Rice and Poha Dosa (No Dal Dosa) | चावल पोहा डोसा (बिना दाल)

Rice and Poha Dosa



Ingredients :

Short grain rice - 1 cup
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Poha - 1/2 cup
Salt - 1/2 tsp
Oil for cooking Dosa

Method :

1. Wash rice under running water and drain
2. To the washed rice, add fenugreek seeds
3. Add 2 cups water and let the rice soak for at least 3 hours.
4. After 3 hours, just 5 minutes before grinding the batter add poha to the soaked rice
5. Let the poha soak for 5 minutes and then completely drain all the water from the soaked ingredients
6. Transfer the soaked ingredients to a grinder 
7. Add 1/3 cup water and grind the ingredients to a coarse paste
8. Again add 1/3 cup water and grind the mix to a smooth batter
9. Transfer to a vessel and check the consistency of the batter. The batter should slide off a spoon and form ribbons
10. Cover and keep the batter in a warm place to ferment for at least 8 hours.
11. When the batter has fermented, add salt and mix with a gentle hand. 
12.  Grease a non-stick tawa with a few drops of oil and heat it on medium heat
13. Pour 1/3 cup batter into the centre of the tawa and using back of ladle, quickly spread the batter to form a thick dosa.
14. Let the dosa cook till the edges start to brown
15. Using a turning spatula, loosen the dosa from the tawa. Lossen the edges first and slowly move to the centre
16. Flip the dosa and let it cook for a few minutes
17. Serve hot Dosa immediately with any chutney of your choice

Tips to Remember :

  • The fenugreek seeds are a must in this batter as they help the batter ferment
  • In colder weather,soak the rice for at least 5 hours. The soaking time is primarily for the fenugreek seeds.
  • The Dosa can be made as thick or as thin as you want to. Just the variation in texture can sometimes make you feel that it is a different recipe
  • With the same batter you can make Idlis, and a thick fluffy Bun Dosa as well

चावल पोहा डोसा (बिना दाल)

सामग्री :

छोटे दाने वाला चावल - १ कप
मेथी दाना - १/२ टी स्पून
पोहा - १/२ कप
नमक - १/२ टी स्पून
तेल डोसा सेकने के लिए

विधि :

१. चावल को बहते पानी में धोएं और छान लें
२. धुले हुए चावल में मेथी दाना डालें 
३. इसमें २ कप पानी डालें और चावल को करीब ३ घंटे के लिए भिगोयें
४. ३ घंटे के बाद, घोल बनाने से ५ मिनट पेहले भीगे हुए चावल में पोहा डालें 
५. पोहा को ५ मिनट तक भीगने दें और फिर भीगे हुई सामग्री से सारा पानी निकाल दें 
६. भीगी हुई सामग्री को ग्राइंडर में डालें  
७. इसमें १/३ कप पानी डालें और दरदरा पीस लें
८. फिर से १/३ कप पानी डालें और मिश्रण को एकदम महीन पीस लें 
९. घोल को एक बर्तन में निकालें और उसको गाढ़ापन चेक करें. घोल को चम्मच से आराम से गिरना चाहिए और रिबन जैसे बनने चाहिए   
१०. घोल को ढक कर एक गरम स्थान पर खमीर उठाने के लिए ८ घंटे के लिए रख दें 
११. जब घोल में खमीर उठ जाये, इसमें नमक डालें और हलके हाथ से मिलायें
१२. एक नॉन स्टिक तवा को कुछ बूँद तेल डाल कर चिकना कर लें और मध्यम आंच पर गरम करें 
१३. १/३ कप घोल तवा के बीच में डालें और कलछी के पीछे से जल्दी जल्दी घोल को फैला के एक मोटा डोसा बनायें 
१४. डोसा को किनारों के भूरा होने तक पकने दें 
१५. एक पल्टे की मदद से डोसा को तवा से धीरे ढीला करें. पहले किनारों से ढीला करें और फिर बीच की तरफ जायें
१६. डोसा पलट दें और कुछ देर पकने दें 
१७. गरम गरम डोसा को अपनी पसंद की चटनी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • मेथी दाना डालना इस मिश्रण में ज़रूरी है क्यूंकि इससे खमीर उठने में मदद मिलेगी 
  • ठण्ड के मौसम में, चावल को कम से कम ५ घंटे भिगोयें. भीगने का समय विशेष रूप से मेथी दानों के लिए है 
  • डोसा को अपने पसंद के अनुसार आप मोटा या पतला बना सकते हैं. बस बनावट के अंतर से आपको लग सकता है की ये एक दूसरी रेसिपी है 
  • इसी घोल से आप इडली, मोटा फूला हुआ बन डोसा भी बना सकते हैं 



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