Besan Aur Dahi Wali Kacche Kele Ki Sabzi | बेसन और दही वाली कच्चे केले की सब्ज़ी

Besan Aur Dahi Wali Kacche Kele Ki Sabzi





Ingredients:

Raw Banana - 500 gm
Besan (Gram Flour) - 1 cup
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Curd - 2 cups
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil - 3 tbsp
Green Chiili (slit lengthwise) - 1
Green Coriander (finely chopped) - 1 tbsp

Method:

1. Peel the raw bananas and cut them into round shape or any desired shape that you like in water so that they don't blacken.
2. Pressure cook the raw banana with water and 1/2 tsp salt for about 1 whistle
3. Take out the banana pieces from water and keep aside
4. Add besan, 1/2 tsp salt, turmeric powder and 1/2 cup water in a bowl and mix it properly. 
5. Now take the banana slices, add it in the besan mixture and coat them well. 
6. Heat a flat skillet with 2 tbsp oil and add the banana coated besan mixture and fry them till they are brown and crisp.
7. Take them out and drain it over a paper cloth and keep it aside.
8. Now heat 1 tbsp oil in a heavy bottomed pan. 
9. Add hing, cumin seeds, turmeric powder, coriander powder and red chilli powder. 
10. Let it cook for 2-3 minutes on low flame
11. Now add curd and mix it properly
12. Add the fried raw bananas and mix it
13. Let it cook for 10 to 15 minutes.by stirring in between
14. Switch off the gas and garnish it with green chilies and coriander leaves.
15. Serve Besan Aur Dahi Wali Kacche Kele Ki Sabzi as a side dish with any meal 

बेसन और दही वाली कच्चे केले की सब्ज़ी 

सामग्री :

कच्चा केला - ५०० ग्राम
बेसन - १ कप
हींग - १/४  टी स्पून 
जीरा - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
दही - २ कप
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
तेल - ३ टेबल स्पून 
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी) - १
हरी धनिया (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून

विधि :

१. कच्चे केले को छील कर गोल आकार या अपने पसंद के आकार में काट काट पानी में डालें ताकि काळा न पड़ जाए  
२. कच्चे केले को पानी और १/२ टी स्पून नमक डाल कर कुकर में १ सीटी आने तक उबालें
३. केले के टुकड़ों को पानी से निकाल कर एक तरफ रख दें 
४. एक बाउल में बेसन, १/२ टी स्पून नमक, हल्दी पाउडर, १/२ कप पानी डालें और अच्छे से मिलाएं 
५. अब केले के टुकड़ों को बेसन मिश्रण में डाल कर अच्छे से बेसन में लपेट लें
६. एक फ्राइंग पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करें और उसमे बेसन में लपेटे हुए केले के टुकड़ों को भूरा और कुरकुरा होने तक सेंकें
७. सेकने के बाद एक प्लेट में पेपर टॉवल पर निकाल लें  
८. एक भारी कड़ाही में १ टेबल स्पून तेल गरम करें  
९. इसमें, हींग, जीरा, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर और लाल मिर्च पाउडर डालें
१०. इसे २-३ मिनट तक भूनें 
११. अब दही डालें और अच्छे से मिलाएं 
१२. तले  हुए केले को डालें और मिलाएं 
१३. इसे १०-१५ मिनट तक बीच बीच में चलते हुए पकाएं 
१४. आंच बंद कर दें और धनिया और मिर्च से सजाएँ 
१५. बेसन और दही वाली कच्चे केले की सब्जी को साइड डिश की तरह किसी भी खाने के साथ परोसें 


Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी