Chana and Moong Sprouts Chaat | अंकुरित चना मूंग चाट

Chana and Moong Sprouts Chaat



Ingredients :

Kala chana sprouts - 1 cup
Moong sprouts - 1 cup
Boiled potato (peeled and sliced) - 1 cup
Green chillies (finely chopped) - 2
Carrot (finely chopped) - 1
Tomato (sliced) - 1 (big size)
Cucumber (finely chopped) - 1 
Sweet tamarind chutney - 2 tbsp
Green chutney - 2 tbsp
Chaat masala - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Red chilli powder - 1/2 tsp
Lemon Juice - 1 tbsp
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Sev / Bhujiya for garnishing

Method :

1. Place the sprouts in a stainless steel colander
2. Pour 2 cups of water in a deep pan, keep it to boil and place the sprouts colander over it
3. Cover it and steam it for 5 to 7 mins.
4. In this way, the sprouts get cooked without losing its nutrients.
5. Take them out in a plate and let them cool down completely
6. Arrange tomato slices over the sprouts layer
7. Arrange potato slices over the tomato layer
8. Place the cucumber and carrot pieces over it
9. Add the sweet tamarind chutney, green chutney over it
10. Sprinkle red chilli powder, chat masala powder, salt on it
11. Garnish with green chillies, green coriander
12. Pour lemon juice over the prepared chat 
13. Keep it in refrigerator for atleast 15 minutes
14. Before serving sprinkle some sev / bhujiya and serve immediately

अंकुरित चना मूंग चाट 

सामग्री :

अंकुरित कला चना - १ कप
अंकुरित मूंग - १ कप 
उबला आलू ( छिला कतलों में कटा ) - १ कप
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
गाजर (बारीक कटी) - १
टमाटर (कतलों में कटा) - १ (बड़ा) 
खीरा (बारीक कटा) - १ 
मीठी इमली की चटनी - २ टेबल स्पून 
हरी चटनी - २ टेबल स्पून 
चाट मसाला - १ टीएसपी
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून 
हरी धनिया (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून  
सेव / भुजिया सजाने के लिए 

विधि :

१. अंकुरित चना और मूंग को एक स्टील की छलनी में रखें 
२. एक गहरे पैन में २ कप पानी डाल कर उबलने रखें और छलनी उसके ऊपर रख दें 
३. इसे ढक कर ५ से ७ मिनट तक भाप में पकाएं  
४. इस प्रकार, अंकुरित दालें बिना अपना पोषक तत्त्व खोये पाक जायेंगी.
५. इन्हे एक प्लेट में निकाल लें और पूरी तरह से ठंडा होने दें 
६. अंकुरित दालों के ऊपर टमाटर के कत्ले बिछायें
७. टमाटर के ऊपर आलू के कत्ले बिछा दें 
८. इसके ऊपर खीरे और गाजर के टुकड़ें डालें 
९. मीठी इमली की चटनी और हरी चटनी को इसके ऊपर डालें 
१०. इस पर लाल मिर्च पाउडर, चाट मसाला पाउडर, नमक छिड़कें 
११. हरी मिर्च, हरी धनिया से सजायें
१२. निम्बू का रस तैयार चाट पर डालें 
१३. चाट को फ्रिज में काम से काम १५ मिनट के लिए रखें 
१४ .परोसने से पहले थोड़ी सेव / भुजिया डालें और तुरंत परोसें 









Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े