Mixed Dal Appe | Mixed Dal Paddu | Mixed Dal Paniyaram | मिक्स्ड दाल अप्पे
Mixed Dal Appe
Ingredients :
White Urad Dal - 1 cupYellow Moong Dal - 1/2 cup
Arhar / Toor Dal - 1/2 cup
Chana Dal - 1/2 cup
Salt - 1 tsp or as per taste
Eno Fruit Salt - 2 tsp
Onion (finely chopped) - 1/2 cup
Coriander leaves (finely chopped) - 2 tbsp
Ginger (grated) - 2 tsp
Oil - 1.5 tbsp
Mustard seeds - 1.5 tsp
Green Chillies (finely chopped) - 2-3
Curry leaves - 10-12
Method :
1. Wash all dals together till water runs clear2. Soak the dals in enough water overnight
3. Grind the dals with very little water till smooth
4. Heat 1 tbsp oil in a pan
5. Add mustard seeds and cook till seeds crackle
6. Add chopped green chillies, ginger and curry leaves and stir
7. Add chopped onions and fry till they shrink a bit
8. Add the tempering to the dal batter and mix
9. Add salt and water as needed to make batter of dropping consistency
10. Add coriander leaves and mix well
11. Add 1 tsp Eno just before making appe in half of the batter and mix well
12. Heat the appe pan and add a few drops of oil in each cavity
13. Put 1 tbsp batter in each cavity, cover and cook on low flame
14. Flip when the underside turns golden brown
15. Cook till the other side also turns golden brown
16. Serve Mixed Dal Appe with Sambhar or Coconut chutney or any other chutney of your choice
8. Add the tempering to the dal batter and mix
9. Add salt and water as needed to make batter of dropping consistency
10. Add coriander leaves and mix well
11. Add 1 tsp Eno just before making appe in half of the batter and mix well
12. Heat the appe pan and add a few drops of oil in each cavity
13. Put 1 tbsp batter in each cavity, cover and cook on low flame
14. Flip when the underside turns golden brown
15. Cook till the other side also turns golden brown
16. Serve Mixed Dal Appe with Sambhar or Coconut chutney or any other chutney of your choice
Tips to Remember :
- You can add vegetables of your choice to make it more nutritious
- Add Eno in batches to the batter to get better results
- You can use baking soda in place of Eno salt
- Cook on low flame or else it will not get cooked from inside
- If you want you can leave the dal paste for 8 hours for natural fermentation instead of adding eno or baking soda
मिक्स्ड दाल अप्पे
सामग्री :
धुली उड़द दाल - १ कप
धुली मूंग दाल - १/२ कप
अरहर / तूर दाल - १/२ कप
चना दाल - १/२ कप
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
ईनो फ्रूट साल्ट - २ टी स्पून
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - २ टेबल स्पून
अदरक (कसी हुई) - २ टी स्पून
तेल - १.५ टेबल स्पून
सरसों के दाने - १.५ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २-३
करी पत्ते - १०-१२
विधि :
१. सारी दालों को अच्छे से धो लें जब तक दालों का पानी एक दम साफ़ हो जाये
२. दालों को पर्याप्त पानी में रात भर के लिए भिगोयें
३. दालों को अभूत थोड़ा पानी दाल कर चिकना पीस लें
४. एक पैन में १ टेबल स्पून तेल गरम करें
५. सरसों के दाने डालें और उन्हें चटकने दें
६. कटी हुई हरी मिर्च, अदरक और करि पत्ता डालें और भूनें
७. कटे हुए प्याज डालें और प्याज के सिकुड़ने तक भूनें
८. दाल के मिश्रण में ये तड़का डालें और मिलायें
९. नमक और आवश्यकता अनुसार पानी डालें और थोड़ा गाढ़ा घोल तैयार करें
१०. धनिया पत्ती डालें और मिलायें
११. अप्पे बनाने से पहले आधे घोल में १ टी स्पून ईनो डालें और मिलायें
१२. अप्पे के बर्तन को गरम करें और हर सांचे में १-२ बूँद तेल डालें
१३. हर सांचे में १ टेबल स्पून मिश्रण डालें , ढकें और धीमी आंच पर पकने दें
१४. जब अप्पे नीचे से सिक जाये तो इन्हे पलट दें
१५. दूसरी तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक पकायें
१६. मिक्स्ड दाल अप्पे को सांभर या नारियल चटनी या किसी भी और चटनी के साथ परोसें
सुझाव :
- आप अपनी की पसंद की सब्जियां डाल कर इसे और स्वास्थ्यवर्धी बना सकते हैं
- ईनो को थोड़े थोड़े घोल में डालें ताकि अप्पे बढ़िया बन सकें
- आप ईनो के स्थान पर बेकिंग सोडा का भी प्रयोग कर सकते हैं
- अप्पे को धीमी आंच पर ही पकायें वर्ना ये अंदर से नहीं पकेंगे
- ईनो या बेकिंग सोडा डालने के बजाये अगर आप चाहें तो दाल के घोल को ८ घंटे के लिए खमीर उठाने के लिए रख सकते हैं
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