Moong Dal Halwa | मूंग दाल हलवा

Moong Dal Halwa


Ingredients :

Moong dal - 1 cup
Desi ghee - 1 cup
Sooji (Semolina) - 1 tbsp
Besan (Gram Flour) - 1 tbsp
Sugar - 1 cup
Water - 1 cup
Green Cardamom powder - 1/2 tsp
Pistachios, Almonds, Cashew Nuts - 2 tbsp each (chopped)

Method :

1. Soak moong dal for at least 4 hours
2. Take out moong dal from water and grind it without using water
3. Heat ghee in a kadahi
4. Add sooji, besan and slowly mix this and roast this until it turns brown
5. Now add ground moong dal and cook on low flame or else there may become knots (guthliyan) in the halwa
6. Ghee appearing to be too much will be absorbed by the Moong dal 
7. Keep cooking on slow flame
8. By the time it is roasting prepare sugar syrup
9.  Add water in another pan and add sugar in it
10. Boil sugar and cook it.
11. Add cardamom powder in the syrup when it is boiling and switch off the gas
12. The dal mixture will start getting crumbly slowly and as the colour changes  it becomes sandy or crumbly
13. The mixture will start bubbling but we need to cook it more till it becomes light brown
14. When it starts becoming brown keep stirring it or it will get burnt
15. If you want you can store this roasted mixture for 1 month and when ever you want to make halwa, make sugar syrup and add the mixture in it
16. Add the sugar syrup  and move back a step as it will come and splutter on the top
17. Make the heat high and mix and cook it
18. Cook it until the complete sugar syrup is absorbed by the ghee
19. Continuosly keep stirring it
20. Add pistachios (set aside little), almonds, cashew nuts and mix them and keep cooking
21. Keep cooking till all the water is absorbed and halwa will start losing the ghee and halwa mixture will lose sides
22. Turn off the gas and serve halwa garnished with pistachios

मूंग दाल हलवा 

सामग्री :

मूंग दाल - १ कप
देसी घी - १ कप 
सूजी / रवा - १ बड़ा चम्मच 
बेसन - १  बड़ा चम्मच 
चीनी - १ कप
पानी - १ कप
हरी इलाइची पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
पिस्ता, बादाम, काजू - हरेक २ बड़े चम्मच (कटा हुआ)

विधि : :

१. मूंग दाल को कम से कम ४ घंटे के लिए भिगो दीजिये
२. मूंग दाल को पानी से निकाल कर बिना पानी डाले पीस लीजिये 
३. एक कड़ाही में घी गरम कीजिये
४. इसमें सूजी, बेसन डालिये और धीरे धीरे चलाते हुए सुनेहरा होने तक भून लीजिये
५. अब पीसी हुई मूंग दाल डालिये और धीमी आंच पर पकाइये ताकि गुठलियां न पड़ें 
६. जो घी अभी ज्यादा लग रहा है, मूंग दाल सारा घी सोख लेगी
७. धीमी आंच पर पकाते रहें
८. जब तक मूंग दाल भून रही हैं चाशनी बना लें 
९. एक दुसरे पैन में १ कप पानी और एक कप चीनी डाल कर उबलने रखें 
१०. चाशनी को उबलने दें और थोड़ा पकने दें 
११. उबलती हुई चाशनी में इलाइची पाउडर डालें और आंच बंद कर दें
१२. दाल का मिश्रण दरदरा सा हो जायेगा और उसका रंग भी बदलने लगेगा
१३. मिश्रण थोड़ा उबलता हुआ लगेगा पर इसे हल्का भूरा होने तक भूनना है
१४. जब इसका रंग बदलने लगे तब लगातार चलाएं वरना ये जल जायेगा
१५. अगर आप चाहें तो इस भुने हुए मिश्रण को १ महीने तक रख सकते हैं और जब भी इच्छा हो चाशनी बना के तुरंत हलवा बना लें
१६. चाशनी को मिश्रण में डालें और थोड़ा पीछे हट जायें क्योंकि यह एकदम से ऊपर उठ के आएगी
१७. आंच तेज कर दें और मिलाते हुए पकायें
१८. इसे तब तक पकायें जब तक चाशनी को घी पूरी तरह से सोख ले 
१९. लगातार चलाते रहें 
२०. पिस्ता (थोड़े से छोड़ कर), बादाम, काजू डालें और मिला कर पकाते रहें 
२१. तब तक पकायें जब तक पानी सूख जाये और हलवा का मिश्रण घी छोड़ दे और किनारों से चिपके नहीं
२२. आंच बंद कर दें और गरम गरम हलवा पिस्ता के टुकड़ों से सजा कर परोसें 

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