Falahari Raw Banana Chivda Mixture | फलाहारी कच्चा केला चिवड़ा नमकीन

Falahari Raw Banana Chivda Mixture

🧾 Ingredients:

Raw Banana - 250 gm
Raw Peanuts - 1/2 cup
Curry leaves - 10
Green Chillies (finely chopped) - 2
Raisins - 1 tbsp
Cashew nuts - 7
Almonds - 7
Red chilli powder / Black Pepper powder - 1/4 tsp
Chaat Masala Powder / Amchur Powder - 1/2 tsp
Rock Salt (Sendha Namak ) - 1/2 tsp or as per taste
Peanut oil for frying

Method:

1. Heat the Oil 🍳🔥

Begin by heating oil in a kadai over medium flame.


2. Grate and Fry Raw Bananas 🍌🫓

Wash and peel the raw bananas. Grate them directly into the hot oil and fry in small batches.
👉 Tip: Peel only the portion of banana you're frying immediately to prevent discoloration.


3. Fry Until Golden and Crisp ✨

Fry the grated banana on low to medium heat, turning occasionally until they turn golden brown and crispy.


4. Drain and Set Aside 🧻

Use an absorbent paper or kitchen towel to drain the fried banana chips and keep them aside.


5. Fry the Nuts 🥜🌰

In the same oil, fry peanuts, cashews, and almonds until they turn light golden brown.


6. Drain the Nuts 🧺

Remove the fried nuts and place them on a kitchen towel to soak up excess oil.


7. Fry Green Chillies and Curry Leaves 🌿🌶️

Fry green chillies and curry leaves in the same oil until they become crisp and all the moisture evaporates.


8. Drain Again 🧻

Place the fried chillies and curry leaves on a kitchen towel to drain.


9. Quick-Fry Raisins 🍇⚡

Fry raisins in the hot oil for just a few seconds—they puff up quickly!


10. Mix All Ingredients in a Bowl 🥣

In a wide mixing bowl, combine the fried grated banana, peanuts, cashews, almonds, raisins, green chillies, and curry leaves.


11. Add Seasonings 🌶️🧂

Sprinkle salt, red chilli powder or black pepper, and chaat masala or amchur powder over the mixture.


12. Toss to Mix Well 🔁

Gently toss everything together to ensure even coating of spices.


13. Cool and Store ❄️📦

Let the chivda cool down completely before storing it in an airtight container to maintain crispness.


14. Serve and Enjoy ☕🫖

Serve this flavorful raw banana chivda with a hot cup of tea or coffee. Perfect for fasting days or a light, crunchy snack!



फलाहारी कच्चा केला चिवड़ा नमकीन

सामग्री :

कच्चा केला - २५० ग्राममूंगफली - १/२ कपकरी पत्ता - १०हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - २किशमिश - १ बड़ा चम्मचकाजू - ७बादाम - ७लाल मिर्च पाउडर / काली मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मचचाट मसाला पाउडर / अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मचसेंधा नमक - १/२ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसारमूंगफली का तेल तलने के लिए

विधि :

१. कड़ाही में माध्यम आंच पर तेल गरम करें
२. केले को धो कर छील कर सीधे कड़ाही में कद्दू कस करें. थोड़ा थोड़ा कर के तलें. केले उतने ही छीलें जितने एक बार में तल जायें, ताकि ये काले न पड़ जायें .
३. इन्हे माध्यम आंच पर तब तक तलें जब तक ये सुनहरे भूरे और कुरकुरे न हो जायें
४. नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें

५. इसी कड़ाही में, मूंगफली, काजू, बादाम को सुनेहरा भूरा होने तक तल लें
६. नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
७. इसी प्रकार हरी मिर्च और करी पत्ता भी तल लें. इन्हे तब तक तलें जब तक इनकी नमी ख़तम हो जाये और ये कुरकुरा हो जायें
८. नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
९. किशमिश को कुछ सेकंड के लिए तल कर निकाल लें
१०. एक बड़े बर्तन में तला हुआ केला, मूंगफली, काजू, बादाम, किशमिश, हरी मिर्च और करी पत्ता डाल कर मिला लें
११. नमक, लाल मिर्च पाउडर / काली मिर्च पाउडर, चाट मसाला / अमचूर पाउडर डालें
१२. अच्छे से मिलायें

१३. जब ये अच्छे से ठंडा हो जाये, एक हवा बंद डब्बे में रख दें
१४. कच्चा केला चिवड़ा नमकीन को चाय या कफ के साथ पेश करें



Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Quick Easy and Healthy Makhana Chana Crunch | मखाना चना क्रंच

मखाना रेवड़ी | Makhana Revdi - Makhana Peanut Til Jaggery Caramel