Mawa Gujiya | मावा गुझिया

Mawa Gujiya 



Ingredients :

Maida (Refined Wheat Flour) - 2 cup
Desi Ghee - 1/2 cup
Khoya / Mawa - 3/4 cup 
Almond flakes - 2 tbsp
Cashews (chopped) - 2 tbsp
Charoli seeds (Chironji) - 2 tbsp
Dry coconut (grated) - 3/4 cup
Raisins (chopped) - 2 tbsp
Sugar - 3/4 cup
Green Cardamom powder - 1/2 tsp
Ghee (for frying)

Method :

1. Take 2 cup maida in a big bowl or plate and add 1/2 cup ghee to it
2. Mix nicely to give a crumbled texture
3. Adding water little by liitle make a hard dough (approx 1/2 cup water)
4. Cover the dough and keep it aside for 30 minutes
5. In a pan add 3/4 cup khoya and cook it on medium flame by stirring continuously
6. When khoya starts leaving ghee add almond flakes, chopped cashews, chiroli seeds and mix nicely and keep cooking for a minute
7. Now add 3/4 cup grated coconut, mix and cook for a minute
8. Switch off the flame and add raisins and mix
9. Let the mixture cool and then mix 3/4 cup sugar and cardamom powder in it
10. Knead the prepared dough again and divide it into small equal portions. 
11. Take one portion at a time and press with palms into flat oval shape. Cover with a cotton cloth
12. Lift one dough ball at a time and roll out into 3 to 3.5 inch diameter round.
13. 
Put about a table spoon stuffing in the center 
14. A
pply some water on the edges.
15. Fold it into half circle. Seal the edges by pressing it
16. Keep folding and twisting the edges to form pleated design at the edges
17. Place the prepared gujiya over a plate and cover with a cloth
18. Likewise make the rest of the gujiyas as well and place the stuffed gujiyas on a plate
19. Heat some ghee in a wok.
20. When the ghee is medium hot, place 4 to 5 or as many gujiyas as possible in the wok
21. Fry them on low-medium flame until they get golden brown from both sides.
22. Fry rest of the gujiyas in the same manner
23. Let the gujiyas cool down and then store them in any container and relish eating for up to 10 to 12 days.

मावा गुझिया

सामग्री :

मैदा - २ कप 
देसी घी - १/२ कप 
खोया / मावा - ३/४ कप 
बादाम (कटा हुआ) - २ टेबल स्पून
काजू (कटा हुआ) -  २ टेबल स्पून
चिरोंजी - २ टेबल स्पून
सूखा नारियल (कसा हुआ) - ३/४ कप
किशमिश (कटी हुई) - २ टेबल स्पून
चीनी - ३/४ कप
हरी इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून 
तलने के लिए घी 

विधि :

१. एक बड़े प्याले या थाली में २ कप मैदा लें और इसमें १/२ कप घी डालें 
२. घी को मैदा में अच्छे से मिलायें
३. थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए कढ़ा मैदा गूंथ लें (करीब १/२ कप पानी)
४. मैदा को ढक कर ३० मिनट के लिए रख दें  
५. एक पैन में ३/४ कप खोया डालें और मध्यम आंच पर लगातार चलाते हुए भूनें 
६. जब खोया घी छोड़ने लगे,तब बादाम, काजू, चिरोंजी डालें और अच्छे से मिला कर करीब एक मिनट तक पकायें
७. अब ३/४ कप कसा हुआ नारियल डालें, मिलायें और एक मिनट पकायें 
८. आंच बंद कर दें और किशमिश डाल कर मिला लें 
९. मिश्रण को ठंडा होने दें और फिर ३/४ कप चीनी और इलाइची पाउडर मिलायें 
१०. मैदा को एक बार फिर थोड़ा मसल लें और छोटे छोटे बराबर भागों में बाट लें 
११. एक बार में एक भाग लें और उसे हथेलियों के बीच दबाते हुए पेड़ा का आकार दें एक कपडे से ढक दें 
१२. एक मैदा का पेड़ा ले कर उसे ३ से ३.५ इंच बड़ा गोलाकार बेलें 
१३. करीब एक टेबल स्पून मिश्रण को पूरी के बीच में रखें 
१४. पूरी के किनारों पर हल्का पानी लगायें
१५. आधे में मोड़ कर किनारे दबाते हुए गुझिया को बंद कर दें 
१६. किनारों को मोड़ते और उमेठते हुए चुन्नटें बना लें
१७. तैयार गुझिया को प्लेट में रख कर ढक दें  
१८. इसी प्रकार बाकी गुझिया भी बना लें और एक प्लेट में रखते जायें
१९. एक कड़ाही में घी गरम करें 
२०. जब घी मध्यम गरम हो तो ४-५ गुझिया या जितने आपकी कड़ाही में आये , डालें 
२१. गुझिया को मध्यम धीमी आंच पर सुनेहरा भूरा होने तक तलें 
२२. इसी प्रकार बाकी गुझिया भी बना लें 
२३. गुझिया को ठंडा होने दें और फिर एक डिब्बे में रख कर १० -१२ दिन तक इसका आनंद लें 




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