Besan Gwar Phali (Cluster Beans) Fry | बेसनी ग्वार फली
Besan Gawar Phali Fry
Ingredients:
Gawar Phali
(washed and dried) - 250 gm
Besan (Gram
flour) - 2 tbsp
Coriander
leaves (finely chopped) - 2 tbsp
Oil - 3
tbsp
Hing
(Asafoetida) - 1/4 tsp
Salt - 1
tsp
Red Chilli
Powder - 1/2 tsp
Ginger
(grated) - 1 tbsp
Green
Chhilli (finely chopped) - 2
Coriander
powder - 1 tsp
Amchur
powder - 1/2 tsp
Garam
masala powder - 1/4 tsp
Turmeric
powder - 1/2 tsp
Cumin Seeds
- 1/2 tsp
Method:
1. Put gwar
phali in a cooker and add water in it the quantity that it dips the phali.
2. Boil it in
cooker for 1 whistle
3. Take out
boiled gwar phali in a sieve and let it
cool
4. Take out
the fibres and edges from both ends. Make sure to take out the fiber from broader side
5. Take out
edges only from small phalis because these do not contain fibres
6. Cut the long beans into small pieces and leave the 2-3 inch small beans
7. Heat oil in a pan
8. When
oil becomes hot add cumin seeds, hing, ginger and green chilli
9. Fry for
10-15 seconds
10. Now add
besan in it and fry it
11. Cook
the besan till it turns light brown
12. Add
turmeric powder and coriander powder and roast the
spices
13. Now add
phalis in it and mix well
14. Add
salt, red chilli powder, amchur powder, garam masala in it.
15. Mix all
the spices nicely in the beans.
16. Fry the
beans for 2-3 minutes
17. Add 1
tbsp coriander leaves and mix nicely
18. Garnish
with remaining coriander leaves and serve hot Besan Gawar Phali Fry
19. You can enjoy Besan Gawar Phali Fry with Roti or Paratha
or Dal Chawal
बेसनी ग्वार फली
सामग्री:
ग्वार फली (धो के सूखा के) - २५० ग्राम
बेसन - २ बड़े चम्मच
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई) - २ बड़े चम्मच
तेल - ३ बड़े चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच या स्वादानुसार
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
अदरक (कसी हुई) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - २
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
विधि :
१. ग्वार फली को कुकर में डाल कर इतना पानी डालें की फली डूब जाये
२. कुकर में १ सीटी आने तक इसे उबाल लें
३. अब ग्वार फली को एक छलनी में निकाल लें और ठंडा होने दें
४. अब ग्वार की फली के दोनों तरफ से सिरे और रेशे निकाल लीजिये
५. छोटी ग्वार के सिर्फ सिरे निकालें क्योंकि उसमे रेशे नहीं होते
६. जो ग्वार फली लम्बी है उसे २-३ इंच लम्बे टुकड़ों में काट लें और २-३ इंच लम्बी फली को न काटे
७. एक पैन में तेल गरम करें
८. जब तेल गरम हो जाये तब उसमे जीरा, हींग, अदरक और हरी मिर्च डालें
९. इसे १०-१५ सेकंड तक भूनें
१०. अब बेसन डालें और भूनें
११. बेसन को हल्का भूरा होने तक भूनें
१२. हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर डालें और मसालों को भूनें
१३. अब फली डालें और अच्छे से मिलायें
१४. नमक, लाल मिर्च पाउडर, अमचूर पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें
१५. सब मसालों को फली मं अच्छे से मिलायें
१६. ग्वार फली को २-३ मिनट तक भूनें
१७. १ बड़ा चम्मच धनिया पत्ती डालें और अच्छे से मिलायें
१८. बची हुई धनिया पत्ती से सजा कर गरम गरम बेसनी ग्वार फली परोसें
१९. बेसनी ग्वार फली का आनंद रोटी, पराठा या दाल चावल के साथ लिया जा सकता है
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