Bhindi with Onion Tomato | Quick Healthy Okra Fry | प्याज टमाटर की भिंडी

Bhindi with Onion Tomato



Ingredients:

Bhindi (Okra / Ladyfinger) - 500 gm
Onion (chopped) - 1/2 cup
Tomato (diced) - 1/2 cup
Chat Masala - 1/2 tsp
Black Pepper (crushed) - 1/4 tsp
Salt - 1/2 tsp
Mustard Oil - 1 tbsp

Method :

1. Take water in a big vessel and wash bhindi nicely in this water
2. Take out bhindi from water and spread them on a clean kitchen towel
3. Leave them on the cloth for 10 minutes so that they dry nicely
4. Remove the ends of bhindi and chop the bhindi in desired shape
5. Heat Oil in a pan
6. Add chopped bhindi in it and toss it
7. Saute bhindi on high flame by stirring in between
8. Cook till bhindi is half cooked and is not sticky
9. Now add onions, tomatoes and salt and mix well
10. Cook on medium flame for 2-3 minutes by stirring in between
11. Now add chat masala and crushed black pepper
12. Toss for a while till crisp and done
13. Serve Bhindi Onion Tomato Fry hot.
14. You can enjoy this Simple, quick and healthy bhindi sabzi with chapati, paratha, dal-rice.

Tips to Remember :

  • Always choose young bhindi as they are less slimy. They cook faster and taste good.
  • Prepare them within a day or two after buying from market. They continue to age even though refrigerated
  • Avoid buying bhindi with dark spots as they indicate they are aged
  • Make sure they are dry before chopping or else they will become slimy when you chop
  • Avoid over stirring them in the pan. If they are too slimy add in a table spoon of lemon juice to get rid of it

प्याज टमाटर की भिंडी

सामग्री :

भिंडी - ५०० ग्राम 
प्याज (बारीक कटा हुआ) - १/२ कप
टमाटर (बारीक कटा हुआ) - १/२ कप
चाट मसाला - १/२ टी स्पून 
काली मिर्च (कुटी हुई) - १/४ टी स्पून 
नमक - १/२ टी स्पून 
सरसों का तेल - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. एक बड़े बर्तन में पानी ले कर भिंडी को इस पानी में धो लें 
२. भिंडी को पानी से निकाल कर एक साफ़ कपड़े पर फैला लें 
३. इन्हे कपड़े पर १० मिनट तक फैला कर रखें ताकि ये अच्छे से सूख जाये 
४. भिंडी के दोनों सिरे काट कर इसे अपने मन चाहे आकार में काट लें 
५. एक पैन में तेल गरम करें 
६. कटी हुई भिंडी डाल कर इसे अच्छे से मिला लें 
७. भिंडी को तेज़ आंच पर बीच बीच में चलाते हुए पकायें 
८. तब तक पकायें जब तक भिंडी आधी पक जाये और चिपचिपापन ख़तम हो जाये
९ अब प्याज, टमाटर और नमक डाल कर मिलायें
१०. मध्यम आंच पर २-३ मिनट तक बीच बीच पर चलाते हुए पकायें 
११. अब चाट मसाला और कुटी काली मिर्च डालें 
१२. थोड़ी देर चलाते हुए कुरकुरी होने तक पकायें 
१३. प्याज टमाटर की भिंडी को गरम गरम परोसें
१४. आप इस सादी, तुरंत बनने वाली और सेहतमंद भिंडी की सब्ज़ी का आनंद चपाती,पराठा, दाल-चावल के साथ ले सकते हैं 

सुझाव :

  • हमेशा कच्ची भिंडी चुनें क्यूंकि ये कम चिपचिपी होती है. ये जल्दी पकती है और स्वाद में अच्छी होती है 
  • भिंडी को बाजार से लाने के बाद एक दो दिन में पका लें. फ्रिज में रखने के बाद भी भिंडी में पुरानापन आने लगता है 
  • जिस भिंडी में काले दाग हों उन्हें ना खरीदें क्यूंकि ये पुरानेपन की वजह से होते हैं  
  • काटने से पहले ध्यान रखें की भिंडी सूख जाये वर्ना ये काटते समय चिपचिपी हो जायेगी
  • पैन में भिंडी को बहुत ज़्यादा ना चलायें. अगर ज़्यादा चिपचिपी लग रही हो तो एक टेबल स्पून निम्बू का रस डाल कर इससे छुटकारा पायें  




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