Nimbu Ki Mirch (Achar) | Green Chilli in Lemon Pickle | निम्बू की मिर्च (अचार)
Nimbu Ki Mirch (Achar)
Ingredients :
Thick Green Chili - 100 gramLemon - 4 -5
Mustard Seeds powder - 4 tbsp
Salt - 2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Method :
1. Wash the green chilies and dry them with a cotton cloth2. Remove the stalk from the chilies and make slit in the chilly so that it is joined from one side
3. If the chilly is too big cut it into two.
4. In a bowl add mustard seeds powder, salt, turmeric powder, hing and mix well
5. Squeeze out lemons to get lemon juice
6. Add 2 tbsp lemon juice in the masala mixture and mix well
7. Fill the chilies with the masala mixture
8. Keep the chillies in a glass or ceramic bowl and add the remaining lemon juice
9. Keep the bowl in Sun for 2-3 days covered with a muslin cloth
10. Don't forget to toss the chilies once every day with a clean and dry spoon
11. The Green Chilly pickle in lemon Juice is ready to be enjoyed
12. It can be stored in Fridge for a month
निम्बू की मिर्च (अचार)
सामग्री :
मोटी हरी मिर्च - १०० ग्रामनिम्बू - ४-५
सरसों पाउडर - ४ बड़े चम्मच
नमक - २ छोटे चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हींग - १/२ छोटा चम्मच
विधि :
१. हरी मिर्च को धो कर साफ़ सूती कपडे से सूखा कीजिये२. मिर्च के डंठल हटा कर मिर्च में एक तरफ चीरा लगा दीजिये और दूसरी तरफ से जुडी रहने दीजिये
३. अगर मिर्च ज्यादा बड़ी है तो उसे दो टुकड़ों में काट लीजिये
४. एक बाउल में सरसों पाउडर, नमक, हल्दी पाउडर, हींग डाल कर मिला लें
५. नीम्बुओं को निचोड़ कर उनका रस निकाल लें
६. २ बड़े चम्मच निम्बू रस मसाले में डाल कर मिला लें
७. मिर्चियों में इस मसाले को भरें
८. मिर्चियों को एक शीशे या चीनी मिटटी के बर्तन में डाल कर बाकी बचा हुआ निम्बू रस डाल दें
९. इस बर्तन को मलमल के कपडे से ढक कर २-३ दिन धुप में रखें
१०. दिन में एक बार साफ़ और सूखे चम्मच से मिर्चियों को ऊपर नीचे कर लें
११. अब हरी मिर्च का निम्बू रस में बना अचार तैयार है
१२. इसे बोतल में भर कर फ्रिज में एक महीने तक रख सकते हैं
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