Atta Gud Halwa - No Sugar, Healthy | Wheat Jaggery Halwa | आटा गुड़ हलवा

🌾 Traditional Atta Gud Halwa Recipe (Wheat Flour Jaggery Halwa)

A wholesome, sugar-free Indian dessert made with atta, jaggery, and dry fruits.




Ingredients:

Atta (whole wheat flour) - 1/2 cup
Gud powder (jaggery) - 1/2 cup
Sooji (semolina) - 1/4 cup
Milk - 1 cup
Desi Ghee - 2 tbsp
Almonds (chopped) - 3
Cloves - 3
Saffron - a pinch

Method:

🥛 1. Prepare the Milk Mixture

  • In a pan, combine 1 cup of milk and 1 cup of water.

  • Add a few strands of saffron to infuse flavor and color.

  • Bring the mixture to a boil, then turn off the heat and set it aside.


🍯 2. Begin the Halwa Base

  • Heat ghee in a kadhai (deep pan) on medium flame.

  • Add a few cloves and let them puff and release their aroma.


🌾 3. Roast the Flours

  • Add wheat flour (atta) and a small amount of semolina (sooji) to the pan.

  • Stir continuously and roast the mixture until it turns light golden brown and smells nutty.


🍬 4. Add Jaggery for Sweetness

  • Add jaggery powder to the roasted flour and mix well.

  • Let it melt slightly into the mixture.


🔥 5. Combine with Milk Mixture

  • Lower the heat to avoid splattering.

  • Gradually pour in the hot saffron-infused milk-water mixture, stirring constantly to avoid lumps.


🍲 6. Cook to Perfection

  • Continue to stir and cook on low flame until the liquid is fully absorbed and the halwa thickens to a smooth consistency.


🥄 7. Garnish and Serve

  • Transfer the halwa to a serving bowl.

  • Garnish with chopped almonds (or dry fruits of your choice).

  • Serve hot and enjoy!

आटा गुड़ हलवा  

सामग्री :

आटा - १/२ कप 
गुड़ पाउडर - १/२ कप 
सूजी - १/४ कप 
दूध - १ कप 
देसी घी - २ टेबल स्पून 
बादाम (कटे हुए) - ३ 
लौंग - ३
केसर - एक चुटकी 

विधि :

१ एक पैन में १ कप दूध और १ कप पानी डालें 
२. केसर डालें और उबालने रखें 
३. जब उबाल आये तब आंच बंद कर दें और इसे एक यातफ रख दें 
४. एक कड़ाही में घी गरम करें 
५. लौंग डालें और फूलने दें 
६. आटा, सूजी डालें और मिलायें
७. इन्हे तब तक भूनें जब तक ये हलके भूरे हो जायें
८. गुड़ पाउडर डालें और मिलायें 
९. आंच धीमी कर दें और उबले दूध का मिश्रण डालें और मिला लें 
१०. तब तक पकाएं जब तक दूध अच्छे से सोख ले 
११. एक प्याले में निकालें और बादाम से सजायें
१२. गरम गरम परोसें 

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