Nariyal Khoya Barfi | Coconut Khoya Barfi | नारियल खोया बर्फी
Nariyal Khoya Barfi
Ingredients :
Dessicated coconut - 2 cupsKhoya / Mawa - 1.5 cups
Sugar - 1 cup
Milk - 1/2 cup
Desi Ghee - 1 tsp
Cardamom powder - 1/2 tsp
Chopped nuts (pistachios and almonds) - 2 tbsp
Method :
1. Add Ghee in a Kadahi and keep it on low flame
2. Add khoya and sugar and cook for a while on low flame
3. Add milk and allow mawa and sugar to melt completely
4. Add dessicated coconut and cardamom powder
5. Mix together and cook on a medium flame stirring often.
6. Cook till the mixture becomes thick and starts leaving the pan
7. Switch off the flame and pour the mixture on a greased tray or over a foil or butter paper
8. Spread it evenly
9. Sprinkle chopped nuts and press with a spatula
10. Cut them to squares while still warm
11. Allow to cool down completely before removing
12. Transfer delicious coconut khoya barfi to air tight jar. Keep it in refirigerator and enjoy for 2 weeks
नारियल खोया बर्फी
सामग्री :
नारियल बुरादा - २ कप
खोया / मावा - १.५ कप
चीनी - १ कप
दूध - १/२ cup
देसी घी - १ टी स्पून
इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून
कटे हुई मेवा (पिस्ता और बादाम) - २ टेबल स्पून
विधि :
१. एक कड़ाही में घी डालें और धीमी आंच पर रखें
२. खोया और चीनी डालें और थोड़ी देर धीमी आंच पर पकायें
३. दूध डालें और मावा और चीनी को पूरी तरह पिघलने दें
४. नारियल का बुरादा और इलाइची पाउडर डालें
५. अच्छे से मिलाएं और माध्यम आंच पर बीच बीच में चलते हुए पकायें
६. तब तक पकायें जब तक मिश्रण गाढ़ा हो जाये और पैन से अलग होने लगे
७. आंच बंद कर दें और मिश्रण को चिकनी लगी ट्रे या फॉयल या बटर पेपर बिछी ट्रे में डालें
८. एकसार फैलायें
९. कटी हुई मेवा छिड़कें और एक किसी चपटे चम्मच से दबायें
१०. जब गरम है तभी चाकू से चौकोर आकार में काट लें
११. निकालने से पहले एकदम ठंडा होने दें
१२. स्वादिष्ट नारियल खोया बर्फी को हवा बंद डिब्बे में रख दें. इसे फ्रिज में रख दें और २ हफ्ते तक इसका आनंद लें
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