Falahari Aloo Lachcha Namkeen | फलाहारी आलू लच्छा नमकीन

Falahari Aloo Lachha Namkeen



Ingredients:

Potato - 4
Peanuts - 1 cup
Almonds - 2 tbsp
Cashew nuts - 2 tbsp
Rock salt (sendha Namak ) - 1/2 tsp
Black Pepper powder - 1/2 tsp

Method:

1. Peel the potatoes
2. Take cold water in large bowl
3. In that bowl grate potatoes from the thick side of the grater
4. Make grated strips of all the potatoes and leave them in cold water for 10 minutes
5. Wash the grated potatoes nicely in the water and then take them out in a sieve
6. Again wash the grated potatoes in water and take them out in a sieve
7. On a clean cloth spread the grated potatoes
8. With a clean towel dry the grated potatoes so that the moisture is reduced
9. To fry the potatoes heat Oil in a pan
10. When the oil is medium hot add little potato flakes and fry them
11. When the froth gets reduced in the oil, then stir the potato flakes
12. Fry the potato flakes  till they become crispy
13. Take out the fried potato flakes in a plate lined with kitchen paper so that extra oil is removed
14. Fry all the grated potatoes the same way
15. Fry peanuts in the same oil till they become light brown
16. Take out the fried peanuts in plate lined with paper napkin
17. Now fry the almonds on low heat till they crackle and become light brown
18. Take them out on a kitchen paper lined plate
19. Fry the cashew nuts on low heat till they become light brown
20. Take them out on the plate with almonds
21. In a clean and dry bowl add peanuts, almonds, cashew, fried potato flakes, rock salt, black pepper powder and mix well
22. When completely cool, store it in an air tight container
23. Crispy, crunchy and tasty Aloo Lachha is ready to be enjoyed with a cup of tea, even on a Vrat day

Tips to Remember :

  • Add the peeled potatoes to water as soon as you peel them to avoid them from oxidizing and turning gray
  • Soak grated potatoes for 10 minutes so that the starch of poatoes gets removed and they don't stick to each other
  • Fry the grated potatoes only after they have completely dried on the cloth
  • Fry the grated potatoes in small batches for even cooking and let the rest of the grated poatoes remain covered under the cloth
  • Oil should not be very hot or cold while frying
  • Very less spices are used for the falahari version. If you want you can add more spices as per your choice
  • After letting the mixture cool completely, you can keep it for 1 month if stored in an air tight container properly

फलाहारी आलू लच्छा नमकीन

सामग्री :

आलू - ४ 
मूंगफली - १ कप
बादाम - २ टेबल स्पून
काजू - २ टेबल स्पून
सेंधा नमक - १/२ टी स्पून
काली मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून

विधि : 

१. आलूओं को छील लीजिये
२. एक बड़े प्याले में 
ठंडा पानी ले लें
३. उसमे कद्दूकस की मोटी तरफ से लम्बाई से आलू को कद्दूकस कर लीजिये
४. सारे आलू के इसी प्रकार लम्बे लच्छे बना लें और १० मिनट तक ठन्डे पानी में रहने दें
५. आलू लच्छे को पानी से अच्छे से धो कर छलनी में निकाल लीजिये
६. लच्छों को फिर से पानी में डाल कर धो लें और छलनी में निकाल लें
७. एक साफ़ कपड़े पर आलू के लच्छे फैला लें
८. एक साफ़ तौलिये से लच्छे पोंछ लें ताकि उनका पानी अच्छे से सूख जाये
९. लच्छों को तलने के लिए कढ़ाही में तेल गरम करें
१०. जब तेल मध्यम गरम हो जाये तब इसमें थोड़े थोड़े लच्छे डाल कर तल लें
११. जब तेल का झाग कम हो जाये तब इन्हे चलायें
१२. लच्छों को कुरकुरा होने तक सेंके
१३. तले हुए लच्छों को प्लेट में पेपर नैपकिन पर निकाल लें ताकि अतिरिक्त तेल निकल जाये
१४. सारे आलू लच्छे इसी प्रकार तल लें
१५. मूंगफली को भी इसी तेल में हल्का भूरा होने तक तल लें
१६. तली हुई मूंगफली को प्लेट में पेपर नैपकिन पर निकाल लें
१७. अब बादाम को धीमी आंच पर तल लें जब तक हलके भूरे हो जायें 
१८. इनको एक किचन पेपर बिछायी हुई प्लेट में निकाल लें
१९. काजू को हल्का भूरा होने तक धीमी आंच में तल लें 
२०. इसको भी बादाम वाली प्लेट में निकाल लें 
२१. एक सूखे प्याले में मूंगफली, बादाम,  काजू, आलू लच्छा, सेंधा नमक, काली मिर्च पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
२२. फलाहारी कुरकुरा स्वादिष्ट आलू लच्छा नमकीन तैयार है. आप व्रत में भी चाय के साथ इसका आनंद ले सकते हैं 

सुझाव : 

  • छीले हुए आलू को छीलते ही तुरंत पानी में डाल दें ताकि वो काले न हो जायें 
  • लच्छों को पानी  में १० मिनट तक डाल कर रखें  ताकि आलू से स्टार्च निकल जाये . अगर इनमें स्टार्च रह जाता है, तो आलू के लच्छे सिकने के बाद चिपचिपे लगते हैं. 
  • लच्छों से पानी पूरी तरह सूखने के बाद ही इन्हें तलिए. 
  • आलू के लच्छों को थोड़ा थोड़ा कर तलिये ताकि सब तरफ से अच्छे से सिक जायें और बाकी बचे लच्छों को कपडे के नीचे ढका रहने दें 
  • तेल बहुत ज्यादा गरम या ठंडा नही होना चाहिए. 
  • व्रत के लिए नमकीन बनाते समय बहुत ही कम मसालों का इस्तेमाल होता है. अगर आप चाहें तो अपनी पसंद से और मसाले भी डाल सकते हैं 
  • इसे पूरी तरह से ठंडा होने के बाद किसी भी डिब्बे में भरकर रख सकते हैं और पूरे १ महीने तक खा सकते हैं. 





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