Aate Ki Namkeen Mathri | Salted Wheat Mathri | आटे की नमकीन मठरी
Aate Ki Namkeen Mathri | Salted Wheat Mathri
Ingredients:
Atta ( Whole Wheat Flour) - 2 cupSooji (Semolina) - 1/2 cup
Salt - 1 tsp
Ajwain (Carom Seeds) - 1 tsp
Oil - 1/2 cup
Black Pepper Corns- 20 (Coarsely grounded)
Oil for frying
Method:
1. In a thali mix Atta and Sooji2. Now add salt, ajwain, black pepper in it and mix well
3. Add 1/2 cup oil in it and mix very well to get bread crumbs like texture
4. Using little water at a time knead a hard dough of this flour (About 1/2 cup water will be required)
5. Cover the dough and keep aside for 15-20 minutes
6. Slightly press the dough to make it smooth
7. If the dough becomes too hard, then you can add little water to knead it again
8. Now make small balls of dough and press them between your palms to make them smooth and keep aside
9. Heat Oil for frying in a Kadahi
10. Meanwhile roll the dough balls little thick with a diameter of 2 inches
11. Make holes 4-5 times in the mathri using fork
12. Check the oil whether its hot or not by putting a small piece of dough
13. The oil must be medium hot and cook the mathris in low flame
14. Fry the mathri in oil and when they rise up flip it
15. Keep flipping the mathris after each minute
16. Fry the mathri until golden brown from both sides
17. Transfer them on a plate. Fry all the mathris likewise
18. Salty Wheat Mathri is ready
19. Store them in air tight container after they cool down completely
20. Relish it whenever you feel like with tea or anytime snack, till 2 months
आटे की नमकीन मठरी
सामग्री:
आटा - २ कपसूजी - १/२ कप
नमक - १ छोटा चम्मच
अजवाइन - १ छोटा चम्मच
तेल - १/२ कप
काली मिर्च - २० (दरदरी कुटी हुई)
तलने के लिए तेल
विधि:
१. एक थाली में आटा और सूजी मिला लीजिये२. अब इसमें नमक, अजवाइन, काली मिर्च डालें और मिलायें
३. इसमें १/२ कप तेल डालें और अच्छे से मिलायें जिससे ब्रेड क्रम्ब जैसा लगने लगे
४. थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए इस आटे को कड़ा गूंथ लें (करीब १/२ कप पानी की आवश्यकता होगी)
५. गूंथे आटे को कपडे से ढक कर १५-२० मिनट के लिए रख दें
६. आटे को थोड़ा गूंथे ताकि यह एकसार हो जाये
७. अगर आटा ज्यादा कड़ा है, तो थोड़ा सा पानी डाल कर और गूंथे
८. अब आटे के छोटे छोटे गोले (लोइयां) बनायें और हथेलियों के बीच में दबा कर उन्हें एकसार कर लीजिये और एक तरफ रखें
९. कड़ाही में तेल गरम करने रखें
१०. तब तक गोलियों को थोड़ा मोटा और २ इंच चौड़ा बेल लें
११. कांटे (फोर्क) को ४-५ बार मठरी पर लगाते हुए छोटे छोटे छेद बना लीजिये
१२. तेल में एक छोटा सा आटे का टुकड़ा डाल कर देखिये कि तेल गरम हो गया की नहीं
१३. तेल को मध्यम गरम होना चाहिए और मठरी को धीमी आंच पर सेंक लें
१४. मठरी को तेल में तलें और जब वो ऊपर आएं तो मठरियां पलट दीजिये
१५. मठरी को हर एक मिनट पर पलटते रहें
१६ मठरी को दोनों तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तल लें
१७. मठरी को प्लेट में निकल लें. बाकी मठरी भी इसी प्रकार बना लें
१८. आटे की नमकीन मठरी तैयार है
१९. जब मठरी पूरी तरह ठंडी हो जाये, इसे एक हवा बंद डिब्बे में रख दीजिये
२०. इसका आनंद चाय के साथ या जब मन चाहे लें, २ महीने तक
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