Namak Ajwain Paratha | नमक अजवाइन पराठा
Namak Ajwain Paratha
Ingredients:
Whole wheat flour - 2 cupsOil - 2 tbsp
Salt - 2 tsp
Ajwain (Carom seeds) - 2 tsp
Oil for roasting / frying
Method :
1. Take whole wheat flour in a big bowl or plate and add salt, ajwain2. Mix well using your fingers.
3. Add oil and mix well
4. Add water and knead a soft dough.
5. Apply little oil on the dough and cover it and keep aside for 30 minutes.
6. Heat a griddle or Tawa
TRIANGLE PARATHA
7. Take lemon size portion from the dough. Dust and roll the dough ball to make a 4 inch circle.8. Apply oil on the circle and sprinkle little dry flour and fold the sides to make a semi circle.
9. Apply oil again and then fold to make a triangle.
10. Dust and roll again to make a 5 inch triangle.
11. The paratha should not be too thin as the roti. It should be a little thick.
12. Brush the tawa with little oil.
13. Transfer the paratha on the hot griddle and let it cook for 2 minutes
14. Apply little oil on the paratha and flip it.
15. Again apply little oil on the paratha and flip it after 1 minute
16. Keep pressing the paratha with the back of a ladle while cooking.
17. Cook until brown spots appear on both the sides.
18. When done take it out in a plate
SQUARE PARATHA
19. Take lemon size portion from the dough. Dust and roll the dough ball to make a 4 inch circle.20. Apply oil on the circle and fold about 1 inch from all four sides to make a square.
21. Dust and roll again to make a 4 inch square.
22. Brush the tawa with little oil.
23. Transfer the paratha on the hot griddle and let it cook for 2 minutes
24. Apply little oil on the paratha and flip it.
25. Again apply little oil on the paratha and flip it after 1 minute
26. Keep pressing the paratha with the back of a ladle while cooking.
27. Cook until brown spots appear on both the sides.
28. When done take it out in a plate
CIRCULAR LAYERED PARATHA
29. Take lemon size portion from the dough. Dust and roll the dough ball to make a 4 inch circle.30. Apply oil on the circle and sprinkle little flour fold into thin strips in layers like a fan.
31. Roll the thin strip to join in a round shape like a pinwheel
32. Dust and roll again to make a 4 inch circle.
33. Brush the tawa with little oil.
34. Transfer the paratha on the hot griddle and let it cook for 2 minutes
35. Apply little oil on the paratha and flip it.
36. Again apply little oil on the paratha and flip it after 1 minute
37. Keep pressing the paratha with the back of a ladle while cooking.
38. Cook until brown spots appear on both the sides.
39. When done take it out in a plate
नमक अजवाइन पराठा
सामग्री :
गेहूं का आटा - २ कप
तेल - २ टेबल स्पून
नमक - २ टी स्पून
अजवाइन - २ टी स्पून
पराठे सेकने के लिए तेल
विधि :
१. आटा एक बड़ी थाली या प्लेट में डालें और इसमें नमक और अजवाइन डालें
२. अच्छे से मिलाएं
३. तेल डालें और अच्छे से मिलाएं
४. थोड़ा थोड़ा पानी डाल कर मुलायम आटा गूंथ लें
५. गुंथे हुए आटे पर हल्का सा तेल लगाएं और ढक कर ३० मिनट के लिए रख दें
६. तवा को गरम करने रखें
तिकोना पराठा
७. एक निम्बू के बराबर की लोई आटे से लें. सूखा आटा लगा कर करीब ४ इंच बड़ा गोलाकार में बेल लें.
८. इस गोलाकार पर हल्का तेल लगाएं और थोड़ा सूखा आटा छिड़कें. गोलाकार को एक बार मोड़ें जिससे आधा गोला का आकार बन जाये
९. फिर से हल्का तेल लगाएं और एक बार और मोड़ें जिससे तिकोना आकार बन जाये
१०. सूखा आटा लगा कर करीब ५ इंच का तिकोना बेल लें
११. पराठा रोटी जैसा पतला न बेलें . थोड़ा मोटा ही रखें
१२. तवा पर हल्का तेल लगाएं
१३. पराठे को तवा पर डालें और २ मिनट तक पकने दें
१४. पराठे पर हल्का तेल लगाएं और पलट दें
१५. पराठे पर फिर से हल्का तेल लगाएं और १ मिनट बाद पलट दें
१६. पराठे को कलछी से दबाते हुए सेकें
१७. पराठे के दोनों तरफ से भूरे भूरे चकते आने तक सेकें
१८. सिक जाए तो प्लेट में निकाल लें
चौकोर पराठा
१९. एक निम्बू के बराबर की लोई आटे से लें. सूखा आटा लगा कर करीब ४ इंच बड़ा गोलाकार में बेल लें.
२०. इस गोलाकार पर हल्का तेल लगाएं और थोड़ा सूखा आटा छिड़कें. गोलाकार को १ इंच चारों तरफ से मोड़ें जिससे चौकोर आकार बन जाये
२१. सूखा आटा लगाएं और करीब ४ इंच का चौकोर पराठा बेल लें
२२. तवा पर हल्का तेल लगाएं
२३. पराठे को तवा पर डालें और २ मिनट तक पकने दें
२४. पराठे पर हल्का तेल लगाएं और पलट दें
२५. पराठे पर फिर से हल्का तेल लगाएं और १ मिनट बाद पलट दें
२६. पराठे को कलछी से दबाते हुए सेकें
२७. पराठे के दोनों तरफ से भूरे भूरे चकते आने तक सेकें
२८. सिक जाए तो प्लेट में निकाल लें
गोल परतदार पराठा
२९. एक निम्बू के बराबर की लोई आटे से लें. सूखा आटा लगा कर करीब ४ इंच बड़ा गोलाकार में बेल लें.
३०. इस गोलाकार पर हल्का तेल लगाएं और थोड़ा सूखा आटा छिड़कें. गोलाकार को पतली पतली पट्टियों में मोड़ें (जैसे कागज़ का पंखा बनाने में कागज़ मोड़ते हैं)
३१. इस पट्टी को घुमाते हुए मोड़ कर चाकरी की तरह गोल आकार दे दें
३२. सूखा आटा लगाएं और करीब ४ इंच का गोल पराठा बेल लें
३३. तवा पर हल्का तेल लगाएं
३४. पराठे को तवा पर डालें और २ मिनट तक पकने दें
३५. पराठे पर हल्का तेल लगाएं और पलट दें
३६. पराठे पर फिर से हल्का तेल लगाएं और १ मिनट बाद पलट दें
३७. पराठे को कलछी से दबाते हुए सेकें
३८. पराठे के दोनों तरफ से भूरे भूरे चकते आने तक सेकें
३९. सिक जाए तो प्लेट में निकाल लें
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