Gram Flour and Vegetable Pancake | Besan Chila with Vegetables | बेसन चीला सब्जियों वाला

Besan Chila with Vegetables



Ingredients :

Besan (Gram flour) - 1 cup
Rice flour - 2 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Ajwain (Carom seeds) - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/4 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Onion (Finely chopped) - 1/4 cup
Ginger (grated) - 1 tsp
Green Chilli (finely chopped) - 1/2 tsp
Tomato (deseeded and finely chopped) - 1/4 cup
Carrot (grated) - 1/4 cup
Capsicum (finely chopped) - 1/4 cup
Green Coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Oil - 3 tbsp for cooking the pancakes

Method :

1. In a big deep bowl add gram flour and rice flour and mix well
2. Add 1 cup water little by little and mix to make a smooth batter without lumps
3. Set aside for 15 minutes
4. Add salt, ajwain, red chilli powder, turmeric powder, hing and mix well
5. Now add onion, ginger, green chillies, tomato, carrot, capsicum and mix well
6. If the batter appears too thick then add little water and mix to make it of pouring consistency
7. Add green coriander and mix well
8. Heat a Tawa or Griddle and brush it with liitle oil
9. Lower the flame and sprinkle little water. 
10. Pour 1.5 ladle mixture in the center of the Tawa and spread it evenly in a circular manner with the help of the back of ladle
11. Make the flame high and drizzle little oil on the sides
12. Let it cook from one side for about 2 minutes 
13. Then flip it to cook it from other side 
14. Cook till it becomes golden brown from both sides and take it out in a plate
15. Similarly make some more pan cakes from the remaining batter
16. Serve this crispy and healthy Gram Flour and Vegetable Pancake plain or with ketchup or chutney.

Tips to Remember :

  • If you don't have rice flour you can skip it
  • Chop and grate the vegetables very fine for uniform spreading of the pancake
  • After heating the tawa, do sprinkle a few drops of water to check that the tawa is properly hot and also to balance the heat
  • Don't spread the mixture on very cold tawa, as it will spoil the the texture of the pancake
  • Spread the pancake on after lowering heat otherwise the mixture will stick in the center and will not spread evenly
  • If you like you can also add fenugreek leaves, blanched spinach, boiled peas or any other vegetable after mashing them
  • Generally, we do not add any leavening ingredients like baking soda or baking powder in besan chilla. But for a fluffy soft chilla like that of a vegan omelette, you can add a pinch of baking soda or ¼ teaspoon baking powder in the batter.

बेसन चीला सब्जियों वाला 

सामग्री :

बेसन - १ कप
चावल का आटा - २ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
अजवाइन - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून 
हींग - १/४ टी स्पून 
प्याज (बारीक कटा ) - १/२ कप
अदरक (कसा हुआ) - १ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १/२ टी स्पून 
टमाटर (बीज निकाल कर बारीक कटा) - १/४ कप
गाजर (कसी हुई) - १/४ कप
शिमला मिर्च (बारीक कटी) - १/४ कप
हरी धनिया (बारीक कटा) - १ टेबल स्पून 
तेल - ३ टेबल स्पून (चीला सेकने के लिए) 

विधि :

१. एक गहरे बाउल में बेसन और चावल का आटा डालें और अच्छे से मिलायें 
२. इसमें १ कप पानी थोड़ा थोड़ा कर के डालें और बिना गुठली के घोल बना लें 
३. इसे १५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें 
४. नमक, अजवाइन, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, हींग डालें और अच्छे से मिलायें
५. अब प्याज, अदरक, हरी मिर्च, टमाटर, गाजर, शिमला मिर्च डालें और अच्छे से मिलायें 
६. अगर मिश्रण ज्यादा गाढ़ा लगे तो थोड़ा पानी डालें और मिलायें ताकि मिश्रण थोड़ा पतला तैयार हो
७. हरा धनिया डाल कर अच्छे से मिलायें 
८. एक तवा गरम करें और हल्का सा तेल लगायें
९. आंच धीमी कर दें और हल्का सा पानी छिड़कें 
१०. १.५ करछुल मिश्रण तवे के बीच में डालें और करछुल के पीछे से एक सार गोल आकर में फैलायें
११. आंच तेज़ कर दें और किनारों पर हल्का तेल डालें
१२. एक तरफ से २ मिनट तक सेकें
१३. अब पलट दें और दूसरी तरफ से सेकें 
१४. दोनों तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक सेकें और प्लेट में निकाल लें 
१५. इसी प्रकार बाकी मिश्रण से भी चीले बना लें 
१६. इस कुरकुरे और गुणकारी सब्जियों वाले बेसन चीला का आनंद केचप या चटनी के साथ लें  या सादा भी बहुत स्वादिष्ट लगता है      
सुझाव :
  • अगर आप के पास चावल का आटा नहीं है तो आप न डालें 
  • सब्जियों को बहुत महीन काटें या कसें ताकि चीला एक सार फैल सके 
  • तवा को गरम कर के कुछ बूँद पानी की ज़रूर डालें जिससे ये पता चल सके की तवा ठीक से गरम हो गया और तापमान भी संतुलित हो जाये
  • एक दम ठन्डे तवे पर मिश्रण न फैलायें क्यूंकि इस से चीले में जाली नहीं पड़ेगी और स्वाद में फर्क आ जायेगा 
  • चीले को धीमी आंच पर फैलएँ वर्ना ये बीच से चिपक जायेगा और एक सार नहीं बनेगा 
  • अगर आप चाहे तो मेथी के पत्ते, उबली पालक ,उबली मटर या और सब्जियों को मसल कर मिला सकते हैं
  • वैसे बेसन चीला में बेकिंग पाउडर या सोडा नहीं डाला जाता है  | यदि आप ऑमलेट जैसा फूला हुआ मुलायम चाहते हैं तो एक चुटकी बेकिंग सोडा या बेकिंग पाउडर डाल सकते हैं 


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