Red Chilli Pickle | लाल मिर्च अचार
Red Chilli Pickle
Ingredients :
Red Chillies (Thick) - 1 kg
Yellow Mustard Seeds - 1 cup
Fennel seeds - 1 cup
Kalonji - 2 tbsp
Fenugreek seeds - 1/2 cup
Turmeric powder - 4 tbsp
Salt - 3/4 cup or as per taste
Amchoor powder - 4 tbsp
Mustard Oil - 4 cups
Method :
1. Wash the chillies thoroughly in water
2. Place the chillies on a clean cloth and thoroughly wipe each one of them
3. Spread them on a dry cotton cloth and keep them in sunlight for 2-4 hours or till the moisture in chillies gets dry up
4. Remove the crown of the chillies
5. Using scissors chop each chilly to around 1 cm slice
6. Keep the chopped chillies spread in sun light for 1-2 hours
7. Heat a pan on low flame and add fenugreek seeds, fennel seds, mustard seeds and kalonji
8. Roast the spices on low flame till they get roasted lightly and nice fragrance of all spices starts coming out
9. Remove from fire and let them cool a bit
10. Grind the spices coarsely
11. Add ground spices, salt and turmeric powder in a big ceramic or glass bowl
12. Mix all the spices together
13. Put 1 cup mustard oil in the spice mixture
14. Mix it well to form a moist textured spice mix
15. Add chopped red chillies in this spice mix
16. Mix all the ingrediemts
17. Keep aside for 10-15 minutes
18. Heat the remaining oil on a high flame till light smoke starts coming out of the oil
19. Switch off the heat and let it cool for 10-15 minutes
20. Put 1 cup oil in a clean dry and sterilized jar
21. Put prepared pickle in this jar
22. Slowly pour the remaining cooled oil till all the chillies are submerged in oil
23. Cover the jar and leave it for a day
24. After a day, keep the jar in sunlight for 8 days
25. You can start enjoying the pickle
Tips :
- For further enhanced taste, leave it for 8 days more in sunlight and then start enjoying it
- You can store this pickle for one year.
- Keep in mind to always use a clean and dry spoon to take out pickle for a longer life of the pickle
- Make the pickle in winters as nice thick chillies are easily available in winters
- You can use Vinegar or lemon juice in place of amchoor powder but keep it in sunlight for longer if using lemon juice
लाल मिर्च अचार
सामग्री :
लाल मिर्च (मोटी) - १ किलो
पीली सरसों के दाने - १ कप
सौंफ - १ कप
कलोंजी - २ टेबल स्पून
मेथी दाना - १/२ कप
हल्दी पाउडर - ४ टेबल स्पून
नमक - ३/४ कप या स्वाद अनुसार
अमचूर पाउडर - ४ टेबल स्पून
सरसों का तेल - ४ कप
विधि :
१. मिर्चों को पानी से अच्छे से धो लें
२. मिर्चों को एक साफ़ कपडे पर फैला कर एक एक मिर्च को पोंछ लें
३. मिर्चों को एक सूखे सूती कपडे पर फैला कर २-४ घंटे धूप में रखे या जब तक मिर्चों से नमी ख़तम हो जाये
४. मिर्चों के डंठल निकाल दें
५. कैंची से मिर्चों को १ से मी बड़े टुकड़ों में काट लें
६. कटी हुई मिर्चों को १-२ घंटे धूप में फैला दें
७. एक पैन को धीमी आंच पर गरम करें और मेथी दाना, सौंफ, सरसों, कलोंजी डालें
८. धीमी आंच पर मसालों को भूनें जब तक मसालों से हलकी खुशबों आने लगे
९. आंच से उतार कर थोड़ा ठंडा होने दें
१०. मसालों को दरदरा पीस लें
११. एक बड़े कांच के या चीनी मिटटी के बाउल में पिसे मसाले, नमक और हल्दी पाउडर डालें
१२. सब मसालों को अच्छे से मिलायें
१३. १ कप सरसों का तेल इन मसालों में डालें
१४. अच्छे से मिलायें ताकि मसालों में थोड़ी तेल का तरलता मिल जाये
१५. कटी हुई मिर्च इस मसालों के मिश्रण में डालें
१६. अच्छे से मिलायें
१७. १० -१५ मिनट के लिए रख दें
१८. बचे हुए तेल को तेज़ आंच पर गरम करें जब तक उसमे से हल्का धुआं निकलने लगे
१९. आंच बंद कर दें और तेल को १०-१५ मिनट ठंडा होने दें
२०. एक मर्तबान में १ कप तेल डालें
२१. बनाया हुआ अचार इस में डालें
२२. धीरे से बाकी तेल को मर्तबान में डालें जब तक साड़ी मिर्च तेल में डूब जाये
२३. मर्तबान को बंद कर के एक दिन के लिए रख दें
२४. एक दिन के बाद, मर्तबान को धूप में ८ दिन रखें
२५. अब आप अचार का आनंद ले सकते हैं
सलाह / सुझाव :
- बेहतर स्वाद के लिए, अचार को और ८ दिन के लिए धूप में रखें और फिर उसका आनंद लें
- आप इस अचार को एक साल तक रख सकते हैं
- ध्यान रखें की जब भी अचार निकालें, चम्मच साफ़ और सूखा हो, ताकि अचार लम्बे समय तक ख़राब न हो
- अचार को सर्दियों में बनाये क्योंकि अच्छी मोटी लाल मिर्च सर्दियों में मिलती है
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