Moong Dal Halwa | मूंग दाल हलवा
Moong Dal Halwa
Ingredients :
Moong dal -
1 cup
Desi ghee - 1
cup
Sooji (Semolina) - 1
tbsp
Besan (Gram Flour) - 1
tbsp
Sugar - 1 cup
Water - 1
cup
Green
Cardamom powder - 1/2 tsp
Pistachios, Almonds, Cashew Nuts - 2 tbsp each (chopped)
Method :
1. Soak
moong dal for at least 4 hours
2. Take out moong dal from water and grind it without using water
3. Heat
ghee in a kadahi
4. Add
sooji, besan and slowly mix this and roast this until it turns brown
5. Now add
ground moong dal and cook on low flame or else there may become knots
(guthliyan) in the halwa
6. Ghee appearing to be too much will be absorbed by the Moong
dal
7. Keep
cooking on slow flame
8. By the
time it is roasting prepare sugar syrup
9. Add water in another pan and add sugar in it
10. Boil
sugar and cook it.
11. Add
cardamom powder in the syrup when it is boiling and switch off the gas
12. The dal
mixture will start getting crumbly slowly and as the colour changes it becomes sandy or crumbly
13. The
mixture will start bubbling but we need to cook it more till it becomes light
brown
14. When it
starts becoming brown keep stirring it or it will get burnt
15. If you
want you can store this roasted mixture for 1 month and when ever you want to
make halwa, make sugar syrup and add the mixture in it
16. Add the
sugar syrup and move back a step as it
will come and splutter on the top
17. Make
the heat high and mix and cook it
18. Cook it
until the complete sugar syrup is absorbed by the ghee
19. Continuosly keep stirring it
20. Add
pistachios (set aside little), almonds, cashew nuts and mix them and keep cooking
21. Keep
cooking till all the water is absorbed and halwa will start losing the ghee and
halwa mixture will lose sides
22. Turn
off the gas and serve halwa garnished with pistachios
मूंग दाल हलवा
सामग्री :
मूंग दाल - १ कपदेसी घी - १ कप
सूजी / रवा - १ बड़ा चम्मच
बेसन - १ बड़ा चम्मच
चीनी - १ कप
पानी - १ कप
हरी इलाइची पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
पिस्ता, बादाम, काजू - हरेक २ बड़े चम्मच (कटा हुआ)
विधि : :
१. मूंग दाल को कम से कम ४ घंटे के लिए भिगो दीजिये२. मूंग दाल को पानी से निकाल कर बिना पानी डाले पीस लीजिये
३. एक कड़ाही में घी गरम कीजिये
४. इसमें सूजी, बेसन डालिये और धीरे धीरे चलाते हुए सुनेहरा होने तक भून लीजिये
५. अब पीसी हुई मूंग दाल डालिये और धीमी आंच पर पकाइये ताकि गुठलियां न पड़ें
६. जो घी अभी ज्यादा लग रहा है, मूंग दाल सारा घी सोख लेगी
७. धीमी आंच पर पकाते रहें
८. जब तक मूंग दाल भून रही हैं चाशनी बना लें
९. एक दुसरे पैन में १ कप पानी और एक कप चीनी डाल कर उबलने रखें
१०. चाशनी को उबलने दें और थोड़ा पकने दें
११. उबलती हुई चाशनी में इलाइची पाउडर डालें और आंच बंद कर दें
१२. दाल का मिश्रण दरदरा सा हो जायेगा और उसका रंग भी बदलने लगेगा
१३. मिश्रण थोड़ा उबलता हुआ लगेगा पर इसे हल्का भूरा होने तक भूनना है
१४. जब इसका रंग बदलने लगे तब लगातार चलाएं वरना ये जल जायेगा
१५. अगर आप चाहें तो इस भुने हुए मिश्रण को १ महीने तक रख सकते हैं और जब भी इच्छा हो चाशनी बना के तुरंत हलवा बना लें
१६. चाशनी को मिश्रण में डालें और थोड़ा पीछे हट जायें क्योंकि यह एकदम से ऊपर उठ के आएगी
१७. आंच तेज कर दें और मिलाते हुए पकायें
१८. इसे तब तक पकायें जब तक चाशनी को घी पूरी तरह से सोख ले
१९. लगातार चलाते रहें
२०. पिस्ता (थोड़े से छोड़ कर), बादाम, काजू डालें और मिला कर पकाते रहें
२१. तब तक पकायें जब तक पानी सूख जाये और हलवा का मिश्रण घी छोड़ दे और किनारों से चिपके नहीं
२२. आंच बंद कर दें और गरम गरम हलवा पिस्ता के टुकड़ों से सजा कर परोसें
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