Wheat Flour Baked Methi Masala Mathri | बेक्ड आटा मेथी मसाला मठरी
Wheat Flour Baked Methi Masala Mathri
Ingredients :
Wheat Flour - 1.5 cup
Kasoori Methi - 2 tbsp
Black pepper powder - 1/2 tsp
Salt - 3/4 tsp or as per taste
Ajwain (Carom seeds) - 1 tsp
Kalonji (Onion seeds) - 1 tsp
Oil - 1/4 cup
Method :
1. Take wheat flour in a big bowl
2. Add kasoori methi in it
3. Add black pepper powder, salt, ajwain (crushed lightly), kalonji and mix well
4. Now add oil and mix nicely to get crumbly texture
5. Adding little little chilled water (about 2 tbsp), make a tight dough
6. Keep the dough covered with damp cloth for 15 minutes
7. Knead the dough again and divide it into four parts
8. Take one part and roll out a chapati (circle) not very thick
9. Now cut chapati into desired shape like square, round, or any other shape of your choice
10. Arrange the mathri on a greased tray or baking sheet lines on tray and prick them evenly with a fork, to prevent them from puffing while in the oven.
11. Preheat the oven at 180 centigrade
12. Bake the mathris in oven at 180 centigrade for 15 minutes
13. Now flip the mathris and bake for another 15 minutes
14. Crispy, healthy, tasty mathri is ready
15. Enjoy it plain or with pickle of your choice.
16. Keep the mathris in air tight container and enjoy them for 3 weeks.
बेक्ड आटा मेथी मसाला मठरी
सामग्री :
आटा - १.५ कप
कसूरी मेथी - २ टेबल स्पून
काली मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - ३/४ टी स्पून या स्वाद अनुसार
अजवाइन - १ टी स्पून
कलोंजी - १ टी स्पून
तेल - १/४ कप
विधि :
१. एक बड़े बाउल में आटा लें
२. इसमें कसूरी मेथी डालें
३. काली मिर्च पाउडर, नमक, अजवाइन, कलोंजी डालें और अच्छे से मिलायें
४. अब तेल डालें और अच्छे से मिलायें ताकि भुरभुरा सा मिश्रण बन जाये
५. थोड़ा थोड़ा ठंडा पानी डालते हुए सख्त आटा गूंथ लें
६. आटे को हलके गीले कपडे से ढक कर १५ मिनट के लिए रख दें
७. आटे को फिर से थोड़ा गूंथे और चार बराबर भागों में बाट लें
८. एक भाग लें और एक चपाती के आकर में बेल ले। ध्यान रखें की बहुत मोटा या बहुत पतला न बेलें
९ अब चपाती को अपनी इच्छा अनुसार आकार में काट लें, जैसे की चौकोर, गोल या अन्य कोई आकार
१०. मठरी को एक चिकनी करी हुई या बटर पेपर बिछाई हुई ट्रे में फैलायें और कांटे से सब मठरियों को गोद लें ताकि ये पकते समय फूल न जायें
११. ओवन को १८० सेल्सियस पर पहले गरम करें
१२. अब मठरी ओवन में रख कर १८० सेल्सियस पर १५ मिनट बेक करें
१३. अब मठरी को पलट दें और १५ मिनट के लिए बेक करें
१४. कुरकुरी, पौष्टिक, स्वादिष्ट मठरी तैयार है
१५. मठरी का आनंद साडी या अचार के साथ लीजिये
१६. इन मठरी को हवा बंद डिब्बे में रख कर ३ हफ्ते तक आनंद ले सकते हैं
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