Phiki (Saltless) Mathri | Karvachauth Mathi |
Phiki (Saltless) Mathri | Karvachauth Mathi
Ingredients:
Maida (All purpose flour) - 1 cupSooji (Semolina) - 2 tbsp
Ghee - 3 tbsp
Oil for frying
Method:
1. Mix maida and sooji together
2. Add ghee to above and rub between your fingers till the dough turns like breadcrumbs
3. Add warm water (1/3 cup) little by little and knead a dough for 3-4 minutes
4. Cover with a muslin cloth and let it rest for 30 minutes
5. After 30 minutes divide the dough in 8 equal parts and make balls
6. Press the balls between your palms to give peda like shape
7. Now roll each ball in about 1/4 inch thick and 5-6 inch diameter
8. Poke the rolled up mathris with fork or knife so that it doesn't fluff up while frying
9. For Karva chauth one mathri is required with a hole to look at the moon. Take one mathri and using tip of the finger make a hole in the center and then roll the sides of the hole a bit from all sides
10. Heat Oil in a Kadahi
11. When it is medium hot fry the mathis 2-3 minutes on each side till golden brown
12. Saltless Mathri for Karva Chauth is ready
13. Store in an air tight container when completely cool
14. Serve with pickle or hot cup of tea
फीकी मठरी | करवाचौथ मट्ठी
सामग्री:
मैदा - १ कपसूजी - २ बड़े चम्मच
घी- ३ बड़े चम्मच
तलने के लिए तेल
विधि:
१. मैदा और सूजी को अच्छे से मिला लें२. इसमें घी डालें और उँगलियों से रगड़ कर मिलाएं जिससे यह ब्रेड क्रम्ब्स जैसा लगने लगे
३. गरम पानी (१/३ कप) थोड़ा थोड़ा डालते हुए ३-४ मिनट तक गूंथे
४. मलमल के कपडे से ढक कर ३० मिनट के लिए रख दें
५. ३० मिनट बाद गूंथे हुए मैदा के ८ बराबर हिस्से कर लीजिये और उनके गोले बना लीजिये
६. हर गोले को हथेलियों के बीच में दबा कर पेड़े जैसा आकार दें
७. अब हर गोले को करीब १/४ इंच मोटा और ५-६ इंच व्यास का गोलाकार बेल लोजिये
८. बेली हुई मठरी में चाकू या कांटे से छेद कर लीजिये ताकि ये तलते समय फूले नहीं
९. करवा चौथ में एक छेद वाली मठरी चाहिए जिससे चाँद देखते हैं. एक मठरी लीजिये और ऊँगली से उसके बीच में एक छेद करें और फिर उस छेद के सब ओर से थोड़ा मोड़ दें
१०. एक कड़ाही में तेल गरम करें
११. जब यह मध्यम गरम हो जाये तो मठरी को सनेहरा भूरा होने तक हर तरफ २-३ मिनट तक तल लें
१२. करवा चौथ के लिए फीकी मठरी तैयार है
१३. जब ठंडी हो जाये तो हवा बंद डब्बे में रख दें
१४. अचार या गरम गरम चाय के साथ परोसें
Comments
Post a Comment