Kanda Poha | कांदा पोहा

Kanda Poha



Ingredients :

Thick Poha / Chivda - 1.5 cup
Salt - 3/4 tsp
Oil - 2 tbsp
Peanuts - 2 tbsp
Mustard seeds - 1 tsp
Hing (Asafotida) - a pinch
Curry leaves - 7-8
Onion (Finely chopped) - 1 cup
Green chillies (finely chopped) - 2
Turmeric powder - 1/2 tsp
Green Coriander (finely chopped)  2 tbsp
Coconut (grated) - 2 tbsp
Lemon juice - 2 tsp

Method :

1. Clean and wash the poha in a sieve
2. In a large bowl take poha and soak it in 3 cups of water for 1 minute
3. Drain out water from poha using a sieve
4. Add 3/4 tsp salt in it and mix it with gentle hand so that it does not get mashed
5. In a pan heat oil and fry peanuts on low flame
6. Fry till peanuts become cryspy. Take them out in a plate
7. Add mustard seeds, hing and curry leaves in the same oil and saute for a while
8. Add onions and green chillies and saute
9. Cook till onions shrink , don' let the onions turn brown
10. Add turmeric powder and mix nicely
11. Now add soaked poha and mix gently
12. Cover it and cook for 5 minutes till all the flavours get absorbed
13. Now add fried peanuts, coconut, green coriander and lemon juice and mix
14. Finally serve Kanda poha garnished with little Sev (optional)

Tips to Remember :

  • Use thick poha for this recipe
  • Chop onions finely and fry them nicely till they shrink
  • You can also add potato or any other vegetables if you want
  • Adding coconut is your choice, but it adds to the flavour
  • Kanda Poha tastes good when it is not wet and mushy. 
  • Serve it hot as soon as prepared. It becomes dry and tasteless after becoming cold

कांदा पोहा 

सामग्री :

मोटा चिवड़ा - १.५ कप 
नमक - ३/४ टी स्पून
तेल - २ टेबल स्पून 
मूंगफली - २ टेबल स्पून 
सरसों - १ टी स्पून
हींग - एक चुटकी 
करी पत्ते - ७-८ 
प्याज (बारीक कटा ) - १ कप
हरी मिर्च (बारीक कटी) - 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
हरा धनिया (बारीक कटा)- २ टेबल स्पून 
नारियल (कसा) - २ टेबल स्पून 
निम्बू रस - २ टी स्पून 

विधि :

१. चिवड़ा को छलनी में डाल कर धो लें  
२. एक बड़े प्याले में चिवड़ा लें और ३ कप पानी में  मिनट के लिए भिगोयें  
३. छलनी की सहायता से चिवड़ा में से पानी निकाल दें 
४. इसमें ३/४ टी स्पून नमक डालें और हलके हाथ से मिलायें ताकि चिवड़ा मसल न जाये 
५. एक पैन में तेल गरम करें और मूंगफली को धीमी आंच पर तल लें 
६. मूंगफली को कुरकुरी होने तक तलें और फिर एक प्लेट में निकाल लें 
७. इसी तेल में सरसों, हींग, करी पत्ता डालें और थोड़ा भूनें 
८. प्याज और हरी मिर्च डालें और भूनें  
९. प्याज के बस हल्का सिकुड़ने तक भूनें, प्याज को भूरा न होने दें 
१०. हल्दी पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
११. अब भिगोया हुआ चिवड़ा डालें और धीरे धीरे मिलायें 
१२. ढक कर ५ मिनट पकाएं जब तक सारे स्वाद चिवड़ा में सोख लें 
१३. अब तली हुई मूंगफली, नारियल, हरा धनिया, निम्बू रस डालें और मिलायें 
१४. अंत में कांडा पोहा को थोड़ा सेव (ऐच्छिक) डाल कर परोसें 

सुझाव :

  • इस रेसिपी के लिए मोटा चिवड़ा / पोहा का प्रयोग करें 
  • प्याज़ बारीक काटें और उन्हें सिकुड़ने तक ही भूनें 
  • अगर आप चाहें तो आलू या अन्य कोई सब्जियां भी डाल सकते हैं 
  • नारियल डालना आपकी इच्छा पर है, पर इससे स्वाद बढ़ जाता है
  • कांडा पोहा तभी अच्छा लगता है जब ये गीला और मसला हुआ ना हो 
  • इसे तुरंत गरम गरम परोसें ठंडा होने के बाद ये सूखा और बेस्वाद हो जाता है



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