Sprouted Moong Vegetable Khichdi | अंकुरित मूंग और सब्जियों की खिचड़ी

Sprouted Moong Vegetable Khichdi



Ingredients :

Sprouted green gram - 1.5 cup

Rice - 1 cup

Desi ghee - 1 tbsp

Cumin seeds - 1 tsp

Cinnamon - 1 inch stick

Turmeric powder - 1/2 tsp

Black peppercorns - 1/2 tsp (crushed)

Green chillies - 3-4 (slit)

Carrots  - 1 cup (1 inch pieces)

Cauliflower - 1 cup (cut into florets)

Green peas - 1 cup

Salt - 1 tsp or as per taste 

Curd - 1 cup

Method :

1. Wash and soak rice in enough water for 15-20 minutes

2. Heat ghee in a pan and add cumin seeds and let it splutter

3. Add cinnamon, turmeric powder, crushed peppercorns, green chillies and stir fry for a while

4. Add the carrots cauliflower, peas and stir well

5. Drain and add the soaked rice and salt, stir briefly

6. Add 2.5 cups of water  and bring the rice to rapid boil

7. Add the sprouted moong and reduce heat, cover and simmer for 15-20 minutes

8. Stir frequently and cook till the rice is completely cooked

9.  Beat curd to make it smooth

10. Add curd and mix gently and keep cooking till the entire curd is nicely absorbed in the khichdi

11. Serve this nutritious and delicious khichdi hot garnished with green coriander

अंकुरित मूंग और सब्जियों की खिचड़ी 

सामग्री :

अंकुरित मूंग - १.५ कप

चावल - १ कप

देसी घी - १ टेबल स्पून

जीरा - १ टी स्पून

दालचीनी - १ इंच टुकड़ा 

हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून

साबुत काली मिर्च - १/२ टी स्पून (कुटी हुई)

हरी मिर्च - ३-४ (लम्बाई में कटी)

गाजर (मध्यम आकार ) - २ ( १ इंच टुकड़े)

फूल गोभी -१ कप (छोटे टुकड़े)

मटर - १ कप 

नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार

दही - १ कप

विधि :

१. चावल को धो कर पर्याप्त पानी में भिगो दें 

२. एक पैन में घी करें और जीरा डाल कर तड़कने दें 

३. दालचीनी, हल्दी पाउडर, कुटी काली मिर्च, हरी  मिर्च  डालें और थोड़ी देर भूनें

४. गाजर फूल गोभी, मटर  डालें और अच्छे से भूनें 

५. चावल को पानी से  निकाल कर डालें, नमक डालें और चलायें

६. २.५ कप पानी डालें और चावल को उबालें 

७. अंकुरित मूंग डालें और आंच को धीमा कर दें, १५-२० मिनट ढक कर पकायें

८. बीच बीच में चलाते रहें और चावल के गल जाने तक पकायें 

९.  दही  को अच्छे से फेंट लें  

१०. दही डालें और हलके हाथ से मिलाएं और तब तक पकायें जब तक खिचड़ी सार दही अपने अंदर सोक ले 

११. स्वादिष्ट और पौष्टिक खिचड़ी को हरी धनिया से सजा कर गरम गरम परोसें 





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