Falahari Raw Banana Chivda Mixture | फलाहारी कच्चा केला चिवड़ा नमकीन

Falahari Raw Banana Chivda Mixture

Ingredients :

Raw Banana - 250 gm
Raw Peanuts - 1/2 cup
Curry leaves - 10
Green Chillies (finely chopped) - 2
Raisins - 1 tbsp
Cashew nuts - 7
Almonds - 7
Red chilli powder / Black Pepper powder - 1/4 tsp
Chaat Masala Powder / Amchur Powder - 1/2 tsp
Rock Salt (Sendha Namak ) - 1/2 tsp or as per taste
Peanut oil for frying

Method :

1. Heat oil in a kadai on medium flame.
2. Wash and peel the bananas and directly grate the bananas into hot oil. Fry in batches. Peel only that much portion of banana that can be fried in one batch, to avoid the change in colour.
3. Let them fry on low to medium heat and keep turning until they turn golden brown and crisp.
4. Drain on an absorbent paper and set aside.
5. In the same frying pan, fry peanuts, cashews and almonds till they turn light golden brown.

6. Keep aside on kitchen towel.
7. In the same manner, fry green chillies and curry leaves. Fry till they turn crisp and all the moisture evaporates from them.

8. Drain on kitchen towel.
9. Fry raisins for a few seconds.

10. Combine fried grated banana, peanuts, cashews, almonds, raisins, green chillies and curry leaves in a wide bowl.
11. Add salt, red chilli powder / black pepper powder, chaat masala / amchur powder to it.

12. Mix well.
13. Once it cools down completely, store the chivda in an airtight container.
14. Serve Raw Banana Chivda Mixture with Tea or coffee.

फलाहारी कच्चा केला चिवड़ा नमकीन

सामग्री :

कच्चा केला - २५० ग्राममूंगफली - १/२ कपकरी पत्ता - १०हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - २किशमिश - १ बड़ा चम्मचकाजू - ७बादाम - ७लाल मिर्च पाउडर / काली मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मचचाट मसाला पाउडर / अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मचसेंधा नमक - १/२ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसारमूंगफली का तेल तलने के लिए

विधि :

१. कड़ाही में माध्यम आंच पर तेल गरम करें
२. केले को धो कर छील कर सीधे कड़ाही में कद्दू कस करें. थोड़ा थोड़ा कर के तलें. केले उतने ही छीलें जितने एक बार में तल जायें, ताकि ये काले न पड़ जायें .
३. इन्हे माध्यम आंच पर तब तक तलें जब तक ये सुनहरे भूरे और कुरकुरे न हो जायें
४. नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें

५. इसी कड़ाही में, मूंगफली, काजू, बादाम को सुनेहरा भूरा होने तक तल लें
६. नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
७. इसी प्रकार हरी मिर्च और करी पत्ता भी तल लें. इन्हे तब तक तलें जब तक इनकी नमी ख़तम हो जाये और ये कुरकुरा हो जायें
८. नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
९. किशमिश को कुछ सेकंड के लिए तल कर निकाल लें
१०. एक बड़े बर्तन में तला हुआ केला, मूंगफली, काजू, बादाम, किशमिश, हरी मिर्च और करी पत्ता डाल कर मिला लें
११. नमक, लाल मिर्च पाउडर / काली मिर्च पाउडर, चाट मसाला / अमचूर पाउडर डालें
१२. अच्छे से मिलायें

१३. जब ये अच्छे से ठंडा हो जाये, एक हवा बंद डब्बे में रख दें
१४. कच्चा केला चिवड़ा नमकीन को चाय या कफ के साथ पेश करें



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