव्यशकता अनुसार 

विधि :

१. सारी दालों को धो कर काम से काम ४ घंटे या रात भर के लिए भिगोयें
२. पानी निकाल कर दालों को अदरक, हरी मिर्च, जीरा और नमक के साथ करीब १/२ कप पानी डाल कर पीस लें
३. यदि डोसा कुरकुरा पसंद हो तो घोल गाढ़ा बनायें. मुलायम डोसे के लिए पीसते समय थोड़ा और पानी डाल लें   
४. डोसा वाले तवा पर हलकी चिकनाई लगायें और उसे मध्यम आंच पर गरम करें 
५. जब तवा गरम हो जाये तब इसके बीच में ३/४ करछुल घोल डालें. जल्दी से इसे करछुल की उलटी तरफ की मदद से पतला फैलायें
६. मध्यम आंच पर सेंकें . थोड़ा थोड़ा तेल या घी किनारों पर डालें 
७. जब डोसा पक जायेगा तो किनारों से उठने लगेगा. डोसा पलट दें और दूसरी तरफ से हलके हलके भूरे निशान बनने तक सिकने दें 
८. फिर से पलटें और कुरकुरा होने तक सेकें
९. डोसा एक प्लेट में निकाल लें और इसी प्रकार बाकी डोसे भी बना लीजिये
१० मिश्रित दाल डोसा को चटनी या अचार के साथ परोसें 


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