Bathua Aloo Bharwa Paratha | बथुआ आलू भरवा पराठा

 Bathua Aloo Bharwa Paratha 



Ingredients :

Bathua - 500 gm
Potato (boiled) - 4 (medium size)
Ginger (grated) - 1 tbsp
Green Chilli - 2-3 (finely chopped)
Salt - 1.5 tsp
Hing (Asafoetida)- 1/2 tsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Mustard Oil - 2 tbsp
Wheat Flour - 4 cup
Refined oil - 2-3 tbsp

Method:

1. Clean bathua by plucking leaves and removing sticks and grass
2. Wash it with clean water 2 times
3. Put 2 cup water in bathua and let it boil, covered with a lid
4. Cook it for 5-6 minutes
5. Remove bathua from fire and strain. 
6. When the bathua has cooled, press it between palms to remove as much water as you can. 
7. Keep the excess water of bathua aside
8. Heat Mustard Oil in a pan
9. Add Hing, cumin seeds and stir
10. Now add ginger and green chilly and stir for 1 minute
11. Add boiled bathua and 1/2 tsp salt and mix well
12. Cook it for 3-4 minutes or till the water has evaporated
13. Mash the boiled potatoes
14. Add the mashed potatoes in bathua and stir for a while
15. Remove it from fire and let it cool
16. Put wheat flour in a big and deep plate. Add 1 tsp salt and mix well. 
17. Knead a smooth dough using the excess water of bathua by adding little water at a time
18. Heat a Tawa on medium flame
19. Dust your fingers with little dry flour and then take a small portion of the dough
20. Roll it between your palms and then press it. Roll this piece of dough in dry flour
21. Place the dough piece on rolling board and using rolling pin roll it little
22. Put 1 tbsp bathua aloo mixture in the center and then close it from all sides
23. Place the filled dough on the dry flour and dust it from both sides
24. Place it on rolling board and using rolling pin roll it with light hand. Keep dusting it with dry flour whenever you feel it has become sticky.
25. Lift the rolled paratha and place it on hot tawa
26. After about 30 seconds flip it and apply little refined oil and let it cook for 30 seconds
27. Flip it and again apply little oil and press it with a perforated spoon to cook it evenly 
28. Cook from both sides till it becomes light brown or golden brown as per your choice
29. When cooked from both sides, take it out in a plate
30. Similarly cook stuffed bathua aloo paratha from the remaining dough 
31. Enjoy Bathua Aloo Paratha with curd, butter, chutney or achaar(pickle)

बथुआ आलू भरवा पराठा  

सामग्री :

बथुआ - ५०० ग्राम
आलू (उबला) - ४ (मध्यम आकार)
अदरक (कसी हुई) - १ टेबल स्पून
हरी मिर्च - २-३ (बारीक कटी)
नमक - १ ५ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
हींग - १/२ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून 
सरसों का तेल - २ टेबल स्पून
आटा - ४ कप
रिफाइंड तेल - २-३ टेबल स्पून 

विधि :

१. बथुआ को साफ करके मोटी मोटी डंडियां हटा दें, घास हटा दें और पत्तियां तोड़ लीजिए. 
२. इसे साफ पानी में २ बार धो लीजिए. 
३. बथुआ में १ कप पानी डाल कर इसे ढककर उबलने रख दीजिए. 
४. इसे ५-६ मिनिट तक पकायें
५. बथुआ के उबलने पर गैस बन्द कर दीजिये और बथुआ से अतिरिक्त पानी निकाल लीजिए.
६. जब बथुआ ठंडा हो जाये, हथेलियों के बीच में दबा कर अतिरिक्त पानी निकाल दें
७. बथुआ का पानी एक तरफ रख दें 
८. एक पैन में तेल गरम करें 
९. हींग और जीरा डाल कर चलायें 
१०. अब अदरक, हरी मिर्च डालें और १ मिनट तक भूनें 
११. उबला बथुआ और १/२ टी स्पून नमक डालें और अच्छे से मिलायें
१२. करीब ३-४ मिनट या जब तक पानी सूख जाए इसे पकायें
१३. आलू को मसल लें 
१४. मसले हुए आलू को बथुआ में डालें और थोड़ी देर भूनें 
१५. आंच से उतार कर ठंडा होने दें   
१६. आते को एक बड़ी परात में लें।  १ टी स्पून नमक डालें और मिलायें 
१७. बथुआ से निकले हुए पानी से आते को मुलायम गूँथ  लें 
१८. तवा को मध्यम आंच पर गरम करें
१९. उँगलियों में हल्का सा सूखा आटा लगा लें और एक छोटी लोई आटे में से तोड़ लें
२०. हथेलियों के बीच में इसे घुमा कर चिकना कर लें और फिर हल्का दबा कर पेड़े जैसा बना ले।  इस पेड़े को सूखे आटे में लपेट लें
२१. पेड़े को चकले पर रखें और बेलन से थोड़ा बेलें
२२. एक टेबल स्पून बथुआ आलू मिश्रण इस के बीच में रख कर इसे सब तरफ से बंद कर लें 
२३. इस भरे हुए पड़े पर दोनों तरफ सूखा आटा लगायें
२४. चकले पर रख कर बेलन से हलके हाथ से बेलें। जब भी चिपकने सा लगे फिर से सूखे आटे से लपेटें 
२५. बेले हुए पराठे को तवे पर डालें 
२६. करीब ३० सेकंड बाद इसे पलट दें और हल्का सा रिफाइंड तेल लगायें और ३० सेकंड तक सेकें 
२७. फिर से पलटें और तेल लगायें, और करछुल से दबा दबा कर सेकें
२८. दोनों तरफ से हल्का भूरा या सुनेहरा भूरा (अपनी पसंद अनुसार) होने तक सेकें 
२९. जब दोनों तरफ से सिक जाए तब प्लेट में निकाल लें 
३०. इसी प्रकार बाकी आटे से भरवा बथुआ आलू पराठे बनायें 
३१. बथुआ आलू पराठा का आनंद दही, मक्खन , चटनी या अचार के साथ लें 

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