Atta Gud Halwa - No Sugar, Healthy | Wheat Jaggery Halwa | आटा गुड़ हलवा

Atta Gud Halwa



Ingredients :

Atta (whole wheat flour) - 1/2 cup
Gud powder (jaggery) - 1/2 cup
Sooji (semolina) - 1/4 cup
Milk - 1 cup
Desi Ghee - 2 tbsp
Almonds (chopped) - 3
Cloves - 3
Saffron - a pinch

Method :

1. Add 1 cup milk and 1 cup water in a pan
2. Add saffron in it and let it boil
3. When a boil comes, remove from flame and keep it aside
4. Heat ghee in a kadahi
5. Add cloves and let them puff
6. Add atta, sooji and mix
7. Roast them till they turn slightly brown
8. Add jaggery powder and mix
9. Lower the flame and add boiled milk mixture and stir
10. Cook till the milk is nicely absorbed
11. Take out in a bowl and garnish with chopped almonds
12. Serve it hot

आटा गुड़ हलवा  

सामग्री :

आटा - १/२ कप 
गुड़ पाउडर - १/२ कप 
सूजी - १/४ कप 
दूध - १ कप 
देसी घी - २ टेबल स्पून 
बादाम (कटे हुए) - ३ 
लौंग - ३
केसर - एक चुटकी 

विधि :

१ एक पैन में १ कप दूध और १ कप पानी डालें 
२. केसर डालें और उबालने रखें 
३. जब उबाल आये तब आंच बंद कर दें और इसे एक यातफ रख दें 
४. एक कड़ाही में घी गरम करें 
५. लौंग डालें और फूलने दें 
६. आटा, सूजी डालें और मिलायें
७. इन्हे तब तक भूनें जब तक ये हलके भूरे हो जायें
८. गुड़ पाउडर डालें और मिलायें 
९. आंच धीमी कर दें और उबले दूध का मिश्रण डालें और मिला लें 
१०. तब तक पकाएं जब तक दूध अच्छे से सोख ले 
११. एक प्याले में निकालें और बादाम से सजायें
१२. गरम गरम परोसें 

Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी