Kala Chana (Black Chickpeas) Sprouts Salad | अंकुरित काला चना सलाद

Kala Chana (Black Chickpeas) Sprouts Salad


Ingredients :

Kala Chana (Black Chickpeas / Black Bengal Gram) - 1/2 cup
Cucumber - 1 (medium size)
Potato (boiled) - 1 (medium size)
Tomato - 1 (medium size)
Green Chilli - 1-2
Coriander leaves (finely chopped) - 2 tbsp
Lemon - 1 
Salt - 3/4 tsp or as per taste
Chaat masla - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1/4 tsp
Onions (finely chopped) - 1 (medium size )

Method :

1. Put Kala Chana in warm water for around 6-7 hours
2. Take plastic basket and put many paper tissue in its bottom
3. Now put soaked black chana over the napkins after removing it from water
4. Put many paper tissues on top and apply lot of water
5. Cover it with a plate and put something heavy on the top
6. Cover the basket with black bag or cloth. Keep it in an open place for 3-4 days
7. Apply water 3 times a day in summer and 1 time in winter
8. After 3-4 days, the black chana sprouts are ready
9. Boil water in a vessel and keep a colander over it
10. Place chana sprouts in the colander and cover it
11. Let the sprouts steam up for 10 minutes
12. Wash, peel off and chop the cucumber finely
13. Wash and chop tomato finely
14. Peel off boiled potato and chop finely
15. Remove the stem, wash and finely chop the green chilli
16. Mix all the ingredients in a bowl.
17. Chana sprout salad is ready to serve

अंकुरित काला चना सलाद 

सामग्री :

काला चना - १/२ कप 
खीरा - १ (मध्यम आकार) 
आलू (उबला हुआ) - १ (मध्यम आकार)
टमाटर - १ (मध्यम आकार)
हरी मिर्च - १-२
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई) -  बड़ा चम्मच 
निम्बू - १ 
नमक - ३/४ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार 
चाट मसाला  - १/२ छोटा चम्मच 
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
प्याज (बारीक कटा हुआ) - १ (मध्यम आकार)

विधि : 

१. काला चना को गरम पानी में ६-७ घंटे के लिए भिगो दीजिये
२. एक प्लास्टिक की जालीदार ओकरी लीजिये और उसमे बहुत से टिश्यू पेपर बिछा दीजिये
३. अब भीगी हुए चने को पानी से निकाल कर टिश्यू पेपर के ऊपर फैला लें 
४. अब चनों के ऊपर बहुत से टिश्यू पेपर रख दें और बहुत सा पानी डालें 
५. एक प्लेट से ढक दें और कुछ भरी चीज़ उसके ऊपर रख दीजिये
६. अब टोकरी को किसी काले कपडे से या बैग से ढक दें . इसे खुली जगह में ३-४ दिन के लिए रखें 
७. गर्मियों में टिश्यू पेपर के ऊपर दिन में ३ बार और सर्दियों में दिन में १ बार पानी डालें 
८. ३-४ दिन के बाद अंकुरित काला चना तैयार हो जायेंगे 
९. एक बर्तन में पानी उबलने रखें और उस के ऊपर छलनी रख दें
१०. छलनी में अंकुरित चना रखें और ढक दें
११. अंकुरित चने को १० मिनट तक भाप में पकने दें 
१२. खीरा को धो कर छील कर छोटे टुकड़ों में काट लें 
१३. टमाटर को धो कर छोटा छोटा काट लें 
१४. उबला हुआ आलू छील कर छोटा छोटा काट लें 
१५. हरी मिर्च के डंठल हटा कर, धो कर, छोटे टुकड़ों में काट लें 
१६. सारी सामग्री को एक बाउल में मिला लीजिये
१७. अंकुरित चना सलाद परोसने के लिए तैयार है 

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