Soya Chunks Spinach Curry

Soya Chunks Spinach Curry


Ingredients :

Soya chunks - 1 cup
Spinach - 250 gm
Salt - 1 tsp
Cumin seeds- 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Tomato - 3
Ginger - 1 inch piece
Green chilly - 3
Gram flour (Besan) - 1 tbsp
Garam Masala powder - 1/4 tsp
Kasoori Methi - 2 tbsp / Fresh Methi leaves- 1/2 cup
Oil - 2 tbsp
Lemon juice - 1 tsp
Butter - 1 tbsp
Green Coriander (chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Heat 2 cups of water
2. Remove Stems from spinach and nicely wash the spinach leaves
3. Chop the spinach leaves roughly
4. When water starts boiling remove from heat and add soya chunks, 1/2 tsp salt in it.
5. Cover it and keep it aside for 15-20 minutes
6. Put chopped spinach in a pan and add 1/2 cup water
7. Cook spinach covered on medium flame for 5 minutes
8. When spinach is cooked remove from flame and transfer in a bowl to let it cool.
9. Make a paste of tomato, ginger and green chilly after chopping them roughly
10. Heat oil in a pan
11. Add cumin seeds and let them crackle. Add coriander powder and stir it for few seconds
12. Add tomato paste in the pan and cook till oil separates from the mixture
13. Slightly grind the boiled spinach for few seconds (don't make a smooth paste)
14. When the tomato mixture is almost cooked add kasoori methi (crushed) or 1/2 cup fresh methi leaves
15. Roast the masala for few seconds more
16. Take gram flour in a bowl and little water to make a smooth paste.
17. Now add some more water to make it little thin consistency (about 1/4 cup)
18. Add gram flour paste in tomato masala and mix it immediately or lumps will be formed
19. Now add spinach puree and mix nicely
20. Add 1/4 cup water and mix
21. Add 1/2 tsp salt, garam masala powder and mix well
22. Cover and let it cook on low flame for 5 minutes. Stir in between so that it does not get burnt
23. Remove soya chunks from water and squeeze them
24. Add the soya chunks in spinach gravy and mix well
25. Add 1/2 cup water, mix and cover the pan and cook for 5  minutes
26. Remove the cover and check if the gravy is according to your required consistency
27. Add lemon juice and mix nicely
28. Remove from fire and add butter, coriander leaves and mix
29. Soya chunks spinach curry is ready to be served
30. Enjoy hot Soya Chunks Spinach Curry with chapati, paratha or rice

सोया बड़ी पालक करी 

सामग्री :

सोया बड़ी - १ कप
पालक - २५० ग्राम
नमक - १ छोटा चम्मच
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
टमाटर - ३
अदरक - १ इंच टुकड़ा
हरी मिर्च - ३
बेसन - १ बड़ा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
कसूरी मेथी - २ बड़े चम्मच / ताज़ी मेथी के पत्ते - १/२ कप
तेल - २ बड़े चम्मच
निम्बू का रस - १ छोटा चम्मच
मक्खन - १ बड़ा चम्मच 
हरी धनिया ( कटी हुई) - १ बड़ा चम्मच

विधि :

१. २ कप पानी गरम करने रखें
२. पालक से डंडियां हटा कर पालक के पत्तों को अच्छे से धो लें 
३. पालक के पत्तों को मोटा मोटा काट लें 
४. जब पानी उबलने लगे आंच बंद कर दें और सोया बड़ी, १/२ छोटा चम्मच नमक डालें 
५. ढक कर १५-२० मिनट के लिए एक तरफ रख दें 
६. कटे हुए पालक के पत्तों को एक पैन में डालें और १/२ कप पानी डालें 
७. पालक को ढक कर मध्यम आंच पर ५ मिनट पकायें
८. जब पालक पाक जाये तब आंच दे उतार लें और एक बाउल में निकाल कर ठंडा होने दें 
९. टमाटर, अदरक, हरी मिर्च को मोटा मोटा काट कर पीस लें 
१०. एक पैन में तेल गरम करें 
११. जीरा डालें और उसे तड़कने दें . धनिया पाउडर डालें और कुसे कुछ सेकंड भून लें 
१२. टमाटर का पेस्ट डालें और इसे तब तक पकायें जब तक ये तेल न छोड़ने लगे 
१३. उबली हुई पालक को हल्का सा पीस लें (महीन पेस्ट न बनायें)
१४. जब टमाटर पेस्ट करीब करीब भुन जाये तब इसमें कसूरी मेथी (मसल कर) या ताज़ी मेथी के पत्ते डालें 
१५. मसाले को कुछ सेकंड और भूनें 
१६. बेसन को एक बाउल में लें और उसमे थोड़ा पानी डाल कर एक पेस्ट बना लें 
१७. अब थोड़ा और पानी डाल कर पतला घोल बना लें (करीब १/४ कप)
१८. बेसन के घोल को टमाटर के मसाले में डालें और तुरंत चलायें वार्ना गांठे पद सकती हैं 
१९, अब पालक का पेस्ट डालें और अच्छे से मिलायें
२०. १/४ कप पानी डालें और मिला लें 
२१. १/२ छोटा चम्मच नमक, गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
२२. ढक दें और धीमी आंच पर ५ मिनट तक पकने दें . बीच बीच में चलते रहें ताकि जल न जाये. 
२३. सोया बड़ी को पानी से निकाल कर निचोड़ लें 
२४. सोया बड़ी को पालक के मसाले में डालें और अच्छे से मिलायें 
२५. १/२ कप पन्नी डालें, मिलायें और ढक कर ५  मिनट तक पकायें 
२६. ढक्कन हटा कर चेक करें की सब्जी की तरी आपके इच्छा अनुसार है 
२७. निम्बू का रस डालें और मिलायें 
२८. आंच से उतार लें और माखन, धनिया पत्ती डाल कर मिलायें
२९. सोया बड़ी पालक करी परोसने के लिए तैयार है
३०. गरम गरम सोया बड़ी पालक करी का आनंद चपाती, पराठा या चावल के साथ लें 




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