Wheat Flour Poori | आटे की पूरी

Wheat Flour Poori


Ingredients :

Wheat flour - 1 cup
Refined Oil - 1 tbsp
Water as required (about 1/2 cup)
Oil for deep frying

Method :

1. Put wheat flour in a big and deep plate
2. Make a hole in the center and add 1/2 tbsp oil
3. Mix oil in the entire flour nicely
4. Pour 2 tbsp water and begin to make a dough
5. Add more water as needed to make a little stiff tight dough
6. Smear 1/4 tbsp oil and knead lightly and smoothen the dough. (Do not knead it a lot)
7. Divide the dough to 10 to 12 portions.
8.  Smoothen all the balls by pressing them lightly in between your palms and keep them covered in a bowl..
9. Drizzle little oil on the rolling board
10. Smear oil over the dough ball
11. Roll the dough ball evenly from the center to a round puri that is moderately thick.
12. Make 5 to 6 puris and set them aside without stacking them.
13. Heat oil in a kadahi on medium high flame and continue to make rest of the pooris.
14. Check the heat of oil by dropping a small portion of dough in the oil and it has to rise immediately without browning. (If it browns, reduce the flame slightly and allow the temperature to come down)
15. Slide the puri carefully to the hot oil and do not disturb until it rises half way to the surface
16. Quickly but gently begin to press down with a perforated ladle to puff the poori well.
17. Once poori puffs, flip it carefully. Fry on the other side as well until golden and crisp
18. Flip again and fry once ore until slightly crisp and light golden to dark golden
19. Remove the puri in a plate lined with kitchen paper towel.
20. Make sure the oil is hot enough and fry the next poori and rest of the pooris the same way
21. Serve poori with jeera aloo, cucumber raita, chhole, chutney

आटे की पूरी  

सामग्री :

गेहूं का आटा - १ कप
रिफाइंड तेल - १ बड़ा चम्मच
पानी - आवश्यकता अनुसार (करीब १/२ कप)
तलने के लिए तेल 

विधि :

१. आते को एक गहरी परत में डालिये 
२. बीच में गड्ढा करें और १/२ बड़ा चम्मच तेल डालें 
३. तेल को पूरे आटे में मिलायें 
४. २ बड़े चम्मच पानी डाल कर आटे में मिलायें 
५. थोड़ा थोड़ा कर के और पानी डालते जायें और कड़ा आटा गांठे
६. करीब १/४ बड़ा चम्मच तेल इस आटे पर डालें और मिलते हुए आटे को चिकना कर लें (आटे को बहुत ज़्यादा न गूंथें)
७. आटे की १०-१२ लोइयां बना लीजिये 
८. सभी लोइयों को हथेलियों को बीच में दबाते हुए पेड़े का आकर दे कर एक बाउल में रख दें और ढक दें 
९. चकले पर थोड़ा तेल लगाएं
१०. बिलकुल जरा सा तेल आटे के पेड़े पर लगायें
११. पेड़े को बीच में से बेलते हुए थोड़ा मोटा रखते हुए गोल आकार दें 
१२. ५-६ पूरियां बेल कर एक तरफ फैला कर रखें
१३. तेल को माध्यम तेज़ आंच पर गरम करने रखें और तब तक बाकी पूरी भी बेल लें 
१४. तेल गरम हो गया ये देखने के लिए आटे का छोटा सा टुकड़ा तेल में डालें और उसे तुरंत ऊपर बिना भूरा हुए आ जाना चाहिये (यदि भूरा हो जाये तो आंच धीमी कर के तेल को थोड़ा ठंडा होने दें )
१५. पूरी को धीरे से तेल में डालें और जब तक ये आधी ऊपर न आये इसे न छुएं 
१६. फिर तुरंत करछुल से हलके से दबायें ताकि पूरी फूल जाये 
१७. जब पूरी फूल जाये, ध्यान से पलट दें. दूसरी तरफ से भी हलकी भूरी होने तक सेकें
१८. फिर से पलटे और हलकी कुरकुरी और हलकी भूरी से सुनहरी भूरी होने तक सेकें 
१९. पूरी को एक प्लेट में निकाल लें 
२०. अगली पूरी तलने से पहले ध्यान रखें की तेल ठीक से गरम हो. इसी प्रकार सारी पूरियां बना लें 
२१. गरमा गरम पूरी का आनंद जीरा आलू, राटा, छोले, चटनी के साथ लें 

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