Amla Pickle | Amla Achar | Indian Gooseberry Pickle | आंवला अचार

Amla Pickle



Ingredients :

Amla - 500 gm
Mustard Oil - 1 cup
Hing (Asafoetida) - 1 tsp
Fenugreek seeds - 1 tsp
Salt - 3 tbsp
Turmeric powder - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Yellow mustard seeds (coarsely grounded) - 3 tsp 
Fennel seed powder - 2 tsp

Method :

1. Wash the amla in clean water
2. Put 1/2 litre water in a sauce pan and keep it to boil
3. Place the amlas in a colander that can be placed upon the sauce pan
4. When the water starts boiling, place the colander on the sauce pan and cover it
5. Steam the amlas for 5-7 minutes
6. Take them out in a plate and let them cool
7. Cut the amlas and remove the seeds
8. Spread them on a clean cloth and keep in Sun to let the remaining water dry
9. Put 1/2 cup Oil in a frying pan and heat it
10. Put fenugreek seeds and hing in the frying pan
11. Add turmeric powder, fennel seed powder, red chilli powder, yellow mustard and salt in the pan
12. Mix and cook for a while
13. Add amla pieces and mix
14. Let the Amla pickle cool
15. Fill the pickle in any glass container 
16. Keep it stored for 3-4 days so that it marinates well
17. Stir the pickle with a clean and dry spoon everyday.
18. Now pour the remaining oil in the pickle and make sure the pieces are dipped in oil
19. You can enjoy this Amla Pikle with your meals for up to 1 year

Tips to Remember :

  • Take good quality amla that are big and clean
  • Before adding the amla pieces in the pickle make sure they are not containing extra water 
  • For preserving the pickle for long durations, it should always be dipped in oil
  • Always take out the pickle with a clean and dry spoon otherwise there are chances of spoilage

आंवला अचार 

सामग्री :

आंवला - ५०० ग्राम 
सरसों का तेल -  १ कप
हींग - १ टी स्पून 
मेथी दाना - १ टी स्पून
नमक -  टेबल स्पून 
हल्दी पाउडर - २ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून 
पीली सरसों (कुटी हुई) - ३ टी स्पून 
सौंफ पाउडर - २ टी स्पून

विधि :

१. आंवला को साफ़ पानी से धो लें 
२. एक बर्तन में १/२ लीटर पानी दाल कर उबलने रखें 
३. आंवला को एक छलनी में रखें जो उस बर्तन पर रखी जा सके 
४. जब पानी उबलने लगे, छलनी को बर्तन पर रख दें और ढक दें 
५. आंवला को ५-७ मिनट भाप में पकायें
६. प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें   
७. आंवला को काट लें और बीज निकाल दें 
८. एक साफ़ कपट पर आंवला के टुकड़ों को फैलायें और धूप में थोड़ा सूखने रखें 
९. एक फ्राइंग पैन में  १/२ कप तेल डालें और गरम करें
१०. मेथी दाना और हींग फ्राइंग पैन में डालें 
११. हल्दी पाउडर, सौंफ पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, पीली सरसों और नमक डालें 
१२. मिला लें और थोड़ी देर पकने दें 
१३. आंवला के टुकड़ों को डाल कर मिला लें 
१४. अब आंवला अचार को ठंडा होने दें 
१५. आंवला अचार को एक कांच की बोतल में भर लें 
१६. इसे ३-४ दिन तक ऐसे ही रखा रहने दें ताकि आंवला में मसलों का स्वाद मिल जाये 
१७. दिन में एक बार साफ़ और सूखे चम्मच से अचार को मिला लें 
१८. अब बचा हुआ  १/२ कप तेल डाल दें और ध्यान रखें की आंवला के सारे टुकड़े तेल में डूबे हों 
१९. आप इस आंवला अचार का आनंद खाने के साथ १ साल तक ले सकते हैं 

सुझाव :

  • बड़े और साफ़ आंवला को लें 
  • आंवला के टुकड़ों को अचार में डालने से पहले इस बात का ध्यान रखें की अतिरिक्त पानी सूख गया है 
  • अचार को लम्बे समय तक रखने के लिए आंवला के टुकड़ों को तेल में डूबा रहना चाहिये
  • अचार को निकालते समय हमेशा साफ़ और सूखे चम्मच का प्रयोग करें वार्ना अचार ख़राब हो सकता है 

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े