Instant Tricolour Coconut Burfi | इंस्टेंट तिरंगी नारियल बर्फी
Instant Tricolour Coconut Burfi
Ingredients :
Dessicated Coconut - 2 cupPowdered Sugar - 1.5 cup
Condensed Milk - 1/2 tin
Saffron strands -1/2 tsp
Pistachios - 1/4 cup
2. Divide the mixture into 3 portions
3. Lightly warm the saffron in a small pan and then powder it in a pestle and mortar.
Method :
1. In a bowl add coconut, sugar, condensed milk and combine well2. Divide the mixture into 3 portions
3. Lightly warm the saffron in a small pan and then powder it in a pestle and mortar.
4. Add the powdered saffron to one portion and mix
5. Blanch the pistachios in boiling water for 30 seconds. Run cold water on them, and then put them on a kitchen towel. Remove the skins by rubbing with the towel. Powder fine in a dry grinder.
5. Blanch the pistachios in boiling water for 30 seconds. Run cold water on them, and then put them on a kitchen towel. Remove the skins by rubbing with the towel. Powder fine in a dry grinder.
6. Add the pistachios powder to the second portion and mix
7. In a greased tray spread the green portion evenly
8. Refrigerate for 5 minutes
9. Spread the white portion evenly on the green layer
10. Refrigerate for 5 minutes
11. Spread the kesar portion evenly on the white layer
12. Refrigerate for 5 minutes
13. Remove it from tray and cut it into pieces
14. Instant Tricolour Coconut Burfi is ready
7. In a greased tray spread the green portion evenly
8. Refrigerate for 5 minutes
9. Spread the white portion evenly on the green layer
10. Refrigerate for 5 minutes
11. Spread the kesar portion evenly on the white layer
12. Refrigerate for 5 minutes
13. Remove it from tray and cut it into pieces
14. Instant Tricolour Coconut Burfi is ready
इंस्टेंट तिरंगी नारियल बर्फी
सामग्री :
नारियल बुरादा - २ कप
पीसी चीनी - १५ कप
कंडेंस्ड मिल्क - १/२ टिन
केसर - १/२ टी स्पून
पिस्ता - १/२ कप
विधि :
१. एक बाउल में नारियल, चीनी, कंडेंस्ड मिल्क डाल कर मिला लो
२. इस मिश्रण को ३ भागों में बाट लो
३. केसर को छोटे पैन में हल्का गरम कर लो और फिर मुसल में डाल कर पाउडर बना लो
४. पाउडर केसर को मिश्रण के एक भाग में डाल कर मिला लो
५. पिस्ता को ३० सेकंड के लिए खौलते पानी में डालो. फिर ठन्डे पानी की धार से धो कर एक साफ़ कपडे पर फैलाओ. कपडे से रगड़ कर छिलके निकाल दो . ग्राइंडर में महीन पीस लीजिये
६. पिस्ता पाउडर को मिश्रण के दुसरे भाग में डाल कर मिलायें
७. एक चिकनी प्लेट पर हरे मिश्रण को एकसार फैलायें
८. इसे ५ मिनट के लिए फ्रिज में रख दें
९. हरी परत के ऊपर सफ़ेद भाग को एकसार फैलायें
१०. इसे ५ मिनट के लिए फ्रिज में रख दें
११. सफ़ेद परत के ऊपर केसर मिश्रण को एकसार फैलायें
१२. इसे ५ मिनट के लिए फ्रिज में रख दें
१३. ट्रे से निकाल कर मनचाहे आकार के टुकड़ों में काट लें
१४. इंस्टेंट तिरंगी नारियल बर्फी तैयार है
Comments
Post a Comment