Tricolour Dosa | तिरंगा डोसा
Tricolour Dosa
Ingredients:
Dosa Batter - 1 kg (or as required)
Orange Dosa :
Tomato - 1 (roughly chopped)
Red chilli - 2
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Green Dosa :
Red chilli - 2
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Green Dosa :
Green Coriander - 1 cup (chopped)
Green chilli - 2 (chopped)
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Method:
Divide the Dosa batter into three equal partsOrange Dosa :
1. Heat the oil in a kadai and saute the tomato and red chilli for just a couple of minutes for the raw taste to go
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with one portion of the Dosa batter to make the orange colour of the Dosa
4. Add salt and baking soda and mix well
Green Dosa :
1. Heat the oil in a kadai and saute the green coriander and green chillies for a couple of minutes to remove the raw flavour
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with second portion of the Dosa batter to make the green colour of the Dosa
4. Add salt and baking soda and mix well
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with one portion of the Dosa batter to make the orange colour of the Dosa
4. Add salt and baking soda and mix well
Green Dosa :
1. Heat the oil in a kadai and saute the green coriander and green chillies for a couple of minutes to remove the raw flavour
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with second portion of the Dosa batter to make the green colour of the Dosa
4.
White Dosa :
Mix 1/2 tsp salt in the third portion of the Dosa batter
- Heat a dosa griddle. Add few drops of oil and wipe it with a kitchen towel or paper towel.
- Pour 1/4 of a ladle of the orange batter little above from the center and spread it into a semi circle.
- Next add 1/4 of a ladle of the white batter in the center and spread it to make the middle portion of the dosa.
- Finally pour 1/4 ladle of the green batter below the white portion and make the lower semi circle.
- Drizzle few drops of oil over the dosa.
- After few minutes when one side of the dosa is cooked, flip the dosa.
- Cook the other side too.
- Tricolour Dosa is ready
- Serve Tricolour Dosa hot with Sambhar and coconut chutney.
तिरंगा डोसा
सामग्री:
डोसा बैटर - १ किलो ( या आवश्यकता अनुसार )
केसरिया डोसा :
केसरिया डोसा :
टमाटर - १ (कटा हुआ)
लाल मिर्च - २
तेल - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच
मीठा सोडा - एक चुटकी
मीठा सोडा - एक चुटकी
हरा डोसा :
हरी धनिया - १ कप (कटा हुआ)
हरी मिर्च - २ (कटी हुई)
तेल - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच
मीठा सोडा - एक चुटकी विधि:
डोसा बैटर को तीन बराबर हिस्सों में बाँट लें
केसरिया डोसा :
१. तेल गरम करें और इसमें टमाटर, लाल मिर्च डालें और २ मिनट तक पकायें
२. ठंडा कर के पीस लें
३. इसे एक हिस्सा डोसा बैटर में मिलायें केसरिया डोसा बनाने के लिए
४. नमक और मीठा सोडा डाल कर अच्छे से मिलायें
हरा डोसा:
१. तेल गरम करें और इसमें हरी धनिया, हरी मिर्च डालें और २ मिनट तक पकायें
२. ठंडा कर के पीस लें
३. इसे दूसरे हिस्सा डोसा बैटर में मिलायें हरा डोसा बनाने के लिए
४. नमक और मीठा सोडा डाल कर अच्छे से मिलायें
तीसरा हिस्सा डोसा बैटर में १/२ छोटा चम्मच नमक डाल कर अच्छे से मिलायें
- एक डोसा के तवा को गरम करें. कुछ बूँद तेल की डालें और एक कपड़े या नैपकिन से पोंछ दें
- १/४ कलछी केसरिया घोल तवे पर बीच से थोड़ा ऊपर डालिये और चंद्राकर में फैलायें
- अब १/४ कलछी सफ़ेद घोल तवे के बीच में डाल कर दोसे का मध्य भाग बनाने के लिये फैलायें
- अंत में १/४ कलछी हरा घोल सफ़ेद हिस्से के नीचे डाल कर चंद्राकर दें
- कुछ बूँदें तेल की डोसा के ऊपर डालें
- कुछ देर में जब डोसा नीचे से सिक जाये, डोसा को पलट दें
- दूसरी तरफ से डोसा को सेंक लें
- तिरंगा डोसा तैयार है
- गरम गरम तिरंगा डोसा सांभर और नारियल चटनी के साथ परोसें
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