Crunchy Poha Delight | Crunchy Poha Tikki | Poha Kachori | कुरकुरे पोहा डिलाइट |कुरकुरी पोहा टिक्की

Crunchy Poha Delight


Ingredients:

Poha (Beaten Rice) - 3 cup
Milk - 1/2 cup
Salt - 2 tsp
Black Pepper powder - 1/2 tsp
Potato (Boiled) - 500 gm
Green Peas (Boiled) - 1 cup
Onions (Finely Chopped) - 3
Ginger (Grated) - 1 tbsp
Green Chilli (Finely Chopped) - 2
Lemon Juice - 1 tbsp
Garam Masala Powder - 1 tsp
Oil - 2 tsp
Oil for Frying

Method:

1. Wash the Poha and drain out water
2. Add 1 tsp Salt and Pepper to it and mash well
3. Then add milk to bind a pliable dough
4. Set aside under a wet cloth
5. Grate the boiled potatoes
6. Heat Oil in a pan and fry onions for 5 minutes
7. Then add ginger, green chillies and continue to fry till it is golden brown
8. Add peas and grated potato and stir fry for another 10 minutes 
9. Then add 1 tsp salt and garam masala powder and simmer for 2 minutes
10. Lastly add lemon juice and allow it to cool
11. Take two lemon sized balls of the Poha dough 
12. Flatten these balls into round shapes in your palm
13. Put a spoonful of filling on one round and cover it with another round
14. Close the edges
15. Deep fry the balls till golden brown and serve hot with green chutney, tamarind chutney or tomato sauce

कुरकुरे पोहा  डिलाइट 

सामग्री:

पोहा - ३ कप
दूध - १/२ कप
नमक - २ छोटे चम्मच 
पीसी काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच 
आलू (उबले हुए) - ५०० ग्राम 
मटर (उबली हुई) - १ कप 
प्याज (बारीक कटी हुई) - ३
अदरक (कसा हुआ) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - २
निम्बू का रस - १ बड़ा चम्मच 
पिसा गरम मसाला - १ छोटा चम्मच 
तेल - २ छोटे चम्मच
तलने के लिए तेल 

विधि:

१. पोहा को धो लें और उसका अतिरिक्त पानी निकाल दें 
२. इसमें १ छोटा चम्मच नमक और पीसी काली मिर्च डाल कर अच्छे से मसल दें 
३. अब दूध डाल कर लचीला गूंथ लें 
४. इसे गीले कपडे से ढक कर एक तरफ रख दें 
५. आलू को कस लें 
६. एक पैन में तेल गरम कर के प्याज को ५ मिनट तक भूनें 
७. अब इसमें अदरक और हरी मिर्च डाल कर सुनेहरा भूरा होने तक भूनें 
८. मटर और आलू को इसमें डालें और १० मिनट तक भूनें 
९. अब १ छोटा चम्मच नमक और पिसा गरम मसाला डाल कर धीमे आंच पर २ मिनट तक पकायें
१०. अंत में निम्बू का रस डाल कर ठंडा होने दें 
११. गूंथे हुए पोहे से दो निम्बू के आकार के गोले बनायें
१२. इन गोलों को हाथों से दबा कर गोलाकार बनायें 
१३. एक छोटा चम्मच भरावन सामग्री एक गोलाकार पर रख कर दुसरे गोलाकार से ढक दें
१४. अब दोनों गोलाकार को किनारों से आपस में मिला लें 
१५. इन गोलाकारों को तल कर गरम गरम हरी चटनी, इमली की चटनी या टोमेटो सॉस के साथ परोसें 







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