Lemon Sweet Pickle | निम्बू का मीठा अचार
Lemon Sweet Pickle
Ingredients:
Lemon - 2 kgSalt - 200 gm
Ginger (Grated) - 100 gm
Sugar - 1 kg
Red Chilli Powder - 4 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Method:
1. Boil Water to soak lemons. Soak lemons in this boiling water for a day.2. Second day again soak lemons in freshly boiled water for a day.
3. Third day take out lemons from the water and wipe them dry them with a clean cloth
4. Now cut the lemons to four pieces each
5. Add Salt and Hing to the cut lemons and keep them in Sun for 3-4 days covered with muslin cloth
6. Keep the grated ginger in sun covered with muslin cloth to remove the excess water from ginger
7. If the lemons have become soft, add ginger, red chilli powder, sugar and keep in Sun for 3-4 days
8. Now fill the Pickle in a clean Glass Bottle and its ready to eat.
Note :
This Pickle can be kept for an year. Keep in mind not to put wet spoon in it and keep mixing it upside down once in a month.निम्बू का मीठा अचार
सामग्री:
निम्बू - २ किलोनमक - २०० ग्राम
अदरक (कसी हुई) - १०० ग्राम
चीनी - १ किलो
पिसी लाल मिर्च - ४ छोटे चम्मच
हींग - १/२ छोटा चम्मच
विधि:
१. निम्बू को भिगोने के लिए पानी खौलाओ और निम्बू को उसमे एक दिन के लिए भिगोओ२. दुसरे दिन फिर से पानी खौला कर निम्बू को उसमे एक दिन के लिए भिगोओ
३. तीसरे दिन निम्बू को पानी से निकल कर साफ़ कपडे से पोंछ कर सूखा लें
४. अब निम्बू के चार टुकड़े कर लें
५. नमक, हींग मिला कर मलमल के कपडे से ढक कर तीन चार दिन धूप में रखें
६. कसी हुई अदरक को मलमल के कपडे से ढक कर धूप में रखे ताकि उसका अतिरिक्त पानी सूख जाये
७. जब निम्बू गल जाये, तब अदरक, लाल मिर्च और चीनी मिला कर तीन चार दिन धूप में रखें
८ . अब तैयार अचार को साफ़ बोतल में भर दें
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