Instant Ragi Dosa | इंस्टेंट रागी डोसा

Instant Ragi Dosa



Ingredients :

Ragi flour - 1 cup
Rice flour - 1/2 cup
Sooji / Rava - 1/2 cup
Curd - 1/2 cup
Salt - 1/2 tsp or as per taste
Green chilly (finely chopped) - 1
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Oil - 1 tsp and for roasting dosa
Mustard seeds - a pinch
Cumin seeds - 1/2 tsp
Ginger (finely chopped)n - 1 tsp
Curry leaves (finely chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Add ragi flour, rice flour, rava, salt and curd in a bowl
2. Pour about 1 cup water and mix to make a thin batter of pouring consistency
3. If required add little more water and mix
4. Cover it and keep this aside for 15 minutes
5. Add coriander leaves, green chillies and mix
6. Heat 1 tsp oil in a small pan
7. Add mustard seeds, cumin seeds and let them pop
8. Add curry leaves, ginger and saute for 30 seconds
9. Pour this on the batter and stir
10. Check the consistency of batter. If required add more water and mix
11. Grease a Tawa with little oil. Wipe out extra oil
12. Mix the dosa batter and pour it across the tawa. Fill up the gaps if any
13. Sprinkle 1 tsp oil on it
14. Allow to cook on a medium flame until the sides begin to start leaving the pan
15.Flip it and cook it the other side as well
16. Take it out on a plate
17. Similarly make dosas from the remaining batter 
18. Serve with coconut chutney or green chutney

Tips to Remember :

  • Don't spread the batter in a circular manner like normal dosa, as the batter is very thin
  • Trying to flip an undercooked dosa will break it
  • Before pouring dosa batter on tawa, make sure to mix the batter every time
  • You can add finely chopped onion if you like
  • To make a gluten free version you can skip adding sooji / rava 

इंस्टेंट रागी डोसा 

सामग्री :

रागी आटा - १ कप 
चावल का आटा - १/२ कप 
सूजी / रवा - १/२ कप 
दही - १/२ कप 
नमक - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ 
हरा धनिया (बारीक कटा) - १ टेबल स्पून 
तेल - १ टी स्पून और डोसा सेकने के लिए 
सरसों के दाने - एक चुटकी 
जीरा - १/२ टी स्पून 
अदरक (बारीक कटी) - १ टी स्पून 
करी पत्ता (बारीक कटा) - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. एक बाउल में रागी आटा, चावल का आटा, रवा, नमक, दही डालें 
२. करीब १ कप पानी डालें और मिलते हुए पतला घोल बना लें 
३. अगर आवश्यकता हो तो और पानी डाल लें और मिलायें
४. ढक कर इसे १५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें
५. हरा धनिया, हरी मिर्च डालें और मिलायें 
६. एक छोटे पैन में १ टी स्पून तेल गरम करें 
७. सरसों के दाने, जीरा डालें और तड़कने दें 
८. करी पत्ता, अदरक डालें और ३० सेकंड भूनें 
९. इसे घोल में डाल कर मिला लें 
१०. घोल का गाढ़ापन देख लें. आवश्यकता हो तो और पानी डाल कर मिला लें 
११. तवा को तेल से चिकना कर लें. अतिरिक्त तेल पोंछ दें 
१२. डोसा मिश्रण को एक बार अच्छे से मिला लें और तवा के ऊपर डालें अगर कुछ जगह बीच में खली हो तो भर दें
१३. १ टी स्पून तेल उसके ऊपर डालें 
१४. मध्यम आंच पर तब तक पकाएं जब तक किनारे ऊपर न उठने लगे 
१५. पलट दें और दूसरी तरफ से भी सेक लें 
१६. एक प्लेट में निकाल लें 
१७. इसी प्रकार बाकी मिश्रण से भी डोसा बना लें  
१८. नारियल चटनी या हरी चटनी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • मिश्रण को तवे पर सामान्य डोसा की तरह गोलाकार में मत फैलायें क्यूंकि मिश्रण पतला है 
  • काम सिका डोसा पलटने की कोशिश करेंगे तो डोसा टूट जायेगा 
  • हर बार डोसा मिश्रण को तवा पर डालने से पहले, मिश्रण को अच्छे से मिला लें 
  • अगर आप चाहें तो बारीक कटा प्याज दाल सकते हैं 
  • ग्लूटेन फ्री बनाने के लिए आप सूजी न डालें  

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