Sarson Ka Saag | सरसों का साग

Sarson Ka Saag


Ingredients :

Sarson (Mustard Leaves) - 1/2 kg
Bathua (Chenopodium) - 250 grams
Spinach leaves - 250 grams
Fenugreek (Methi) leaves - 100 grams
Radish leaves - 100 grams
Onions (chopped) - 2 cup
Tomato (finely chopped) - 1.5 cup
Garlic (crushed) - 8
Ginger (grated) - 1 tbsp
Green Chilli (chopped) - 2-3
Maize flour (Makka ka Atta) - 2 tbsp
Coriander powder - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Mustard Oil - 3 tbsp
Butter - 1 tbsp

Method:

1. Chop off the lower end of the mustard stems, just a few centimeters from the base, Wash them nicely and chop the  mustard leaves
2. Wash the spinach leaves and chop them
3. Clean bathua by plucking leaves and removing sticks and grass
4. Wash it with clean water 2 times
5. Wash and chop the methi leaves
6. Wash and chop the radish leaves
7. Add the washed greens, salt in the pressure cooker and boil them with 2 cup water for 6-7 whistles
8. Let the boiled greens cool
9. Blend the boiled greens along with the stock till smooth
10. In a pan heat 1 tbsp oil and roast maize flour till it changes its colour
11. Take out the roasted maize flour in a bowl and keep aside
12. Heat 2 tbsp Oil in a Kadahi till it starts smoking
13. Lower the heat and add crushed garlic and let it cook for few seconds
14. Now add grated ginger, green chilli 
15. Saute them for 30 seconds
16. Add onions and fry them 
17. Cook the onions till they become translucent. 
18. Add coriander powder, red chilli powder and mix it nicely
19. Now add tomatoes and saute them till they are soft
20. Add the pureed greens and mix them nicely 
21. Add the roasted maize flour in sarson ka saag and mix well
22. Let it cook for 2-3 minutes by stirring occassionally
23. Serve sarson ka saag hot with a dollop of butter on the saag with makki di roti. You can also serve it with parathas and steamed rice.

सरसों का साग 

सामग्री :

सरसों - १/२ किलो
बथुआ - २५० ग्राम 
पालक - २५० ग्राम
मेथी - १०० ग्राम
मूली के पत्ते - १०० ग्राम 
प्याज (कटा हुआ) - २ कप
टमाटर (कटा हुआ) - १.५ कप
लहसुन (कुटा हुआ ) - ८
अदरक (कसी हुई) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (कटी हुई) - २-३
मक्का का आटा - २ बड़े चम्मच 
धनिया पाउडर - २ छोटे चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार
सरसों का तेल - ३ बड़े चम्मच
मक्खन - १ बड़ा चम्मच 

विधि :

१. सरसों के डंठल हटा कर अच्छे से धो कर काट लीजिये
२. पालक के पत्तों को धो कर काट लीजिये
३. बथुआ के पत्तों को डंडी से निकाल कर और घास हटा कर साफ़ कर लें
४. बथुआ को साफ़ पानी से दो बार धोयें
५. मेथी के पत्तों को धो कर काट लें
६. मूली के पत्तों को धो कर काट लें 
७. धुले हुए सारे साग को कुकर में डालें, नमक डालें , २ कप पानी डालें और ६-७ सीटी आने तक पकायें
८. उबले हुए साग को ठंडा होने दें
९. सारे साग को उसके पानी के साथ मिक्सी में महीन पीस लें 
१० एक पैन में १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें और उसमे मक्का का आटा गुलाबी भूरा होने तक भूनें 
११. भुना हुआ मक्का का आटा एक बाउल में निकाल लें
१२. एक कड़ाही में २ बड़े चम्मच तेल गरम करें जब तक उसमे से धुआं निकलने लगे 
१३. आंच धीमी कर दें और कुचला हुआ लहसुन डाल कर कुछ पल पकायें 
१४. अब अदरक और हरी मिर्च डाल दें 
१५. करीब ३० सेकंड तक इन्हे भूनें 
१६. प्याज डालें और भूनें 
१७. प्याज को पार दर्शी होने तक भूनें 
१८. अब धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१९ अब टमाटर डालें और उन्हें तब तक पकायें जब तक ये गल जायें
२०. पिसा हुआ साग डालें और उसे अच्छे से मिलायें 
२१. भुना हुआ मक्का का आटा डालें और अच्छे से मिलायें 
२२. इसे २-३ मिनट तक बीच बीच में चलाते हुए पकायें 

२३. गरम गरम सरसों का साग मक्खन का ढेला डाल कर मक्का की रोटी के साथ परोसें. इसको आप पराठे या चावल के साथ भी परोस सकते हैं 


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