Falahari Raw Banana Dry Sabzi | फलाहारी कच्चे केले की सुखी सब्ज़ी
Falahari Raw Banana Dry Sabzi
Ingredients:
Raw Banana - 500 gmPeanut Oil / Ghee - 2 tbsp
Cumin Seeds - 1 tsp
Green Chillies - 1 tbsp (finely chopped)
Black Pepper - 1/2 tsp (crushed)
Rock Salt (Sendha Namak) - 1 tsp
Amchur Powder - 1 tsp
Fresh Coconut - 3 tbsp (grated)
Method:
1. Wash the bananas properly, cut off the edges on both ends and boil in cooker for 2 whistles2. Let it cool and then peel it
3. Cut slices of the boiled banana
4. Heat Ghee / Oil in a pan
5. Add cumin seeds and let them crackle
6. Now add green chillies in it and stir
7. Add the sliced bananas and fry it nicely
8. Add crushed black pepper, rock salt, amchur powder and mix nicely
9. Now add coconut and stir
10. Remove from fire
11. Serve delicious raw banana dry sabji with a vrat meal or everyday meal
फलाहारी कच्चे केले की सुखी सब्ज़ी
सामग्री:
कच्चे केले - ५०० ग्राममूंगफली का तेल / देसी घी - २ बड़े चम्मच
जीरा - १ छोटा चम्मच
हरी मिर्च - १ बड़ा चम्मच (बारीक कटी हुई)
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच (कुटी हुई)
सेंधा नमक - १ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १ छोटा चम्मच
कच्चा नारियल - ३ बड़े चम्मच (कसा हुआ)
विधि :
१. केलों को अच्छी तरह धोइये, दोनों ओर से डंठल काट लीजिये और कुकर में दो सीटी आने तक उबाल लीजिये२. केलों को ठंडा होने दें और फिर छील लें
३. उबले केलों के गोल टुकड़े काट लीजिये
४. कड़ाही में घी / तेल गरम करें
५. जीरा डालें और उसे तड़कने दें
६. अब हरी मिर्च डालें और चलायें
७. केले के टुकड़े डालें और अच्छे से भूनें
८. कुटी काली मिर्च, सेंधा नमक, अमचूर पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
९. अब नारियल डालें और अच्छे से चलायें
१०. आंच से उतार लें
११. स्वादिष्ट कच्चे केले की सुखी सब्जी को व्रत में या किसी भी दिन खाने के साथ परोसें
स्वाद और सेहत से भरपूर कच्चे केले की सूखी सब्जी झट से बन जाए और सभी को भाए.
Raw bananas are rich in dietary fibers, carbohydrates, and also in vitamins C and B6. Bananas are one of the best sources for potassium. Bananas are usually eaten in most fasts. Raw Banana Sabji is very delicious, healthy and easy to make. It can be enjoyed with your fasting meal or everyday meal.
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