Rice and Poha Dosa (No Dal Dosa) | चावल पोहा डोसा (बिना दाल)

Rice and Poha Dosa



🧾 Ingredients:

Short grain rice - 1 cup
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Poha - 1/2 cup
Salt - 1/2 tsp
Oil for cooking Dosa

Method:

🧼🍚 1. Wash the Rice

Rinse the rice thoroughly under running water and drain completely.


🌱🍚 2. Add Fenugreek Seeds

To the washed rice, add a few fenugreek seeds (methi dana) for flavor and better fermentation.


💦🕒 3. Soak the Rice

Add 2 cups of water and let the rice and fenugreek seeds soak for at least 3 hours.


🥣⏳ 4. Soak the Poha

After 3 hours, add poha (flattened rice) to the soaking rice just 5 minutes before grinding.


🔁🛑 5. Drain the Soaked Ingredients

Once poha has softened, drain all water completely from the soaked mixture.


⚙️🥄 6. Grind to a Coarse Paste

Transfer the soaked ingredients to a grinder.
Add ⅓ cup water and grind to a coarse paste.


⚙️💧 7. Grind to a Smooth Batter

Add another ⅓ cup water and grind again until you get a smooth batter.


🥣✅ 8. Check Batter Consistency

Pour the batter into a vessel.
The right consistency: it should slide off a spoon in ribbons, not clumps.


🕯️⏳ 9. Ferment the Batter

Cover the vessel and place it in a warm spot to ferment for 8 hours or overnight.


🧂🤲 10. Add Salt After Fermentation

Once fermented, add salt and gently mix the batter without overbeating it.


🍳🧴 11. Heat & Grease the Tawa

Lightly grease a non-stick tawa with a few drops of oil.
Heat it on medium flame until evenly hot.


🌀🥄 12. Pour & Spread the Batter

Pour about ⅓ cup batter into the center of the tawa.
Using the back of a ladle, quickly spread the batter to form a thick dosa.


🍂👀 13. Cook Until Edges Brown

Let the dosa cook until the edges begin to turn golden and lift slightly.


🍽️🔄 14. Flip the Dosa

Using a turner or flat spatula, gently loosen the edges first, then flip and cook the other side for a couple of minutes.


🌶️🥣 15. Serve Hot

Serve your soft and crispy Rice & Poha Dosa immediately, paired with chutney or sambar of your choice.


💡 Helpful Tips for Perfect Rice & Poha Dosa

  • Don’t Skip the Fenugreek Seeds!
    Fenugreek (methi) seeds are essential—they help in natural fermentation and improve the texture of the dosa.

  • Adjust Soaking Time for Colder Weather
    If the weather is cold, soak the rice for at least 5 hours. The extra time mainly helps the fenugreek seeds soften and activate better.

  • Customize Your Dosa Texture
    You can make the dosa as thick or thin as you prefer. Just changing the thickness gives it a whole new texture—like trying a different recipe each time!

चावल पोहा डोसा (बिना दाल)

सामग्री :

छोटे दाने वाला चावल - १ कप
मेथी दाना - १/२ टी स्पून
पोहा - १/२ कप
नमक - १/२ टी स्पून
तेल डोसा सेकने के लिए

विधि :

१. चावल को बहते पानी में धोएं और छान लें
२. धुले हुए चावल में मेथी दाना डालें 
३. इसमें २ कप पानी डालें और चावल को करीब ३ घंटे के लिए भिगोयें
४. ३ घंटे के बाद, घोल बनाने से ५ मिनट पेहले भीगे हुए चावल में पोहा डालें 
५. पोहा को ५ मिनट तक भीगने दें और फिर भीगे हुई सामग्री से सारा पानी निकाल दें 
६. भीगी हुई सामग्री को ग्राइंडर में डालें  
७. इसमें १/३ कप पानी डालें और दरदरा पीस लें
८. फिर से १/३ कप पानी डालें और मिश्रण को एकदम महीन पीस लें 
९. घोल को एक बर्तन में निकालें और उसको गाढ़ापन चेक करें. घोल को चम्मच से आराम से गिरना चाहिए और रिबन जैसे बनने चाहिए   
१०. घोल को ढक कर एक गरम स्थान पर खमीर उठाने के लिए ८ घंटे के लिए रख दें 
११. जब घोल में खमीर उठ जाये, इसमें नमक डालें और हलके हाथ से मिलायें
१२. एक नॉन स्टिक तवा को कुछ बूँद तेल डाल कर चिकना कर लें और मध्यम आंच पर गरम करें 
१३. १/३ कप घोल तवा के बीच में डालें और कलछी के पीछे से जल्दी जल्दी घोल को फैला के एक मोटा डोसा बनायें 
१४. डोसा को किनारों के भूरा होने तक पकने दें 
१५. एक पल्टे की मदद से डोसा को तवा से धीरे ढीला करें. पहले किनारों से ढीला करें और फिर बीच की तरफ जायें
१६. डोसा पलट दें और कुछ देर पकने दें 
१७. गरम गरम डोसा को अपनी पसंद की चटनी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • मेथी दाना डालना इस मिश्रण में ज़रूरी है क्यूंकि इससे खमीर उठने में मदद मिलेगी 
  • ठण्ड के मौसम में, चावल को कम से कम ५ घंटे भिगोयें. भीगने का समय विशेष रूप से मेथी दानों के लिए है 
  • डोसा को अपने पसंद के अनुसार आप मोटा या पतला बना सकते हैं. बस बनावट के अंतर से आपको लग सकता है की ये एक दूसरी रेसिपी है 
  • इसी घोल से आप इडली, मोटा फूला हुआ बन डोसा भी बना सकते हैं 



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