Wheat Flour Roti & Paratha | आटे की रोटी और पराठा

Wheat Flour Roti & Paratha


Ingredients :

Wheat Flour - 2 cups
Water - little more than 1 cup
Oil / Ghee - 1/2 tbsp

Method :

1. Put wheat flour in a big and deep plate
2. Make a hole in the middle of the wheat flour and pour some water.
3. Mix this water in the wheat flour
4. Keep adding water little by little and mixing the flour in this water
5. Don't add too much water at a time and try to form a dough by mixing the wet flour with dry wheat flour.
6. As the dough starts taking shape, apply pressure with your fist on it to make it smooth
7. It requires little more than 1 cup of water to make a smooth dough. Although it also depends on the quality of wheat flour.
8. Keep applying pressure with your fists to give the dough smoothness.
9. Gather the dough again and again apply pressure with your fists
10. If you feel the dough is too hard, apply little water and again knead it.
11. The dough is ready to make roti or parathas
12. Heat a Tawa on high flame
13. Dust your fingers with little dry flour and then take a small portion of the dough
14. Roll it between your palms and then press it
15. Roll this piece of dough in dry flour
16. Place the dough piece on rolling board and using rolling pin roll it little
17. Again place the rolled roti on the dry flour and dust it from both sides
18. Place it on rolling board and using rolling pin roll it. Keep dusting it with dry flour whenever you feel it has become sticky.
19. Lift the rolled roti and place it on hot tawa
20. After about 30 seconds we will see that the roti is raising at some points
21. Using a tong flip it
22. Again after about 20 seconds we can see that it is slightly cooked from other side
23. Pick up the roti with your tong, remove it from tawa,  and place it directly on the fire
24. Cook on one side for 2-3 seconds and flip it and cook for 2-3 seconds
25. When cooked from both sides, put it in a plate
26. Let us take small portion of dough again and  roll out a roti like before
27. Place it on hot tawa
28. Flip it after about 30 seconds
29. Take a clean cloth and make folds of it
30.  Again flip the roti after 20 seconds
31. Apply pressure on the roti with the folded clean cloth on all sides of roti
32. Flip it using a tong
33. Again press it on all sides using the folded cloth
34. Repeat the process of flipping and pressing with cloth till the roti is cooked from both sides
35. Take out the cooked roti in a plate
36. Now we will make a paratha. Take a small portion of dough and roll it between your palms and the press it
37. Roll this piece of dough in dry flour. Place the dough piece on rolling board and using rolling pin roll it little in an elongated shape
38. Apply little oil on the rolled roti
39. Squeeze the roti from the middle of the left and right side using your fingers, to make it appear like dumbbell.
40. Fold it from the center to overlap the two portions of the dumbbell
41. Dust the folded roti in dry flour from both sides
42. Roll out a circle by placing it on the rolling board and using a rolling pin
43. Keep dusting it with dry flour whenever you feel it might stick on the rolling board
44. Brush the Tawa with little oil.
45. Place the rolled paratha on the oiled tawa.
46. Wait for 30 seconds and brush the paratha with little oil and flip it
47. Again brush the flipped paratha with little oil and press it with a flat ladle to cook it from all sides
48. Flip it and by pressing with the ladle keep cooking from both sides till it becomes light brown in colour
49. Take it out in a plate
50. About 10-11 roti or parathas can be made with the given amount of flour

आटे की रोटी और पराठा

सामग्री :

गेहूं का आटा - २ कप
पानी - १ कप से थोड़ा ज़्यादा
तेल - १/२ बड़ा चम्मच

विधि :

१. आटे को एक बड़ी गहरी थाली या परात में डालें
२. आटे के बीच में एक गड्ढा बनायें और उसमे थोड़ा पानी डालें
३. इस पानी को आटे में मिलायें
४. थोड़ा थोड़ा पानी डालते जायेंऔर आटे में मिलाते जायें   
५. एक साथ ज्यादा पानी न डालें और गीले आटे को सूखे आटे में मिला कर आटा गूंथते रहें
६. जब आटा थोड़ा गूंथने लगे तब मुक्के मार के आटे को समतल बनायें
७. करीब १ कप से थोड़ा ज़्यादा पानी की आवश्यकता होगी एक चिकना गुंथा आटा तैयार करने के लिए. वैसे यह आटे की किस्म पर भी निर्भर करेगा
८. मुक्के मार मार कर आटे को चिकना कीजिये
९. हर बार आटे को समेत कर फिर से मुक्के मारिये
१०. अगर आपको आटा सख्त लगे तो थोड़ा सा पानी दाल कर और गूंथ लीजिये
११. आटा गूंथ कर रोटी और पराठा बनाने के लियर तैयार है.
१२. एक तवा को तेज़ आंच पर गरम करें
१३. उँगलियों में हल्का सा सूखा आटा लगा लें और एक छोटी लोई आटे में से तोड़ लें
१४. हथेलियों के बीच में इसे घुमा कर चिकना कर लें और फिर हल्का दबा कर पेड़े जैसा बना लें
१५. इस पेड़े को सूखे आटे में लपेट लें
१६. पेड़े को चकले पर रखें और बेलन से थोड़ा बेलें
१७. बेली हुई रोटी को फिर से सूखे आटे पर रख कर दोनों तरफ सूखा आटा लगायें
१८. चकले पर रख कर बेलन से बेल लें. बीच बीच में जब भी चिपकता लगे सूखे आटे को लगायें
१९. बेली हुई रोटी को उठायें और गरम तवा पर डालें
२०. करीब ३० सेकंड हम देखेंगे की रोटी कुछ जगह से हलकी फूल रही है.
२१. चिंता से रोटी को पलट दें
२२. फिर से २० सेकंड बाद आप देखेंगे की रोटी दूसरी तरफ से थोड़ा सिक गयी है
२३. रोटी को चिमटे से उठा लें, तवा से हटा लें, और सीधे आंच पर रखें
२४. एक तरफ से २-३ सेकंड सेकें और पलट कर २-३ सेकंड सेकें
२५. जब दोनों तरफ से सिक जाये, एक प्लेट में निकाल लें
२६. अब एक और लोई आटे में से लें और पहले की तरह रोटी बेलें
२७. रोटी को तवा पर डालें
२८. ३० सेकंड के बाद पलट दें
२९. एक साफ़ कपड़े को मोड़ कर एक छोटा चौकोर बना लें
३०. रोटी को फिर से पलट दें
३१. मोड़े हुए कपड़े से रोटी को सब तरफ से दबाते हुए सेकें
३२. चिमटे से रोटी को पलट लें
३३. फिर से कपड़े से दबाते हुए रोटी को सेकें
३४. रोटी को दोनों तरफ से सिकने तक पलटते और कपड़े से दबाते हुए सेकें
३५. सिकी हुई रोटी को प्लेट में निकल लें
३६. अब हम पराठा बनायेंगे. एक लोई गुंथे हुए आटे से तोड़े और हथेलियों के बीच में घूमते हुए चिकना कर लें. फिर दबा कर पेड़ा बना लें
३७. पेड़े पर दोनों तरफ सूखा आटा लगायें. पेड़े को चकले पर रखें और बेलन से लम्बाई में थोड़ा बेलें   
३८. बेली हुई रोटी पर हल्का से तेल लगायें
३९. बायीं और दायी तरफ के बीच से रोटी को उँगलियों से दबाते हुए डम्बिल का आकर दें
४०. बीच से मोड़ कर डम्बिल के दोनों भागों को एक के ऊपर एक आने दें
४१. मोड़ी हुई रोटी पर दोनों तरफ सूखा आटा लगायें
४२. इसको चकले पर रख कर बेलन से एक गोल आकार दें 
४३. जब भी लगे की ये चिपक रहा है तो सूखा आटा लगायें
४४. तवा पर हल्का तेल लगायें
४५. बेले हुए पराठे को तवा पर डालें
४६. ३० सेकंड बाद पराठे पर हल्का तेल लगायें और पलट दें
४७. फिर से थोड़ा तेल लगायें और चपटी कलछी से दबाते हुए सेकें
४८. पलट दें और कलछी से दबाते हुए दोनों तरफ से भूरा होने तक सेकें
४९. पराठे को प्लेट में निकाल लें
५०. इतने आटे से करीब १०-११ रोटी या पराठे बन सकते हैं.


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