Paneer Stuffed Bread Roll | पनीर ब्रेड रॉल्स

Paneer Stuffed Bread Roll


Ingredients :

Bread Slices - 6
Paneer (crumbled) - 150 grams (1 cup)
Capsicum (finely chopped) - 1/4 cup
Green peas - 1/4 cup
Green coriander (finely chopped) - 2-3 tbsp
Ginger (grated) - 1 tsp
Green chilly (finely chopped) - 2
Chat masala - 1 tsp
Salt - 1/4 tsp or as per taste
Oil - for frying

Method :

1. Preheat 1 tbsp oil in a pan.
2. When oil is sufficiently hot, add green peas and capsicum into it and saute for while.
3. Now add ginger, green chilly, paneer, salt, chaat masala and saute for 2 minutes.
4. Keep stirring constantly for 1-2 minutes.
5. Add green coriander and mix well. Stuffing is ready, turn off the flame.
6. Take out stuffing in a plate so that it cools down.
7. Cut corners of a bread slice with help of knife. Likewise, prepare all bread slices.
8. Take little amount water in a plate and dip one bread slice into it. Take out the bread slice immediately and place it over your palms.
9. Now squeeze out the excess water from it with help of other hand.
10. Place 2 to 2.5 tsp stuffing over the bread slice.
11. Lift the slice from all sides and close the stuffing very nicely.
12. Likewise, place stuffing in each bread slice, fold and make rolls.
13. Preheat oil in a pan.
14. Take rolls and place them in oil for frying.
15. Keep flipping the sides and fry until rolls turn golden brown in color.
16. Take out fried bread rolls from the oil and place it over a plate with napkin paper. Similarly, fry rest of the bread rolls as well.
17. Serve piping hot paneer bread rolls with green chutney or tomato sauce and relish eating. 

पनीर ब्रेड रोल 

सामग्री :

ब्रेड स्लाइस - ६
पनीर (कसा हुआ) / छेना ० १५० ग्राम (१ कप)
शिमला मिर्च (बारीक कटी हुई) - १/४ कप
मटर क्र दाने - १/४ कप
हरा धनिया (बारीक कटा हुआ) - २ - ३ बड़े चम्मच
अदरक (कसी हुई) - १ छोटा चम्मच 
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - २
चाट मसाला - १ छोटा चम्मच 
नमक - १/४ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार
तेल तलने के लिए 

विधि :

१. एक पैन में १ बड़ा चम्मच तेल गरम कर लें 
२. जब तेल गरम हो जाये, मटर और शिमला मिर्च डालें और थोड़ा भूनें
३. अब अदरक, हरी मिर्च, पनीर, नमक, चाट मसाला डालें और २ मिनट तक पकाएं
४. करीब १ -२ मिनट तक बराबर चलाते रहें 
५. हरा धनिया डालें और मिला लें. भरावन तैयार है, आंच बंद कर दें 
६. भरावन को एक प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें 
७. एक ब्रेड स्लाइस के चरों किनारों को चाकू से काट कर अलग कर दें. इसी प्रकार सारे स्लाइस के किनारे निकाल दें 
८. एक प्लेट में थोड़ा पानी लें और उसमे एक ब्रेड स्लाइस को हल्का सा भिगोएं. तुरंत निकाल लें और हथेली पर रखें
९. अब दूसरी हथेली से दबाते हुए पानी निकाल दें 
१०. करीब २ से २.५ छोटा चम्मच भरावन को ब्रेड स्लाइस के बीच में रखें 
११. स्लाइस को दोनों तरफ से मोड़ कर रोल बनायें. अब ऊपर नीचे से भी मोड़ कर बंद कर दें 
१२. इसी प्रकार सभी ब्रेड में भरावन भर कर रोल बना लें 
१३. एक पैन में तेल गरम करें 
१४. रोल्स को तेल में तलने के लिए डालें 
१५. थोड़ी थोड़ी देर में पलटते हुए रोल को सब तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तलें 
१६. तले हुए रोल्स को तेल में से निकाल कर एक नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल लें. इसी प्रकार बाकी के रोल्स भी तल लें 
१७. गरम गरम पनीर ब्रेड रोल्स को हरी चटनी या टोमेटो सॉस के साथ परोसें और आनंद से खायें

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