Khatta Dhokla

Khatta Dhokla


Ingredients:

Chana Dal ( Gram Lentils) - 1/2 cup
Rice - 1 cup
Chilli Ginger Paste - 2 tbsp
Sour Curd - 1/2 cup
Water - 1/2 cup
Eno Fruit Salt - 3/4 tsp OR Baking Soda -  1/4 tsp
Turmeric Powder - 1/4 tsp
Oil - 3 tbsp
Salt - 1 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - 7-8
Coriander Leaves - 2 tbsp

Method:

1. Soak Chana Dal and rice in water for 8 hours or overnight
2. Drain excess water and grind with curd and water to make a smooth batter
3. Transfer to a large bowl and add salt and turmeric powder
4. Mix well, cover and put it in a warm place for 6-7 hours
5. Add chilli ginger paste and 1 tsp oil in the batter
6. Grease steamer plates with oil
7. Add Eno fruit salt in the batter
OR
7. Make a mixture of 1 tsp oil, 1 tsp water, 1/4 tsp baking soda  in a small bowl and heat it for 30 seconds and immediately pour it in the batter
8. After stirring for a minute pour it immediately in greased plate and fill until half its capacity
9. Steam it for 10-15 minutes and insert a knife in the center and check if it comes out clean
10. Let it cool for few minutes and cut into small squares
11. Heat Oil in a Kadahi and add mustard seeds and kari patta
12. Saute for 30 seconds and then put dhokla pieces in it and mix well
13. Transfer Khatta Dhokla in a serving plate and garnish with green coriander leaves and serve
14. Khatta Dhokla tastes best with green chutney or coconut chutney

खट्टा ढोकला

सामग्री:

चना दाल - १/२ कप
चावल - १ कप
अदरक हरी मिर्च पेस्ट - २ बड़े चम्मच 
खट्टा दही - १/२ कप
पानी - १/२ कप
ईनो पाउडर - ३/४ छोटा चम्मच // बेकिंग सोडा - १/४ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
तेल - ३ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
राइ या सरसों के दाने - १/२ छोटा चम्मच
करी पत्ता - ७-८
धनिया पत्ती - २ बड़े चम्मच

विधि:

१. चना दाल और चावल को पानी में ८ घंटों के लिए या रात भर के लिए भिगोयें
२. अतिरिक्त पानी निकाल कर पानी और दही डाल कर दाल और चावल को पीस लें  
३. एक बड़े बर्तन में निकाल कर नमक और हल्दी डालें 
४. अच्छे से मिलायें और एक गरम स्थान पर ६-७ घंटों के लिए रख दें 
५. अदरक मिर्च का पेस्ट और १ छोटा चम्मच तेल घोल में मिलायें 
६. स्टीमर प्लेट्स को तेल से चिकना कर लें  
७. ईनो पाउडर घोल में डालें
८. एक मिनट तक अच्छे से चला कर तुरंत चिकनी प्लेट में आधी ऊंचाई तक घोल डालें
९. १५ मिनट तक भाप में पकायें और एक चाक़ू डाल कर देखें कि वो साफ़ निकल आये 
१०. इसे कुछ देर ठंडा होने दें और फिर छोटे चौकोर टुकड़ें काट लें 
११. एक कढ़ाही में तेल गरम करें और राइ और करी पत्ता डालें
१२. इसे ३० सेकंड पकने दें और फिर इसमें ढोकले के टुकड़े डाल कर अच्छे से मिलायें 
१३. खट्टा ढोकला एक प्लेट में निकालें और हरी धनिया से सजा कर परोसें
१४. खट्टा ढोकला का आनंद हरी चटनी या नारियल की चटनी के साथ आता है 

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