Chocolate Walnut Fudge | चॉकलेट वालनट फ़ज

Chocolate Walnut Fudge



Ingredients :

Semi sweet chocolate chips - 200 grams
Condensed milk - 200 ml
Salt - a pinch
Baking Soda - a pinch
Vanilla Essence - 1/2 tsp
Walnuts (chopped) - 1/2 cup

Method :

1. In a microwave safe bowl add chocolate chips
2. Add condensed milk, a pinch of salt, a pinch of baking soda, vanilla essence in it 
3. Stir and mix well
4. Keep 1 litre water in a pan to boil
5. When the water starts boiling lower the flame to medium
6. Place the bowl with contents on the pan and cook the ingredients with double boiler method.
7. Stir and cook until the chips looks dissolved
8. Remove from heat and keep stirring till the mixture becomes glossy
9.  Add chopped walnuts and mix nicely
10. Take a glass container and line it with butter paper
11. Transfer the mixture in the container
12. Even out the top surface
13. Place it in the refrigerator for 2 hours after it cools down to room temperature
14. After 2 hours take out the fudge by holding the butter paper
15. Using a sharp knife cut it into squares or any shape of your choice 
16. Chocolaty and delicious Walnut Fudge is ready to be enjoyed
17. It stays good in fridge for upto 2 weeks

Tips to Remember :

  • In place of chocolate chips you can use chocolate bar
  • If you don't like walnuts you can add pecan or almonds or any other nuts of your choice

चॉकलेट वालनट फ़ज 

सामग्री :

हलके मीठे चॉकलेट चिप्स - २०० ग्राम्स
कंडेंस्ड मिल्क - २०० मिली लीटर 
नमक - एक चुटकी
बेकिंग सोडा - एक चुटकी
वैनिला एसेंस - १/२ टी स्पून 
अखरोट (कटे हुए) - १/२ कप

विधि :

१. एक माइक्रोवेव सेफ बाउल में चॉकलेट चिप्स डालें 
२. कंडेंस्ड मिल्क, एक चुटकी नमक, एक चुटकी बेकिंग सोडा, वैनिला एसेंस डालें 
३. अच्छे से मिलायें
४. एक पैन में १ लीटर पानी उबालने रखें 
५. जब पानी उबलने लगे आंच को मध्यम कर दें  
६. सामग्री वाले बाउल को पैन पर रख कर डबल बॉईल करते हुए पकायें
७. तब तक चलाते हुए पकायें जब तक चिप्स घुल न जाये 
८. आंच से उतार कर तब तक चलाते रहें जब तक मिश्रण ग्लॉसी न हो जाये 
९. कटे हुए अखरोट डालें और मिलायें 
१०. एक ग्लास के बर्तन में बटर पेपर फैलायें 
११. मिश्रण को इस बर्तन में डालें 
१२. ऊपरी सतह को एकसार कर लें 
१३. इसे सामान्य तापमान तक ठंडा होने के बाद फ्रिज में २ घंटे के लिए रखें 
१४. २ घंटे के बाद बटर पेपर से पकड़ कर फ़ज को बहार निकालें 
१५. एक तेज़ चाक़ू की मदद से इसे चौकोर या अपने मन चाहे आकार में काट लें 
१६. चोक्लेटी और स्वादिष्ट वालनट फ़ज का आनंद लीजिये 
१७. ये फ्रिज में २ हफ्ते तक आराम से रख सकते हैं 

सुझाव :

  • चॉकलेट चिप्स के स्थान पर चॉकलेट बार का प्रयोग कर सकते हैं 
  • अगर आपको अखरोट पसंद नहीं तो उसके स्थान पर पेकान या बादाम या अपने पसंद का कोई भी मेवा डाल सकते हैं 


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