Dry Green Peas Curry (Without Onion) | सूखे हरे मटर की सब्जी

Dry Green Peas Curry



Ingredients :

Dry Green Peas - 1.5 cup
Ginger (grated) - 1 tbsp
Bay leaf - 2
Cinnamon Stick - 1 (1 inch)
Whole dry red chilli - 2 (broken into 2 parts)
Cloves - 4
Green Cardamom - 2
Cumin seeds - 1/2 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Kashmiri red chilli powder - 1 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Amchur powder - 2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Mustard Oil - 3 tbsp
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Wash and soak dry green peas in sufficient water for 6-8 hours or overnight
2. Transfer the peas with the soaked water in a cooker
3. If required add little more water in it
4. Close the lid of the cooker and cook on high flame for 4-5 whistles
5. Let the pressure of cooker release on its own
6. Heat mustard oil in a pan or kadahi
7. When oil is nicely hot lower the flame and add bay leaf, cinnamon stick, cardamom, cloves
8. Now add whole red chillies, cumin seeds, hing and cook for few seconds
9. Add coriander powder, kashmiri red chilli powder, garam masala powder and mix
10. Add 2 tbsp water and saute for a minute
11. Add grated ginger and cook for few seconds
12. Add boiled peas in the pan and mix nicely
13. Add salt, amchur powder and mix
14. Now add 1 cup water,  mix 
15. Cover and cook on medium flame for 5 minutes so that the flavours of spices gets absorbed in the peas
16. Garnish with green coriander and serve it hot
17. You can enjoy Dry Green Peas Curry with roti, paratha, kulcha or jeera rice

सूखे हरे मटर की सब्जी 

सामग्री :

सूखे हरे मटर - १.५ कप
अदरक (कसी हुई) - १ टेबल स्पून
तेज पत्ता - २
दालचीनी टुकड़ा - १ (१ इंच)
साबुत सूखी लाल मिर्च - २ (२ टुकड़ों में तोड़ कर)
लौंग - ४
हरी इलाइची - २
जीरा - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - २ टी स्पून
कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 
अमचूर पाउडर - २ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
सरसों का तेल - ३ टेबल स्पून 
हरी धनिया (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. सूखे हरे मटर को अच्छे से धो कर पर्याप्त पानी में ६-८ घंटे या पूरी रात के लिए भिगो दें 
२. भीगे हुए पानी के साथ मटर को कुकर में डालें 
३. अगर ज़रूरत हो तो थोड़ा पानी और डाल लें 
४. कुकर का ढक्कन बंद कर दें और तेज़ आंच पर ४-५ सीटी आने तक पकायें 
५. कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें 
६. सरसों के तेल को पैन या कड़ाही में गरम करें 
७. जब तेल अच्छे से गरम हो जाये आंच धीमी कर दें हुए तेज़पत्ता, दालचीनी, इलाइची, लौंग डालें 
८. अब साबुत सूखी लाल मिर्च, जीरा, हींग डालें और कुछ सेकंड पकायें 
९. धनिया पाउडर, कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और मिलायें
१०. अब २ टेबल स्पून पानी डालें और एक मिनट पकायें 
११. कसा हुआ अदरक डालें और कुछ सेकंड पकायें 
१२. अब उबली मटर को पैन में डालें और अच्छे से मिलायें 
१३. नमक, अमचूर पाउडर डालें और मिलायें 
१४. अब १ कप पानी डालें और मिलायें 
१५. ढक कर मध्यम आंच पर ५ मिनट पकायें ताकि सब मसालों का स्वाद मटर में मिल जाये 
१६. धनिया पत्ती से सजायें और गरम गरम परोसें  
१७. आप सूखी हरी मटर की सब्जी का आनंद रोटी,पराठा, कुलचा या जीरा चावल के साथ ले सकते हैं 

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