Kuttu Ka Cheela | Falahari Cheela | Buckwheat Cheela (Chilla)

Falahari Kuttu Cheela



Ingredients :

Kuttu ka atta or buckwheat flour - 3/4 cup
Singhada Atta or water chestnut flour - 1/4 cup
Lauki or Bottlegourd - (grated) - 1 cup
Roasted Cumin powder - 1/2 tsp
Green Chilly (finely chopped) - 1
Sendha Namak - 1 tsp
Oil / Ghee for cooking

Method :

1. Wash, peel and grate bottlegourd
2. In a mixing bowl add kuttu atta, singhada atta, grated lauki, green chilli
3. Now add sendha namak, roasted cumin powder 
4. Add 1 cup water and mix nicely
5. Adjust water quantity as the consistency should be like normal dosa batter
6. Heat a griddle on medium flame and grease with some oil or ghee
7. Pour 2 tbsp batter on tava and spread. This will not spread like normal dosa, just do as much as possible easily. It will be thicker than dosa.
8. Apply ghee/oil on the top of cheela and sides as well. Let it cook for 30-40 seconds.
9. Flip it over to other side and cook. It should be golden brown after cooking.
10. Kuttu ka cheela or buckwheat cheela or falahari cheela is ready to serve with chutney, curd or raita or any vrat vali sabji.

Tips to Remember :

  • You can make it using only 1cup kuttu atta and skipping singhada atta
  • Kuttu is very hot and so when combined with bottlegourd or pumpkin it becomes easy to digest it
  • Kuttu chilla is always best to serve fresh and hot. Keeping it for longer makes it dry and tasteless.
  • You can always mix everything in the flour and make a batter. Store it in an airtight container for up to three days in the fridge.
  • You can replace the grated bottle gourd with a grated pumpkin and make cheela.
  • Skip the ingredient which you do not consume during fasting.
  • You can make this cheela without adding any veggies too. That would be like kuttu dosa.

कुट्टू का चीला | फलाहारी चीला 

सामग्री :

कुट्टू का आटा - ३/४ कप 
सिंघाड़ा आटा - १/४ कप 
लौकी (कसी हुई ) - १ कप 
भुना जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ 
सेंधा नमक - १ टी स्पून 
तेल / घी सेकने के लिए 

विधि :

१. लौकी को धो कर, छील कर कस लें 
२. एक प्याले में कुट्टू आटा , सिंघाड़ा आटा, कसी हुई लौकी और हरी मिर्च डालें 
३. अब इसमें सेंधा नमक, भुना जीरा पाउडर डालें  
४. १ कप पानी दाल कर अच्छे से मिलायें
५. घोल को डोसा घोल जैसा होना चाहिये इसलिए पानी की मात्रा को अपने अनुसार और डाल लें 
६. एक तवा को मध्यम आंच पर गरम करें और तेल या घी से चिकना करें 
७. तवा के बीच में २ टेबल स्पून मिश्रण डालें और फैलायें. ये साधारण डोसा की तरह नहीं फैलाएगा, जितना आराम से फ़ैल जाये फैला लीजिये. ये डोसा से मोटा होगा.
८. चीला के ऊपर और किनारों पर घी या तेल डालें. इसे ३०-४० सेकंड तक पकने दें.
९. इसे पलट दें और दूसरी तरफ से भी सेकें . सिकने के बाद इसे सुनेहरा भूरा होना चाहिये.
१०. कुट्टू का चीला या फलाहारी चीला तैयार है इसे चटनी, दही, रायता या व्रत की सब्जी के साथ परोसें.

सुझाव :

  • आप इसे केवल १ कप कुट्टू केआटे से बना सकते हैं और सिंघाड़ा आटा न डालें 
  • कुट्टू की तासीर गरम होती है इसलिए जब लौकी या कद्दू के साथ बनाते हैं तो ये आसानी से पच जाता है 
  • कुट्टू चिल्ला को हमेशा ताज़ा और गरम ही परोसें. देर तक रखने से यह सूखा और बेस्वाद हो जाता है.
  • आप आटा में सब कुछ मिला कर मिश्रण बना सकते हैं. इसे एक हवा बंद बर्तन में फ्रिज में ३ दिन तक रख सकते हैं.
  • आप लौकी की जगह कसा हुआ कद्दू डाल कर भी चीला बना सकते हैं.
  • जो भी चीज़ आप व्रत में न कहते हों उसे न डालें.
  • आप बिना कोई सब्जी डाले भी चीला बना सकते हैं.  वो कुट्टू डोसा बन जायेगा.





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