Amla Pickle | Amla Achar | Indian Gooseberry Pickle | आंवला अचार

🥄 Homemade Amla Pickle Recipe

A traditional, tangy, and immune-boosting Indian gooseberry pickle




Ingredients :

Amla - 500 gm
Mustard Oil - 1 cup
Hing (Asafoetida) - 1 tsp
Fenugreek seeds - 1 tsp
Salt - 3 tbsp
Turmeric powder - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Yellow mustard seeds (coarsely grounded) - 3 tsp 
Fennel seed powder - 2 tsp

Method :

🧼 1. Clean and Prep the Amla

  • Wash the amlas (Indian gooseberries) thoroughly in clean water to remove dirt or impurities.


💨 2. Steam the Amlas

  • Pour ½ litre water into a deep saucepan and bring it to a boil.

  • Place the amlas in a colander or steamer basket that fits over the saucepan.

  • Once the water starts boiling, place the colander over the saucepan and cover it with a lid.

  • Steam the amlas for 5–7 minutes until they become slightly soft.


❄️ 3. Cool and Dry the Amlas

  • Remove the steamed amlas onto a plate and allow them to cool completely.

  • Cut each amla and remove the seeds.

  • Spread the amla pieces on a clean, dry cloth and place them under the sun for a few hours to let any remaining moisture dry out.


🍳 4. Prepare the Pickle Masala

  • Heat ½ cup oil in a frying pan on medium flame.

  • Add fenugreek seeds (methi dana) and a pinch of asafoetida (hing).

  • Lower the flame and add:

    • Turmeric powder

    • Fennel seed powder (saunf)

    • Red chilli powder

    • Yellow mustard powder (peeli rai)

    • Salt to taste

  • Mix and sauté the spices gently for a minute without burning them.


🥣 5. Mix in the Amla

  • Add the dried amla pieces into the masala.

  • Mix well to coat the pieces evenly with the spice mixture.

  • Allow the mixture to cool completely.


🫙 6. Store the Pickle

  • Transfer the cooled pickle into a clean, dry glass jar or ceramic container.

  • Let it marinate for 3–4 days, stirring once daily with a clean, dry spoon.


🛢️ 7. Final Step – Add More Oil

  • After 3–4 days, pour in the remaining mustard oil to ensure all amla pieces are fully submerged in oil. This helps preserve the pickle.


8. Ready to Enjoy

  • Your Amla Pickle is now ready to eat!

  • Store it in a cool, dry place and enjoy it with your meals.

  • This pickle can last up to 1 year if stored properly.

💡 Tips to Remember :

  • Take good quality amla that are big and clean
  • Before adding the amla pieces in the pickle make sure they are not containing extra water 
  • For preserving the pickle for long durations, it should always be dipped in oil
  • Always take out the pickle with a clean and dry spoon otherwise there are chances of spoilage

आंवला अचार 

सामग्री :

आंवला - ५०० ग्राम 
सरसों का तेल -  १ कप
हींग - १ टी स्पून 
मेथी दाना - १ टी स्पून
नमक -  टेबल स्पून 
हल्दी पाउडर - २ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून 
पीली सरसों (कुटी हुई) - ३ टी स्पून 
सौंफ पाउडर - २ टी स्पून

विधि :

१. आंवला को साफ़ पानी से धो लें 
२. एक बर्तन में १/२ लीटर पानी दाल कर उबलने रखें 
३. आंवला को एक छलनी में रखें जो उस बर्तन पर रखी जा सके 
४. जब पानी उबलने लगे, छलनी को बर्तन पर रख दें और ढक दें 
५. आंवला को ५-७ मिनट भाप में पकायें
६. प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें   
७. आंवला को काट लें और बीज निकाल दें 
८. एक साफ़ कपट पर आंवला के टुकड़ों को फैलायें और धूप में थोड़ा सूखने रखें 
९. एक फ्राइंग पैन में  १/२ कप तेल डालें और गरम करें
१०. मेथी दाना और हींग फ्राइंग पैन में डालें 
११. हल्दी पाउडर, सौंफ पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, पीली सरसों और नमक डालें 
१२. मिला लें और थोड़ी देर पकने दें 
१३. आंवला के टुकड़ों को डाल कर मिला लें 
१४. अब आंवला अचार को ठंडा होने दें 
१५. आंवला अचार को एक कांच की बोतल में भर लें 
१६. इसे ३-४ दिन तक ऐसे ही रखा रहने दें ताकि आंवला में मसलों का स्वाद मिल जाये 
१७. दिन में एक बार साफ़ और सूखे चम्मच से अचार को मिला लें 
१८. अब बचा हुआ  १/२ कप तेल डाल दें और ध्यान रखें की आंवला के सारे टुकड़े तेल में डूबे हों 
१९. आप इस आंवला अचार का आनंद खाने के साथ १ साल तक ले सकते हैं 

सुझाव :

  • बड़े और साफ़ आंवला को लें 
  • आंवला के टुकड़ों को अचार में डालने से पहले इस बात का ध्यान रखें की अतिरिक्त पानी सूख गया है 
  • अचार को लम्बे समय तक रखने के लिए आंवला के टुकड़ों को तेल में डूबा रहना चाहिये
  • अचार को निकालते समय हमेशा साफ़ और सूखे चम्मच का प्रयोग करें वार्ना अचार ख़राब हो सकता है 

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